Is chocolade gezond?

 

Hey WordFit'er,

 

We kregen de laatste tijd meer en meer de vraag van mensen die we met WordFit begeleiden of chocolade nu ongezond is of niet? Hier en daar zijn er meldingen dat chocolade gezond is. En dan zeker pure chocolade... Wat is er nu van waar? Daar gaan we in dit artikel iets dieper op in.


Chocolade is een vrij energiek voedingsmiddel.   

 

Chocolade bevat dus best wel redelijk wat calorieën

Is pure chocolade gezond? WordFit.be Gezond leren eten

maar... 

Er zijn best wel wat MAAR's. We zetten die hier even voor je op een rijtje.

Eerst willen we je er op wijzen dat het eten van calorierijk voedsel op zich geen probleem hoeft te zijn. Zolang je dan maar voldoende beweegt... Het draait, als het aankomt op gewichtsregulatie, enkel en alleen over de energiebalans. Het al dan niet in evenwicht zijn van wat er ingaat en wat je verbruikt!

Meer info over de energiebalans?

Ontdek je HIER

Je mag niet vergeten dat chocolade gemaakt is van cacaobonen die dan weer van planten komen. Dus net als andere vruchten of groenten, afkomstig van planten, bevatten deze cacaobonen allerlei gezondheidsvoordelen. 

We zetten er hier enkele voor je op een rij:

 1. Het bevat heel wat functionele elementen. Zo bevat 100 g chocolade bevat 12,8 g vezels (wat best wel veel is), magnesium (206 mg), calcium (60 mg), ijzer (10,7 mg, dat is twee keer meer dan in vlees), fosfor, kalium en diverse andere oligo-elementen (of sporenelementen = in kleine hoeveelheid aanwezig in ons lichaam maar daarom nog niet minder belangrijk, ze activeren nl. de enzymen in het lichaam) zoals koper en fluor.

 2. Chocolade bevat heel wat vitamines. Onder andere ook vitamine P of bioflavonoïden (waarover je bij het derde puntje meer leest).

 3. Ondanks het feit dat het heel wat calorieën bevat zijn het in tegenstelling tot in heel wat ander snoepgoed geen "lege" calorieënEr zitten namelijk heel wat voedzame elementen in die bijdragen tot een evenwichtige voeding.

 4. Ok, er zit vet in chocolade maar het gaat om cacaoboter, een stof die vooral uit oliezuur bestaat en dat is hetzelfde neutraliserende vetzuur dat in olijfolie zit (= oliezuur) en dat inwerkt op de slechte cholesterol. Je kan natuurlijk ook cacao in zijn pure vorm, namelijk als rauwe cacaopoeder, gebruiken.

 5. Het bevat polyfenolen (en meerbepaald bioflavonoïden), een stof die antioxiderend werkt. Dit is ook te vinden in groene thee, groenten, fruit en rode wijn maar chocolade bevat het hoogste gehalte: 840 mg in pure en ongeveer 500 mg in melkchocolade. Bv. groene thee bevat er bijvoorbeeld maar +- 300 mg. 

 6. Ook bevat chocolade een cocktail van cafeïne (niet in die mate aanwezig dat het leidt tot nerveus gedrag zoals het geval kan zijn bij straffe koffie) en theobromine. Deze zijn in die mate aanwezig dat ze het zenuwstelsel stimuleren.

 7. De aan endorfine verwante stoffen zijn dan weer een “genot verschaffende hormonen".

 8. Het hoge gehalte aan magnesiumzou chocolade eigenschappen verschaffen die tegelijk depressiewerend, stresswerend, kalmerend maar ook versterkend zijn.

 9. Bovendien zou het een afrodisiacum zijn maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen...

 

 

 

Is pure chocolade gezond?

 

 • Indien je er 50 tot 100 gram per dag van eet gaat het onze balans van een evenwichtige voeding wel verstoren maar indien je niet overdrijft heeft het eten van chocolade bovenstaande 'voordelen'.
 • Hoveel eet ik dan? Volgens wetenschappelijk onderzoek begint de beschermende dosis met 45 g per week. Ideaal zou 65 g per week zijn. Een blokje van een klassieke reep weegt 5 gram dus zo'n 2 per dag...
 • Hebt u zin in chocolade? Ontzeg het u dan niet! Laat de chocolade dan heel zachtjes in uw mond smelten zodat u alle smaken en aangename sensaties goed kunt proeven en geniet er met volle teugen van!
 • Ga er van uit: hoe minder de chocolade bewerkt is, hoe meer gezondheidsvoordelen je zal krijgen door het eten ervan. Daarom gaat de absolute voorkeur uit pure chocolade (met liefst meer dan 75% cacao), cacaobonen of naar rauwe cacao poeder.
Chocolade: goed voor onze gezondheid? Wat is er nu van waar?

 

Hopelijk heb ik je hiermee wat meer duidelijkheid kunnen geven.

Laat af en toe het stukje (pure) chocolade smaken en veel succes toegewenst met het fit worden!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

Lees ook:

 

Redactionele info: Deze informatie maakt deel uit van het WordFit-voedingsplan. Wil ook jij gezond leren eten? En blijvend je huidige voedingpatroon aanpassen? Hieronder vind je meer info.

  

    


Wil jij komaf maken met volgende zaken?

 • Onvoldoende energie hebben om al die dingen te doen die je leuk vindt

 • 's Morgens niet uitgerust zijn

 • Pijn aan nek, schouders en/of rug

 • Nooit echt rust te vinden


Dit kan!

Schrijf je nu in, krijg een jaar toegang tot de basismodules van de WordFit-academie en ervaar het zelf.