Hey WordFit'er,

Ja, ook jij bent een WordFit'er! Alleen al maar door op m'n website dit artikel te lezen. Dat betekent dat jij belang hecht aan je goed in je vel voelen en bruisen van energie. En dat je deel uitmaakt van de grootste community van Vlaanderen omtrent fit worden.  Met de info uit dit artikel probeer ik 'de blokkende medemens' wat verder te helpen. Ken jij iemand die aan het studeren is? Deel dit even. Je helpt ze er zeker en vast mee! En bekijk het positief... Meestal betekent het feit dat je nu moet studeren dat je dan ook binnenkort vakantie hebt! Dus... Hier gaan we ;-)

Elke dag een half uurtje sporten tijdens de blokperiode komt de examenresultaten ten goede.

Tijdsgebrek is een slecht excuus want wat je verliest aan tijd haalt een fit brein makkelijk in dankzij een betere concentratie. Meer en meer blijkt dat studerende jongeren allerlei voedingssupplementen gebruiken om zichzelf  fitter te voelen tijdens de vaak vermoeiende blokperiode. Vele, zoals een magnesium- of multivitaminensupplement, zijn onschuldig maar leveren vaak ook geen betere prestaties op. Gevaar bestaat wel dat studenten sneller de stap zetten naar bepaalde medicijnen of zelfs pepmiddelen. Het gebruik hiervan zou tijdens deze periode steeds meer toenemen. Medicijnen zoals Rilatine die normaal bedoeld zijn voor de behandeling van ADHD, verbeteren de concentratie. Dat lijkt op het eerste zicht interessant voor de studenten die volop aan het leren zijn. Keerzijde van de medaille is dat deze geneesmiddelen er ook voor zorgen dat ze slecht slapen. Een goede nachtrust is dan ook weer onontbeerlijk wil je goed kunnen studeren. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk niet te veel meer te eten vlak voor je gaat slapen. Dan gaat er tijdens de nachtrust veel te veel energie naar het spijsverteringsstelsel, terwijl het lichaam dan eigenlijk zou moeten ‘herstellen’ van alle opgedane prikkels van overdag. Mede hierdoor geraken studenten vaak helemaal uitgeput. WordFit concludeert dat door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of pepmiddelen studenten uiteindelijk vaak het tegenovergestelde effect bekomen. Ze putten hun lichaam vaak nog harder uit.

Alternatieven zijn een verfrissende douche en ook wat straffe koffie drinken kan helpen. Wel hebben deze slechts een kortstondig stimulerend effect op het leervermogen. 

Een nog betere optie is sporten. Iedere dag een half uurtje matig aan je conditie werken (bijvoorbeeld joggen) is voldoende om de concentratie voor de rest van de dag te verbeteren. Dat blijkt ook uit enkele wetenschappelijke onderzoeken:

  • Een Duits onderzoek toonde aan dat sporten de concentratie en het werkgeheugen verbetert, wat dan weer leidt tot betere mentale prestaties. Tijdsgebrek is hierbij een slecht excuus want het half uurtje dat je uittrekt om te sporten (bij voorkeur lopen of fietsen) haal je nadien ruimschoots in omdat je gedurende een duidelijk langere tijd geconcentreerder kan werken.

  • In Groningen deed men gedurende 10 jaar een soortgelijk onderzoek in verscheidene scholen. Daarbij ontdekte men dat jongeren die dagelijks één uur sporten duidelijk beter presteerden dan degene die dit niet deden. Uit dit onderzoek bleek dat zij die wel dagelijks sportten problemen beter oplosten, bewustere keuzes maakten en doelgerichter gedrag vertoonden. Dit zou komen doordat door regelmatig te bewegen de doorbloeding van de hersenen verbetert. Bij complexe bewegingen gebruiken we namelijk dezelfde hersengebieden (cortex) als bij moeilijkere  intellectuele taken.

  • In de Verenigde Staten (Texas) onderzochten wetenschappers de impact van regelmatig fitnessen op academische prestaties. Hierbij analyseerden ze gegevens van meer dan 250.000 studenten. Wat bleek? Zij die regelmatig in de fitness vertoefden haalden duidelijk betere resultaten. Het sterkste verband was er met cardio-training. Ook krachttraining verbeterde de prestaties maar hierbij waren de resultaten minder uitgesproken.

  • In Japan ontdekten onderzoekers ook dat je mentaal scherper wordt van 2 tot 3 keer per week een half uur lopen. Voor het fitter maken van je brein moet je hartslag wel flink omhoog. Bij voorkeur 30 minuten aan een stuk.

Ik en WordFit wensen alle studenten alvast veel succes met de examens! Nu nog even 'gaan met die banaan' en dan binnenkort genieten van je welverdiende vakantie! Enjoy!!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen (oprichter van WordFit.be en ook uw fitheodscoach)

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar