Tips tegen uitstelgedrag WordFit Leefstijlcoaching

  

Hey WordFit'er,

 

Heb jij dit jaar hetzelfde lijstje goede voornemens als vorig jaar? En is die lijst wellicht weer juist dezelfde als die van het jaar daarvoor? Wees gerust, je bent niet de enige. Uitstelgedrag is onze tweede natuur. In zijn boek ‘Volkomen Onlogisch’ verwoordt schrijver Dan Ariely het prachtig: “We hebben problemen met zelfdiscipline die zijn gerelateerd aan directe en uitgestelde behoeftenbevrediging”. Met andere woorden: de strijd tussen NU dat koekje of over 3 maanden het lichaam waar je van droomt...

Wat doe je ertegen?

 

 

 

Een experiment met uitstelgedrag

Dan Ariely is behalve schrijver en onderzoeker tevens universitair hoogleraar en zeer bekend met het fenomeen uitstelgedrag. Alleen al maar dat van zijn studenten. Om te testen hoe hij zijn studenten meer discipline kon bijbrengen deed hij een experiment met 3 verschillende groepen studenten:

  1. De eerste groep studenten liet hij zelf de deadlines van hun opdrachten kiezen. Alles was goed zolang alle opdrachten maar voor het einde van het semester waren ingeleverd. De studenten moesten echter wel vooraf aangeven wat hun deadlines zouden zijn. En ze moesten zich hier aan houden. Anders werden er punten afgetrokken.

  2. De tweede groep studenten mocht alle opdrachten aan het einde inleveren. Eerder mocht ook maar er waren geen afspraken over en het leverde geen extra punten op.

  3. De derde groep kreeg deadlines opgelegd. Ze waren dus voor de hele groep hetzelfde en er kon niet over worden onderhandeld.

 

De beste strategie om uitstelgedrag te voorkomen

De groep die uiteindelijk het beste presteerde was de groep met de van bovenaf opgelegde deadlines. De groep die het slechtste presteerde was de groep die én geen deadlines kreeg, én zichzelf geen deadlines hoefden op te leggen. Binnen de eerste groep waren de resultaten van de studenten die hun deadlines het beste over het tremester hadden verspreid gelijk aan de resultaten van groep drie. Maar niet alle studenten in groep één hadden vooraf even goed ingeschat hoe de opdrachten het beste konden worden verspreid over het tremester (en sommigen hadden helemaal geen spreiding toegepast, maar gekozen voor de uiterste datum als deadline voor al hun opdrachten, net als in de tweede groep).

 

Conclusie

Hetgene WordFit hieruit concludeert is het volgende: “Als we onszelf geen bepaalde deadlines opleggen blijven we voor de verleiding bezwijken. Wat is het alternatief? Uit het hierboven beschreven experiment blijkt dat de meest voor de hand liggende conclusie is dat de meesten er pas echt werk van maken zodra een ‘externe stem’ de commando’s geeft...

Als personal coach weet ik dit natuurlijk al heel lang: bij de persoonlijke begeleiding van mensen bestaat bijna de helft van mijn werk uit 'simpelweg' aanwezig zijn. Als ik voor de deur sta... Tja, dan kom je er niet onderuit hoor ;-). Ik ben het levende duwtje in je rug dat je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Of je je dan algemeen beter in je vel wil gaan voelen, je lichaam wil verstevigen, ... Eén van de mensen die ik begeleid omschreef het een tijdje geleden goed: “Ik ben blij dat je er bent. Anders was er van het sporten niets in huis gekomen”.

Ook in de online coachingsprograma's die ontwikkelde hield ik hiermee rekening... Zo krijgen mensen die zich online laten begeleiden zo goed als dagelijks een mailtje met daarin een link naar de info van die dag of gewoon een herinnering om bezig te blijven met wat ze al meekregen. Die ‘triggers’ helpen de mensen om echt hun doel te bereiken. HIER lees je enkele getuigenissen van mensen die door middel van de online begeleidingsprogramma's (trouwens ook van de personal coaching) bereikten wat ze zonder begeleiding niet hadden gehaald.

 

[promo-banner-1]

 

Nog enkele tips die je kunnen helpen om je goede voornemens dit jaar wel waar te maken.

Of met andere woorden: “Hoe voorkom jij je eigen uitstelgedrag?”

  1. Leg jezelf sancties op waar je niet onderuit kunt. Zo kan je bijvoorbeeld met een vriend of familielid afspreken dat jij hem/haar meeneemt daar een duur concert wat je (eigenlijk) niet kunt (wilt) betalen als je je doel niet behaalt op d.d. xx-xx-2017

  2. Verdeel je grote doel onder in tussentijdse deadlines (en koppel ze allemaal aan sancties). Als je 20 kilo wil afvallen in 10 maanden tijd, zet dan een maandelijkse deadline van 2 kilo.

  3. Meld je alvast aan/schrijf je in. Bijvoorbeeld: wil je je conditie verbeteren? Meld je dan aan voor een hardloopwedstrijd (begin met 5 km), betaal en vertel iedereen dat je meedoet.

  4. Help jezelf iedere dag herinneren aan je goede voornemens. Zet ze desnoods op Facebook, plak ze op de badkamer spiegel, … Denken dat morgen ook wel een goede dag is om te beginnen wordt dan een stuk moeilijker.

  5. Maak het genant om je goede voornemens niet te vervullen. Alle bovenstaande punten helpen hier overigens bij. Je kunt de sanctie uit punt 1 ook veranderen in iets wat je écht niet durft. Op straat een liedje zingen, een presentatie geven voor je collega’s, bungeejumpen, … Geloof me: er zijn genoeg vrienden die het leuk vinden om die weddenschap met je aan te gaan.

 

Ziezo, ik hoop je weeral wat te hebben kunnen inspireren?! Heb jij nog vragen over de maniet waarop ik jou kan helpen om jouw doel dit jaar eindelijk wel waar te maken? Stiuur me even een mailtje naar fre@wordfit.be ofwel kan je me ook aktijd even opbellen... Dat mag op dit nummer: 0478/28 74 01. Ik kijk er al naar uit je te kunnen helpen!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen (ook uw fitheidscoach)

 

 

Lees ook:

 

  

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar