Geleerden als Hippocrates beschreven eeuwen voor Christus al de medicinale werking van de vlierbes.

Recenter (in de jaren ’80) werd er heel wat onderzoek verricht naar de werkzame bestanddelen van de vlierbes. Nog recenter toonden onderzoeken aan dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de vele verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vlierbessen.

Concreet?

Vlierbessen bevatten onder andere anthocyaninen. Deze bevatten sterkere antioxidanten dan bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E. Anthocyanen stimuleren de aanmaak van citokinen, die op hun beurt de rol spelen van boodschappers in het immuunsysteem. Dat werd aangetoond in een onderzoek van de Duitse dokter Rechkemmer aan een Duits onderzoeksinstituut (Bundesforschung Anwalt) in Karlsruhe.

Ook zouden ze ook nog heel wat andere voedingsstoffen bevatten: tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine, en vitamines A, B en C.

Een van de grootste voordelen van donkere paarse bessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen. Ook kunnen ze helpen bij het bestrijden van kwaaltjes als een verkoudheid, griep of een verstopte neus.   

 

BELANGRIJK: als je zelf vlierbessen zou gaan plukken moet je er op letten dat je geen groene bessen plukt. Als je deze toch eet bestaat de kans dat je last krijgt van buikkrampen en diarree.

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar