In deze periode vertrekken heel wat mensen op skivakantie. Skiën of snowboarden is een leuke manier om eens anders dan gewoonlijk aan uw fitheid te werken. Bovendien op een bijzondere locatie, met een zeer goede luchtkwaliteit. Genieten…

Maar spijtig genoeg keren er vaak ook heel wat mensen terug met blessures. Vaak doordat velen ongetraind aan de wintersportweek beginnen. Dit terwijl er wel wat wordt gevraagd van spieren en conditie. Fit worden is een must voor het nodige wintersportplezier! Hiervoor werkte WordFit het 'Word ski-Fit'-programma uit. Onderaan dit artikel lees je hierover meer. 

 

Wat zijn de meest voorkomende blessures?

Vaak geraken mensen geblesseerd aan de schouder door onzacht in aanraking te komen met de harde ondergrond. Dit kan gaan van afgescheurde pezen, breuken, ontwrichtingen, etc. Wat ook vaak voorkomt is dat mensen bij het vallen slecht neerkomen op hun hand. Door het vasthouden van een skistok kan dit leiden tot een sterke spreiding van de duim met een verrekking van het gewricht aan de binnenzijde van de duim tot gevolg. Wat ook geregeld voorkomt is dat door een verdraaiing van de knie. Veel voorkomend gevolg is het uitrekken of afscheuren van de voorste kruisband.

 

 

Welk zijn meest voorkomende oorzaken van blessures?

1.       Andere bewegingen dan gewoonlijk

Wat soms een probleem vormt is dat de meesten slechts éénmaal per jaar deze sporten beoefenen. Van gewenning is dus geen sprake. Hierdoor doen de meeste mensen het  ter plaatse de eerste (twee) dagen rustig aan om er wat in te komen en te wennen aan de (ongewone) bewegingen. Dit is verstandig! Gevolg is wel dat de meeste blessures voorkomen op de derde dag. Mensen worden iets minder voorzichtiger omdat ze dan de bewegingen al meer als ‘normaal’ aanzien.

2.       Vermoeidheid

Heel wat mensen nemen niet voldoende koolhydraten tot zich, waardoor ze te maken krijgen met een tekort aan energie. Ook leveren ze plots veel meer fysieke inspanningen dan in normale omstandigheden (thuis, doorheen de rest van het jaar) waardoor het lichaam toch sneller vermoeid raakt.

3.       Alcoholgebruik

Vaak drinken wintersporters tijdens de middagpauze al wat alcohol. Hierdoor vervagen de normen een beetje, durven ze net dat ietsje meer, … Met vaak blessures tot gevolg!

4.       Moderne skibindingen

De voet, alsook enkels worden heel sterk gemobiliseerd door de hedendaagse bindingen. Bovendien snoeren de meesten hun onderbeen zeer sterk toe in hun botten, waardoor het doorsturen van signalen vanuit de voet en enkel, doorheen het onderbeen naar boven toe niet voldoende gebeurd. Hierdoor gaan de spieren vaak niet voldoende gepast en gecoördineerd kunnen reageren met vooral knieblessures tot gevolg.

 

Wat kan helpen om blessures te voorkomen?

  • Probeer voor het afreizen al eens indoor te gaan skiën/snowboarden en indien nodig lessen te nemen. Zo doe je toch weeral wat meer ervaring op. Uit onderzoek bleek namelijk dat blessures bij beginnelingen 3x meer voorkomen dan bij meer ervaren wintersporters.
  • Ook specifieke spierversterkende oefeningen maken de kans op blessures kleiner. Hiervoor werkten we het 'Word ski-Fit'-programma uit. Interesse? Stuur even mail naar info@wordfit.be
  • Er bestaan tegenwoordig heel wat beschermende kledij. Voorbeeld hiervan zijn handschoenen met verharding om blessures aan polsen en vingers te helpen voorkomen. Ook andere zaken zoals een helm, skibril en eventueel een rugbeschermer kunnen skiblessures helpen voorkomen.
  • Zorg telkens voor een goede opwarming. Deze voorbereiding zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur waardoor de bloeddoorstroming naar de spieren verbetert zodat die meer zuurstof kunnen opnemen. Ook ontstaat er minder (snel) verzuring en krijgen de spieren gemakkelijker de nodige energie. Een goede opwarming heeft ook positieve effecten op uw kracht, lenigheid en concentratie. Ook na uw middagpauze of na het verlaten van de skilift kan een korte opwarming zeker geen kwaad. Voor concrete oefeningen kan je altijd contact opnemen met WordFit.
  • Ook een goede stretching is belangrijk. Hierdoor worden uw spieren soepeler en gaat het herstel sneller verlopen. De bilspieren en de hamstrings (achteraan bovenbeen) mogen hier zeker niet worden vergeten!
  • Vergeet ook nadien de cooling-down niet zodat je de volgende dag niet te veel last hebt van spierstijfheid. Je brengt hierdoor je lichaam opnieuw tot rust en geeft het zo de gelegenheid te herstellen van de geleverde inspanningen.

 

WordFit reikt je concrete oefeningen aan om goed voor bereid aan uw skivakantie te beginnen. Ik, Frédéric Heylen, werkte hiervoor het 'Word ski-Fit'-programma uit. Voor € 69,95 krijg je tal van filmpjes met oefeningen, alsook enkele documenten toegestuurd zodat je goed voorbereid op skiverlof kan vertrekken. Vul hier het contactformulier in of stuur een mail naar info@wordfit.be

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar