veel water drinken gezond? WordFit.be

  

Hey hey,

 

Voldoende VOCHT opnemen zorgt voor vele voordelen wat betreft het bevorderen van onze gezondheid en dus ook het fit worden en/of blijven. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat ons lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat, namelijk voor 55 tot 75%. Zo zou ons bloed, afhankelijk van de bron, voor 83 tot 92% uit water bestaan. Maar ook onze spieren (75%), de hersenen (74%) en zelfs onze beenderen bestaan voor 22% uit water. Vocht is dus noodzakelijk voor ons overleven. Het stimuleert het soepel functioneren van onze lichamelijke functies zoals o.a.:

  • het ondersteunen van de vertering van voedingsstoffen
  • het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam (via de nieren)
  • beschermen van onze organen en weefsels
  • het ‘smeren’ van gewrichten en membramen
  • het regelen van onze  lichaamstemperatuur

Maar wat is voldoende drinken?

Zoals bij alles geldt ook hier: “overdrijven is nooit goed”. In normale omstandigheden zou je ongeveer per kilogram lichaamsgewicht 0,03 liter vocht moeten opnemen. Dus voor een persoon van 80kg komt dit neer op 2,4 liter. Daarvan zou je 1,5 tot 2 liter per dag moeten drinken. Het is niet zo dat 3 liter drinken twee keer zo goed is voor je lichaam. Als je te veel vocht opneemt plas je dit uit en zo scheidt je veel goede stoffen (vitamines en mineralen) gewoon weer uit . Bij meer dan normaal transpireren (door koorts, sporten, erfelijke bepaaldheid of warm weer) of bij diarree, heb je meer vocht nodig.

 

Waar zit het verschil tussen drinken en vocht opnemen?

Je neemt ook vocht op door bijvoorbeeld het eten van soep en het eten van vaste voeding met een hoog waterpercentage. Al zit er vaak niet al te veel vocht in de voedingsmiddelen die we eten. Soms neemt het natuurlijke waterpercentage wel af tijdens het koken of bij het verwerken van voedingsmiddelen tot kant-en-klaar producten. In verse groenten en fruit zit wel veel water. Als u er hier elke dag genoeg van eet, krijgt u zo vaak al een liter water binnen.

 

Moet ik water drinken?

Zoals hierboven vermeld gaat het op voldoende vocht op te nemen. Water valt hiervoor zeker te verkiezen boven frisdranken of vruchtensappen. Deze bevatten vaak zo veel suiker dat je er onder andere meer dorst van krijgt, het slecht is voor je tanden. De vijfde basisregel uit het WordFit-voedingsplan zegt niets voor niets om (geraffineerde) suikers te beperken! Ook de hoge zuurtegraad in de frisdranken en sapjes zijn niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Als jij je water liefst warm drinkt, met een zakje thee erin is dit uiteraard ook goed.

De light-versies? Hierbij is de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen geven een verwarrend signaal af aan onze hersenen dat er voedsel (energie) onderweg is naar de maag. Maar omdat de stoffen geen calorieën bevatten, komt die beloofde energie nooit aan! Onze hersenen blijven dan ook 'hongersignalen' afgeven totdat er ook echt voedsel is gearriveerd. Mensen die de hele dag 'suikervrije' drankjes drinken, eten daarom dan ook bijna altijd teveel!

 

Belangrijke info voor als je gewicht wil verliezen:

Hoe minder water we drinken, des te meer zal uw lichaam geneigd zijn om water vast te houden voor 'later'. Omdat de cellen in ons lichaam opzwellen door hun gekoesterde watervoorraadjes, hoopt zich vocht op. Zo gaan we er vaak opgeblazen eruit zien, ons ook zo voelen en meer wegen.

Een watertekort kan leiden tot teveel eten. Dit komt omdat de hersenen geen onderscheid maken tussen honger en dorst. Het kan dus gebeuren dat u denkt dat u honger heeft, terwijl uw lichaam eigenlijk alleen behoefte heeft aan water. Drink dan ook altijd een groot glas water voordat u iets gaat eten. Vaak verdwijnt dat 'knagende hongergevoel' dan al snel.

 

Nog enkele tips:

  • om de dag goed te starten kun je beginnen met het drinken van een glas water. Hierdoor komt je stofwisseling op gang en vul je het vocht aan dat je tijdens de nacht hebt verloren. Je voelt je er vaak wat wakkerder en frisser door!
  • Het gaat erom dat u de doorheen de ganse dag voldoende water blijft drinken. Drink nooit teveel water in één keer en drink ook niet te snel. Dan stroomt het kostbare vocht veel te snel door uw lichaam. In de eerste paar dagen zult u misschien wat vaker dan normaal het toilet bezoeken. Uw lichaam is niet meer gewend zo verwend te worden met een constante water toevoer. U zult zien dat uw gewicht afneemt naarmate uw lichaam alle watervoorraden als overbodig beschouwt en ze begint af te voeren.

 

Alvast veel succes met fit worden!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

 

Redactionele info

Ook interessant...

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar