drinken bij inspanningen WordFit.be

 

 

Hey WordFit'er,

 

Of je nu op topniveau sport of als recreant regelmatig beweegt maakt in principe niet uit. Sowieso is het super belangrijk voldoende te drinken. Zeker als je inspanningen levert die langer dan een uur duren kan je best wel drank voorzien voor onderweg. Dit om te voorkomen dat je teveel vocht verliest. Hier lijden de prestaties die je dan aan het leveren bent sowieso onder. Zonde als je dat bijvoorbeeld voor hebt tijdens een loop- of fietswedstrijd waar je toch wel best lang voor getraind hebt. Maar ook kan het zijn dat je, doordat je hydrateert, je je niet goed begint te voelen. En dat is natuurlijk helemaal niet leuk! Dat gaat zelfs in tegen de missie die ik heb met WordFit om iedereen zich goed in z'n vel te laten voelen ;-). Soit... Wat nu indien je inspanning minder lang duurt dan een uur? Dan moet het normaal wel volstaan om vooraf voldonde gehydrateerd te zijn. Best kan je sowieso de dag van je inspanning de ganse dag voldoende water drinken. Eventueel een suikerhoudende drank, als je dat al gewoon bent om te drinken, vlak voor de start!

 

 

Wat is nu teveel vochtverlies en hoe controleer je dit

Controleer je gewicht maar eens vlak voor en vlak na je inspanning. Een acceptabel gewichtsverlies is 2%. Verlies je meer gewicht dan treedt er ook prestatievermindering op. Dit komt doordat je bloed dan veel dikker wordt (zelfs een beetje stroperig) waardoor de bloedcirculatie afneemt en je lichaamstemperatuur oploopt. Je hartslag gaat toenemen waardoor je inspanning zal moeten terugschroeven... Met een vermindering van je prestaties tot gevolg.

Krampen en duizeligheid kunnen ook wijzen op het feit dat je te weinig drinkt tijdens het sporten. Weet ook: als je (tijdens een wedstrijd) een dorst-gevoel krijgt is het te laat! Dus preventief drinken is de boodschap.

Let wel op dat als je drinken krijgt aangeboden in een bekertje, zoals tijdens loopevenementen vaak het geval is (zie foto), om niet te veel lucht mee binnen te nemen tijdens het drinken. Hierdoor kan je een opgeblazen en zelfs misselijk gevoel krijgen. Het kan helpen om het bekertje wat toe te plooien, er een soort van 'teutje' van te maken zodat je het water gemakkelijker in een gelijkmatige straal kan binnen gieten. 

 

[promo-banner-1]

 

Wil jij een overzicht ontvangen van hetgene je best eet de laatste dagen voor een serieuze sportinspanning? Stuur me even een mailtje naar info@wordfit.be ik bezorg je dit GRATIS. Kan jou alleen maar helpen hé ;-).


Alvast veel succes en plezier met het worden van een betere loper!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

 

[promo-banner-2] 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar