Niet te hard focussen op je gewicht

Hey hey,

 

Vaak hoor ik mensen die de weg naar een gezonde(re) en actieve(re) levensstijl zijn ingeslagen wel eens klagen dat ze niet direct gewicht verliezen. Dat getal op de weegschaal blijft hetzelfde… Dit is zeker geen reden tot paniek! Het is zelfs normaal. Hier lees je er meer over.

Net als andere zaken waar je je naast dat getalletje op de weegschaal nog op kan baseren. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is het feit dat de weegschaal maar een deel van het totaalplaatje weergeeft. Bovendien is het ook maar een momentopname. Het cijfer op je weegschaal zegt niets over hoe fit je bent, hoe je conditie is en wat je vetpercentage is. Het is perfect mogelijk dat je wel lichaamsvet aan het verliezen bent maar geen lichaamsgewicht. Vanaf het moment dat je regelmatiger begint te sporten gaat ook geleidelijk aan je spiermassa toenemen. Vaak wordt het belang van spierverstevigende oefeningen om af te vallen over het hoofd gezien. Dat dit toch belangrijk is lees je HIER

Eenzelfde volume spieren weegt meer dan dezelfde omvang in vet. Bijvoorbeeld: een vierkante centimeter spierweefsel weegt 1,06 gram en vetweefsel 0,9 gram. Zo lijkt het vaak, zeker in het begin als je begonnen bent met sporten alsof je niet afvalt. De mogelijkheid bestaat zelfs dat je gewicht bijkomt. Sowieso moet je je lichaam de tijd gunnen om zich de aanpassingen die bij een gezondere levensstijl horen, zich eigen te maken. Het beste voorbeeld dat je gewicht niet alleszeggend is dit. Beide mannen hebben dezelfde lengte en wegen evenveel. Ook hun BMI is dus hetzelfde. Maar de ene heeft heel veel spieren en de andere heel veel vet.

 

Ik ben zo goed bezig en toch verlies ik geen gewicht…

Waar kan je je dan wel op baseren?

1. Je gevoel

Sowieso gaan mensen die regelmatiger bewegen en daarbij nog op hun voeding letten zich beter in hun vel voelen. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Dat goede gevoel. Of je weer straalt, terug meer energie hebt, opnieuw enthousiaster tegenover zaken staat, etc. Daar draait het uiteindelijk om. De kilo’s zullen er op termijn (en dat duurt bij de ene al wat langer dan bij de andere) ook wel afgaan. Dit is wat ik mensen die coach ook meegeef...

 

2. Foto’s

Vaak motiveert het wel om de verschillen met je eigen ogen te zien. Het kan helpen om bij het begin van je nieuwe levensstijl van jezelf een foto te nemen en bijvoorbeeld 3 maanden later opnieuw dezelfde foto te nemen. Ondertussen heeft je lichaam de tijd gehad om zich aan te passen aan je nieuwe, gezonde levensgewoontes en zal je stilaan wel duidelijke verschillen zien.

 

3. Spannen je kleren minder hard?

Vaak is dit een hele goede indicatie om te weten te komen om je al lichaamsvet hebt verloren.

Het is nu eenmaal zo dat een kilo vet veel meer plaats inneemt dan een kilo spieren. Maar zoals hierboven al gezegd weegt eenzelfde volume spier meer dan vet. Dus het kan zijn dat het weegschaal geen kleiner getal aangeeft maar dat je wel ‘vermagerd’ bent. Dat brengt ons bij het volgende punt: je omtrek.

 

4. Omtrek van buik en heupen.

Door je buik en dijen met een lintmeter na te meten kan je ook nagaan of je al vetmassa hebt verloren. Wel belangrijk is te weten waar en hoe je deze metingen correct moet uitvoeren. Hiervoor kan je net als voor een vetmeting bij WordFit terecht.

Hou er ook rekening mee dat je personen hebt met vooral een vetopstapeling ter hoogte van de buik, anderen vooral ter hoogte van de heupen. De eerste groep heeft een hoger gezondheidsrisico maar zal wel gemakkelijker zijn kilo’s verliezen dan de 2e groep.

 

Sowieso moet je niet dagelijks op de weegschaal gaan staan omdat je dan te maken hebt met de natuurlijke, dagelijkse schommelingen!

Doe je het toch?

Weeg je dan tenminste al elke keer op hetzelfde moment van de dag...

 

Ik wens je echt toe dat je je je wat meer kan focussen op 'hoe je je voelt'.

Op je energieniveau... Op stapje per stapje groeien naar een betere versie van jezelf.

In plaats van op enkel dat gewicht...

 

Alvast veel succes op weg naar een gezonde(re) en actieve(re) en dus fit(tere) levensstijl!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, uw fitheidscoach

 

 

 

Focus jij je vanaf nu ook minder op je gewicht?

 

 

Ook interessant...

 

 

Je hebt maar 1 leven...

Daar wil ik zoveel mogelijk uithalen

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar