Hoe bewuster kiezen? WordFit Fré Heylen Online lifecoaching

 

Hey hey,

 

Als je met meer goesting en energie door het leven wilt, valt er heel wat te zeggen om bewuster te leven. Daarbij kan het helpen om bewuster te kiezen.

Om bewuster keuzes te maken speelt je bewustzijn of datgene wat ook wel eens focus wordt genoemd uiteraard een belangrijke rol.

De groei die jij al mens wil doormaken wordt bepaald door jouw acties.

Elke actie is een gevolg van een bepaald besluit.

Enerzijds geloof ik er echt in dat het je kan helpen om te durven je buikgevoel te volgen.

Anderzijds ben ik er ook van overtuigd dat het je heel hard gaat helpen om wat meer inzicht te krijgen in het gegeven ‘bewustzijn’ en hoe je dat kan verliezen en ook opnieuw kan terugwinnen.

Ik ga in dit blogbericht dan ook dieper in op deze 2 aspecten.

Ook vertel ik je nog meer over de waarde van 'naar je lichaam luisteren' en het feit dat 'niets moet'...

 

Je buikgevoel


Ongetwijfeld is het ook voor jou herkenbaar dat je wel eens twijfelt of je iets wel of niet ‘moet’ doen. Of dat je niet goed weet of je nu best kiest voor optie A of optie B. Dit deel gaat dus over het maken van keuzes. Ik ben ervan overtuigd dat het daarbij echt waardevol kan zijn om eerlijk te zijn met jezelf.

Geef toe: als jij eerlijk bent met jezelf, dan weet jij best wel wat gezond is. En ongezond. Jij weet best wel wat goed voor je is. En jij beseft ook maar al te goed wat minder goed voor je is. Wat een verstandige keuze is en wat de minder verstandige. Dat weet je.

Als je tenminste eerlijk bent met jezelf. En neen, ik zeg niet dat de meest verstandige keuze steeds de leukste is.

Maar als jij kan proberen om vanaf nu zoveel mogelijk de gezonde, verstandige en goede beslissing te nemen, ga je sowieso als mens positief evolueren. Op allerlei gebieden.

Weet trouwens dat je altijd de keuze hebt. Altijd en overal. Tenzij je zit opgesloten in de gevangenis. De meeste mensen kunnen tegenwoordig vrij kiezen. Dat is toch mooi?! Jij hebt dus altijd de keuze: doe ik iets wel of niet?

Voor mij persoonlijk is de gedachte dat je altijd kan kiezen een bevrijdende gedachte. Ik houd nu eenmaal niet zo van ‘altijd hetzelfde’. Waarschijnlijk ook daarom dat ik het leuk vind te kunnen kiezen.

Als jij je vanaf nu eens iets bewuster gaat afvragen:

 


Doe ik wat ik nu doe met volle goesting? En met de overtuiging dat dit goed voor me is?

 


Indien het antwoord hierop zoveel mogelijk ja is, dan ben ik ervan overtuigd dat jij al een redelijk mooi leven hebt wat betreft levenskwaliteit en energieniveau.

En natuurlijk neem ik ook nog wel eens ongezonde, niet zo verstandige beslissingen. Op momenten dat ik die keuzes maak, probeer ik het nog altijd bewust te doen. 

Als ik op vrijdagavond frietjes sta te bestellen in de frituur om de hoek en een kwartiertje later deze met ongelooflijk veel smaak en goesting zit te verorberen met m’n gezinnetje, om dan nadien een echte cola te drinken en zelfs nog wat ‘vulgair snoep’ (zo noemt mijn moeder snoep à la kersen, smurfen, cherrycola’s, zure matten…) te eten zodat ik eigenlijk meer dan goed voor me is vol zit en in de zetel plof… Tja, ik veronderstel dat ook jij wel beseft dat dit niet zo gezond is.

Ik weet dat ook wel. Maar ik geniet er wel ten volle van. Extra hard zelfs. En ik doe het ook heel bewust, dat genieten. Het feit dat we het ‘de rest van de week nogal redelijk gezond houden’ helpt me trouwens wel om me daarbij mentaal goed te voelen. Het punt dat ik wil maken is: als je zondigt, zondig dan bewust. Maar overdrijf er niet mee. Want ‘te’ is nu eenmaal nooit goed.

Moet je nu per se alle goede en minder goede opties naast elkaar leggen? Alles afwegen, constant opvolgen en documenteren? Niet per se.

 

 

Volg ook hierin je gevoel en belieg jezelf niet.

Fré Heylen

 

Zolang jij voor jezelf weet dat je meer plusjes dan minnetjes op je 'conto' kan bijschrijven, dan ga je sowieso vooruitgang boeken.

Bekijk het een beetje als de Chinese muur. Die gaat op sommige stukken ook naar beneden om dan uiteindelijk toch naar boven te gaan. Je kan toch alleen maar proberen om het elke dag zo goed als de vorige dag te doen. Of net ietsje beter. Zo evolueer je als mens. Naar een betere versie van jezelf.

Het feit dat je nu weet dat je eigenlijk altijd een keuze hebt en dat die keuzes de kwaliteit van je leven bepalen, maakt dat je de gevolgen moet dragen van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Maar ook dat je zelf in staat bent om dingen te veranderen waarover je niet tevreden bent.

Jij bent de enige met het vermogen om je toekomst zo vorm te geven zoals jij dat wil. 

 

 

Jij bent degene die jouw leven zin geeft! WordFit Fré Heylen Online lifecoaching

 

 

Je bewustzijn vergroten


Eerder deelde ik al dat je je als mens het minst bewust bent van je hardnekkigste gewoontes. Je hebt bewustzijn nodig om beroep te doen om je wilskracht.

Wil je bepaalde impulsen als het ware ombuigen of controleren, iets wel of juist niet doen, dan vereist dit bewuste aandacht of focus.

 

Daarom geef ik je graag even een overzichtje van dingen die zorgen voor minder focus:

 

 • Constant impulsen moeten onderdrukken

  Word je constant afgeleid door dingen die verleidelijk zijn? Staat er bijvoorbeeld een uitnodigend mandje met snoepjes ergens op een plek waar je vaak langskomt? Of is je bureau of ganse huis een rommeltje? Het leidt je alleen maar af. Zorg ervoor dat de afleiding verdwijnt.

 

 • Iets uit je gedachten willen bannen

  Uit onderzoek blijkt dat net niet aan iets proberen te denken tegengesteld werkt. Zo vroeg men de proefpersonen uit een wetenschappelijk onderzoek om niet aan een witte beer te denken. Het resultaat kan je zelf al wel bedenken… Dus stellen dat je niet aan die zak chips of sigaret mag denken is niet het beste idee.

 

 • Twijfelen over conflicterende doelen

  Stel, je wil een ontspannen leven leiden. Maar daarnaast ben je heel hard gefocust op je uiterlijk en gezondheid waardoor je bijna niet meer kan genieten en je schuldig voelt als je je eens hebt laten gaan. Hierdoor wordt het moeilijk om jezelf te ontspannen. Ook dit soort situaties leidt tot minder focus.

 

 • Iets van jezelf verbergen

  Dit zie je heel duidelijk bij criminelen van wie hun voornaamste business niets te maken heeft met drugs, maar die hier toch vaak moeilijk van kunnen afblijven. Het achterhouden van de waarheid neemt zoveel focus in beslag dat ze die minder kunnen inzetten bij het controleren van hun impulsen.

 

 • Te grote stappen willen zetten

  Daarom dat het dus aan te raden is om specifieke doelen voor jezelf te bepalen en daar een gedetailleerd stappenplan voor op te stellen. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat dit ook leidt tot minder uitstel.

 

 

 • Beweegarmoede

 

 

Bovenstaande zaken aanpakken gaat er dus al voor zorgen dat je bewuster keuzes kan maken en dat je makkelijker bepaalde impulsen kan controleren.

 

De tips die je hieronder vindt gaan dan weer voor zorgen voor het herwinnen van focus of bewustzijn:

 

Ook kan je je ademhaling inzetten. Zo kan je proberen om bewust vijf minuten te focussen op je ademhaling.

Heb je moeite om iets te laten, dan helpt het om net iets meer aandacht te schenken aan een verlengde uitademing.

Kost het juist moeite om iets te doen, dan werkt het om drie tot vijf keer kort en krachtig in te ademen. Dit activeert je adrenaline en helpt dus om makkelijker actie te ondernemen. Dit kan je nog combineren met aftellen (3, 2, 1… en hup) en bijvoorbeeld het ballen van je rechtervuist. Dit laatste zorgt voor een verhoging van het hormoon noradrenaline in je lichaam, wat ook weer een sterk opwekkende werking heeft.

 

Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam WordFit.be

Ik zei je net al dat je geholpen gaat zijn door (wat meer) eerlijk te zijn met jezelf en je bewustzijn te vergroten. Dit in combinatie met luisteren naar wat je lichaam je vertelt is goud waard.

Dit kan je een oplossing aanreiken als je het even niet zo goed meer weet.


Je lichaam geeft je signalen. Negeer deze niet.


Ik ben geneigd een beetje sceptisch te staan tegenover mensen die altijd naar een pilletje grijpen om iets op te lossen. Oké, ik spreek hiermee tegen de winkel van mijn beste maat die oprichter is van Apotheek-online.be. Maar goed, dat gezegd zijnde (klein beetje promo kan geen kwaad, toch?) is het wegmoffelen en dus negeren van een signaal van je lichaam niet zo verstandig.

Het feit dat je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, betekent iets hé. Waarom heb je hoofdpijn? Misschien omdat je iets te weinig vocht hebt opgenomen? Of omdat je hoofd op barsten staat door allerlei dingen die er op je (overvolle) plank liggen? Gebruik ook hierbij je gezond verstand, zou ik zeggen.

En soms is het heel duidelijk wat je lichaam je wil zeggen. Wat wil je lichaam je, denk jij, vertellen als je geeuwt? Het wil slapen.

Je gaat echt geholpen zijn als je je wat bewuster wordt van de dingen die je lichaam je wil zeggen en daar dan ook naar handelt.

Dit ‘luister naar je lichaam’-principe werkt ook andersom. Vaak eten wij als mens uit gewoonte. Omdat iedereen eet bijvoorbeeld. Maar heb jij op dat moment wel echt honger? Je lichaam geeft je heus wel aan als je honger hebt. Maar ken jij dat gevoel eigenlijk, honger?

Ik werd op twee momenten in m’n leven geconfronteerd met honger.

De eerste keer in Kenia. Tja, daar zie je mensen die echt honger hebben… Man, man. Wat hebben wij het toch goed. En toch zijn wij hier zo goed in klagen en ons druk maken... Niet te geloven.

De tweede keer dat het gegeven ‘echt honger hebben’ in m’n leven opdook was in 2013. Ik had toen besloten dat ik eens een marathon wilde lopen. In november van dat jaar was het dan zo ver en liep ik de marathon van Istanboel. In datzelfde jaar had ik in Nederland een opleiding gevolgd tot orthomolucelaire voedingsconsulent. Dat bleek trouwens de basis te zijn voor de visie die ik later ontwikkelde over ‘wat is gezond eten en hoe hou je dit vol?’ waarmee ik afgelopen jaren al heel wat mensen hielp om blijvend hun voedingspatroon aan te passen. Ik geloof er echt in dat je door gevarieerd te eten geen supplementen nodig hebt. Waar het in de orthomolucelaire voedingsleer net om draait. Het inzetten van suppletie, het is niets voor mij… Maar goed.

Door die opleiding te volgen kwam ik in contact met het gegeven ‘sportvasten’. Dit is een trainingsmethode waarbij je gedurende tien dagen een strak en qua calorieën gelimiteerd dieet volgt maar toch nog elke dag nog twintig minuten traint binnen een bepaalde hartslagzone. En die je dus kan helpen in de voorbereiding op bijvoorbeeld een marathon. Ik ging dit dus uittesten. En ik moet toegeven, het was best wel pittig. In die tien dagen durende vastenperiode ervaarde ik voor het eerst zelf wat het is om echt honger te hebben. En neen, ik zeg niet dat jij dit moet gaan doen. Het is trouwens alleen geschikt voor personen die een bepaald niveau hebben qua conditie. Ik vertel dit omdat ik je eens wil laten stilstaan bij het feit of jij dat kent, honger.

 

 

Ken jij dat, echte honger?


Hoe meer je eet omdat je ook echt honger hebt, hoe beter
.

Over ‘eten om een andere reden’ kan je trouwens HIER nog meer ontdekken. 

Eten als je honger hebt, maar ook slapen als je moe bent, zijn twee belangrijke voorbeelden als het aankomt op ‘luisteren naar je lichaam’. Bovendien ook twee zaken die een grote invloed gaan hebben op hoe jij je voelt.

 

 

Niks moet


Ik vind ‘moeten’ altijd zo’n raar gegeven. Misschien komt de rebel in mij dan een beetje naar boven… 

Als ik iets moet, heb ik al snel de neiging het niet te doen. :-) Misschien is dit voor jou ook wel herkenbaar?

En natuurlijk is dit voor mij als coach wat dubbel. Als ik mensen begeleid om met meer goesting en energie door het leven te gaan en hen daarvoor heel wat tips en advies aanreik, hoop ik uiteraard dat er zoveel mogelijk wordt opgepikt en toegepast. Maar ik zeg altijd tegen de mensen die ik begeleid: ‘Van mij moet je niets.’ Ik vind dat iedereen nog altijd de vrije keuze heeft om bepaalde dingen wel of niet te doen. 

Zoals gezegd: dit is wat dubbel. Tenslotte betalen cliënten mij en dan is het misschien wel het beste als ze mijn methodes ook daadwerkelijk zoveel mogelijk volgen. Maar moeten… Tja. Ik denk dat het waardevol kan zijn om hierover eens na te denken.

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als moeten. Iedereen is namelijk verschillend. Jij bent mij niet en ik ben jouw buurman niet… We zijn allemaal unieke wezens en ieders lichaam zit een klein beetje anders in elkaar. Wat voor jou goed is of waar jij je goed bij voelt, kan zelfs van dag tot dag verschillen. 

 

Het enige dat je zou ‘moeten’ doen is luisteren naar je lichaam.

Fré Heylen

 

Moet je bijvoorbeeld wel of niet ontbijten? Er zijn door de overheid al heel wat campagnes opgestart om mensen te laten ontbijten. En toch doen nog heel wat mensen dit niet. Het feit dat ze dit niet doen heeft meestal een logische reden. Namelijk omdat ze ’s morgens geen honger hebben. Als jij bij het opstaan echt honger hebt, zal je wel eten…

Zoals daarnet al aangegeven is een essentieel onderdeel van een fitte levensstijl: eet als je honger hebt en eet niet (of zo weinig mogelijk) om een andere reden dan honger.

Oké, in de WordFit-academie geef ik in de module ‘Gezond en gevarieerd eten’ ook mee hoe je je dag kan starten. Net als heel wat andere praktische tips. En recepten. Maar ‘moet’ je al die dingen toepassen en/of klaarmaken? Ik probeer mijn cliënten net om zelf te leren nadenken en vooral te leren voelen… 

En natuurlijk geef ik adviezen omtrent voeding.

Zo raad ik de meeste mensen aan om al ’s morgens hun portie fruit te eten. En dan de andere hoofdmaaltijden voornamelijk te laten bestaan uit groenten.

Maar wie ben ik om te zeggen dat jij je dag niet mag starten met bijvoorbeeld een kom soep? Als jij je daar goed bij voelt, dan moet je dat vooral doen. 

Dat is uiteindelijk toch het doel hé? Dat jij je het merendeel van de tijd goed voelt. Met alle beslissingen die je al dan niet neemt.

En vergeet niet: in een gezonde, energieke en dus fitte levensstijl is genieten gewoon heel belangrijk.

Genieten zoveel je kan, maar best zonder met iets te overdrijven…

 

Veel plezier ermee!

 

 

Fitte groeten, 

Fré

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

 

 

Wil jij verandering maar weet je niet goed waar te beginnen?

 

Ik kan je echt aanraden te beginnen met voor jezelf je ademhaling te gaan inzetten.

Ik maakte hierrond een module in de online WordFit-academie.

Deze module rond ademhaling maakt deel uit van wat ik 'The Basics' noem.

Samen met een module rond een neutrale lichaamshouding en eentje rond een methode om makkelijke je buik- en rugspieren te verstevigen.

 

Daarover vind je hieronder meer info:

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

 

 

 

Nog vragen?

Laat van je horen
Doe ik

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar