Het afterburn effect WordFit Lifecoaching

Wat is het afterburn effect

In dit artikel ga ik je meenemen in de wereld van het afterburn effect. Dit kan mogelijks één van de beste tips zijn die je ooit te horen hebt gekregen over vetverbranding. 

Want wanneer jij je metabolisme en dus ook je vetverbanding beter op gang wilt krijgen; is het belangrijk om dit artikel goed door te nemen. Maar ook wanneer je wilt weten hoe je nog 24uur na je training de vetverbranding nog steeds actief kunt houden

De oplossing is het afterburn effect

Zoals hierboven al aangegeven kan je tot maximaal 24 uur na je training je vetverbranding actief houden. Dit betekent dus dat je na je training nog leuk vet blijft verbanden ook al sport je voor die dag niet meer. 

 


Het afterburn effect

Het afterburn efffect ervaar je al direct tijdens je training en na een heftige fysieke inspanning waardoor je een tijd lang een verhoogd metabolisme behoudt. Het gaat hier dan niet over een half uurtje op een cardiotoestel staan

Hiervoor zul je meer moeten gaan denken aan trainingen waarbij je één of meerdere trainingssessies van zware verschillende oefeningen gaat doen. En deze of op tijd of op aantal herhalingen met verschillende oefeningen. 

Als ik het heb over de verschillende oefeningen dan bedoel ik niet enkel je benen trainen maar meerdere verschillende oefeningen, die gericht zijn op het gehele lichaam. Dit noemen ze ook wel interval training

Door de verschillende oefeningen gaat je lichaamstemperatuur hoger liggen dan normaal en gaat je lichaam meer zuurstof nodig hebben om te kunnen functioneren hierdoor komen er allerlei processen vrij op cellulair niveau. Deze processen zijn belangrijk voor het herstel van je lichaam na het trainen. Zo zijn je spiercellen na een training beschadigt en zitten er meer afvalstoffen in je bloed en in je weefsels en zijn je energievoorraden verlaagd. 

Stel je zwemt nooit tot weinig en ineens beslis je om te gaan zwemmen en op het laatst van je training zwem je voluit honderd meter borst crawl. Dan ben ik er zeker van dat je na die honderd meter helemaal op bent en mogelijks naar adem zit te snakken. Dit is omdat je iets doet wat je lichaam niet gewoon is en hierdoor gaat je lichaam meer zuurstof moeten opnemen dan anders. 

Dit process heet EPOCExcess Post Oxygen Consumption. 

EPOC is belangrijk om te weten, want dit proces voorziet jou spieren van meer zuurstof tijdens jou specifieke training. Waardoor ze nog beter en sneller kunnen gaan ontwikkelen. 

 


Waarom heb je dan tot 24 uur na je training, een after burn effect? 

Je traint je lichaam op een wijze waar je lichaam nooit aan zal kunnen wennen. Want geen training is hetzelfde, door de variatie in de trainingen en omdat je jou training bijvoorbeeld op tijd moet gaan afronden of op herhalingen. Dit maakt het onmogelijk voor jou lichaam om hieraan te gaan wennen. 

Hierdoor moet je lichaam elker keer weer opnieuw moeten gaan werken om de workout af te kunnen ronden. Door op deze manier te trainen train je niet alleen je hoofdspieren maar ook de kleinere omliggende spieren. Hierdoor vraagt jouw lichaam in zijn herstel periode van 24 uur dus langer en meer energie. Dit voor het herstel van alle grote en omliggende spieren. 

Kort gezegd wanneer jouw lichaam ongeveer 24 uur in zijn herstel modus zit, verband jouw lichaam op deze manier dus simpelweg gewoon meer energie. En het mooiste van het afterburn effect is dan ook: dat dit proces 24 uur voor je blijft doorwerken.  

Wanneer je wilt gaan afvallen is dit een geweldige methode om je metabolisme beter op gang te helpen. Of om jou vetverbranding naar een hoger niveau te kunnen gaan tillen. En zelfs vet te kunnen gaat verbanden terwijl je in de zetel zit of slaapt. 

 

 

Wat zegt de wetenschap over afterburn?

Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar het afterburn effect. Waarbij er gekeken werd naar het aftburn effect na cardio, krachttraining en High Intensity Interval Training(HIIT).

 

1


Aftburn effect na cardio

In een Noorse studie liet men een controlegroep mensen fietsen op een fiets. Het voordeel bij deze studie was dat men contstant de VO2-max konden meten tijdens het fietsen. VO2-max is de energieconsumptie gemeten in zuurstofverbruik. 

De mensen moesten 80 minuten fietsen op 30 en 75% van hun VO2-max. In de opeenvolgende uren werd het afterburn effect gemeten. Hieruit bleek dat het grootste effect werd waargenomen bij de groep die op 75% van hun VO2-max fietsen.

Over de 10,5u werd er een extra van 150kcal verbrand

Ter vergelijking, 150kcal zijn 2 bruine boterhammen. 

2


Afterburn effect na krachttraining

Een goed opgezette italiaanse studie vond het volgende: 

Het afterburn effect na traditionele krachttraining was 98kcal extra gedurende 22 uur

Ook traditionele krachttraining laat dus weining extra afterburn zien. Wel moet opgemerkt worden dat de intensiteit een belangrijke rol speelt hierin. Maar als je dus rustig krachttraining doet, veel rust tussen de sets en zwaar traint valt het afterburn effect tegen. 

 

3


Aferburn effect na HIIT 

Dezelfde italiaanse studie vond voor HIIT training het volgende: 

Het afterburn effect na HIIT was 452 kcal gedurende 22 uur.

Zoals je leest is er een duidelijk verschil tussen cardio, krachttraining en HIIT

In de studie was de HIIT maar 32 minuten met opwarming inbegrepen. Maar dit is dan ook het hele idee van HIIT, je wilt zoveel mogelijk intensiteit in zo een min mogelijke tijd voor maximaal effect. 


Conclusies omtrent het afterburn effect

Het afterburn effect bestaat en helpt om die extra Kcal te verbranden. Maar de meeste energie en vet verband je nog steeds tijdens je trainingen en door de spieren die je daarna opbouwt. 

De juiste manier om het afterburn effect in te zetten voor extra vetverbanding is door 1 tot 3 keer per week een HIIT training te voorzien in je trainingen of door 3 tot 5 intensieve krachttrainingen per week te doen terwijl je je calorie inname onder je basaal metabolisme houdt. 

Samen zorgt dit voor een flinke vetverbanding van wel 1000 tot 1500kcal extra per week

Hier kort nog even alle afterburn effecten samengevat: 

1. 80minuten cardio 75% van je VO2-max = 150kcal extra op 10,5 uur
2. Traditionele krachttraining = 98kcal extra op 22 uur 
3. High Intensity Interval Training = 452kcal extra op 22 uur 

 

Wil jij nu meer weten over het Afterburn Effect. Of wil je dit principe ook gaan toepassen in je eigen trainingen. Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met mij op via onderstaande contact gegevens.

Wellicht vinden andere mensen dit artikel ook waardevol om te lezen/weten. En kan je misschien deze mensen ook helpen naar extra informatie over een strakker en gezonder lichaam.

Deel dan gerust dit artikel, dan help je niet alléén mij. Maar ook je vrienden, kennissen en familieleden.

Bedankt alvast!

 

Ook interessant om te lezen...

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar