Meer bewegen, hoe doe je dat juist?

 

Hey hey, 

 

Om je gezond, energiek en fit te voelen zijn er vier aspecten belangrijk.

Deze laat ik dan ook terugkomen in mijn blogs alsook in het coachen van mijn klanten. 

De vier aspecten waarover ik het heb zijn:

En natuurlijk ook beweging.


In dit artikel vertel ik je meer over hoe je op een toffe manier meer kan bewegen en waarom je dit zou doen.

 

Je zit meer dan je denkt


Meer bewegen, dat is iets wat we allemaal wel willen denk ik dan.

Zoals je mogelijk al hebt gehoord hebt wordt 'zitten het nieuwe roken' genoemd.

Hoewel dit wat overdreven is, kunnen we er niet onderuit dat we als mens niet gemaakt zijn om gedurende lange periode te zitten.

Na 20 minuten beginnen de nadelen van het zitten zich al te manifesteren...

 

En, ja... We hebben allemaal een sedentair leven.

Of je nu een zittende job hebt of niet...

  • 's morgens zitten we aan de ontbijttafel
  • erna zitten we onderweg naar het werk
  • velen van ons zitten zeker 7 uur op het werk
  • vervolgens zitten we onderweg naar huis
  • ook als we 's middags en 's avonds eten zitten we
  • als we iets lezen, zitten we meestel
  • als we nar TV kijken zitten we zo goed als altijd
  • ...

 

Is ook dit voor jou herkenbaar?

 

Feit is dat het sedentaire leven een zware tol eist op ons lichaam. 

Ik nodig je hierbij dan ook uit om eens voor jezelf uit te rekenen hoeveel uur jij per dag zittend doorbrengt.

Denk aan de zaken die ik hierboven meegaf. Je zou er nog eens van kunnen verschieten. 

 

Uiteindelijk hoef je niet 'zot' te doen om wat meer te bewegen. Niemand zegt dat jij plots de meest sportieve mens ter wereld hoeft te worden hé...

Weet trouwens dat regelmatig bewegen belangrijker is dan echt intensief sporten


 

Begin met 30 minuten per dag.

Begin met 30 minuten per dag te bewegen WordFit Lifecoaching

Voor een goede gezondheid wordt er, door de Hoge gezondheidsraad, aanbevolen om elke dag 30 minuten te bewegen met een matige intensiteit.

Voor kinderen en jongeren geldt 60 minuten. 

Met een matige inspanning bedoel ik inspanningen waarbij je hart minstens iets sneller gaat slaan. Dat ook je ademhaling iets sneller gaat. Want je hartslag en ademhaling hangen nu eenmaal samen...  Bedoeling is dat je nog steeds luidop kan praten

Zie je 30 minuten aan een stuk echt niet zitten? Dan kan je het ook spreiden over 3 maal per dag. Probeer wel telkens aan minimaal 10 minuten beweging na elkaar te komen.

Voor mensen met een stappenteller is 10.000 stappen een gezonde referentie. Uiteindelijk hoef je het echt niet ver te zoeken... 

Je dagelijkse bezigheden bieden je genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven. Of te komen...

Fiets je bijvoorbeeld naar je werk of wandel je tijdens je lunchpauze eens een blokje om. Probeer eens wat vaker te voet naar de winkel te gaan voor kleine boodschappen.

Je zal al snel een verschil merken. Vooral ook voelen. 

Probeer hiervoor wel aan die 30 minuten of 10.000 stappen te geraken. Anders zal er weinig effect op je gezondheid zijn. ben je het effect weer snel kwijt.

Voor mensen die niet dagelijks die extra beweging kunnen inbouwen, raad ik aan om 3 keer in de week 20 tot 30 minuten te sporten. Echt te sporten. Aan een hoge intensiteit. Dit om de nadelen van je vele zitten enigzins te compenseren... 

 

De voordelen van voldoende te bewegen


Regelmatig sporten is gezond en voor veel mensen ook leuk als je het samen kan doen. Als je regelmatig beweegt, raken je spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te 'werken'. Je voelt je hierdoor sowieso, lichamelijk en psychisch fitter en het geeft je ook opnieuw meer energie.

Hier zijn enkele voordelen van voldoende bewegen: 

1

 

Het verbetert je lichaamssamenstelling

2

 

Het bevordert een positief zelfbeeld

3

 

Het zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met spanning en stress

4

 

Het draagt bij tot minder angst- en depressiestoornissen 

5

 

Het verbetert je slaap

 

 

Kies de beweging die bij je past


Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die je leuk vindt en die je gemakkeijk kunt inplannen in je dagelijkse leven. Hierbij is het belangrijk om rustig aan te beginnen zodra je een activiteit hebt gevonden dat je leuk vindt. Het kan zijn dat je al even niet meer bent gaan sporten en je niet meer gewend bent om actief te bewegen. 

Dit kan je makkelijk testen om te zien of je te ver bent gegaan. Tijdens de inspanning mag je best wel wat hijgen. Het is normaal en zelfs de bedoeling dat je hart sneller gaat kloppen. Maar je zou wel nog luidop moeten kunnen praten en je uitademing nog bewust kunnen verlengen.

Is dit niet het geval, dan ben je te ver gegaan

Daarnaast is het belangrijk om het bewegen gelijdelijk aan op te bouwen. De eerste paar keren krijg je mischien af te rekenen met wat stijve spiren. Dat is ergens wel wat normaal. Al kan dat bewust lang uitademen er wel voor zorgen dat je 'spieren in werking' voldoende zuurstof blijven krijgen. En zo neemt de kans op spierstijfheid wel serieus af. Een fabel is trouwens dat je pas een goede training hebt afgewerkt als je nadien stijf bent.  

Wat je ook kan helpen om het bewegen langer vol te houden is kiezen voor afwisseling. Bijvoorbeeld de ene dag gaan wandelen. De volgende dag meedoen aan een bootcamp. De derde dag met de fiets naar het werk te rijden. Eens te gaan zwemmen, ... Maar ook huishoudelijke taken kunnen zorgen voor meer beweging in je leven. 

Heb je een drukke agenda en denk je geen tijd te hebben om te bewegen? Dan raad ik je aan om op een vast moment te bewegen. En dit ook echt in te plannen in je agenda. Dit kan zijn: 's ochtends om je dag energiek te beginnen, 's middags om de middagdip te voorkomen of om 's avonds om niet in je zetel te belanden. 

 

 

3 makkelijke tips om meer te bewegen


Tenslotte wil ik je nog 3 makkelijke tips meegeven om meer te bewegen.

 

Een stappenteller

Of je nu je smartphone gebruikt of een smartwatch maakt niet echt uit.

Sowieso moedigt het tellen van je stappen tellen je aan om meer te bewegen. Ik heb in het verleden al heel wat mensen begeleid die dan aangaven in de vooravond te zien dat ze er niet zouden komen en dan bewust nog wat meer gingen bewegen. Ik heb er zelfs al geweten die dan 's avonds toertjes rond de tafel in de living wandelden... 

Het cijfertje op de telefoon (al moet je die dan wel altijd bij je houden) of je horloge moedigt je echt wel aan om voor die 10.000 stappen te gaan.

Deze kleine competitie met je activity tracker (HIER kan je er trouwens kopen bij Bol.com) kan dus echt wel dat duwtje in je rug betekenen dat je nodig hebt... Je zal merken dat je echt op zoek gaat naar manieren om meer stappen te halen. Denk aan jee auto verder weg parkeren, de trap nemen in plaats van de lift, te voet naar de winkel gaan, ... 

Bekijk eerst eens hoeveel stappen je per dag zet op een doordeweekse dag en bepaal aan de hand daarvan je doelstelling. Probeer bijvoorbeeld elke week meer stappen te zetten dan de week vordien. Het is beter om laadrempelig te beginnen en dit op te bouwen naar een haalbaar doel dan direct te hoog te beginnen en af te haken na enkele weken. 

 

 

 

Doorstappen of Nordic walking 

Meer bewegen, hoe doe je dat juist?

In de BBC documentaire 'The truth about getting fit' besteedt Michael Mosley heel veel aandacht aan actief stappen.

Zo vertelt hij dat je in plaats van je 10.000 stappen per dag proberen halen, je beter kiest voor 3 x per dag 10 minuten serieus door te stappen. Aan ongeveer 6 à 7 kilometer per uur.

Hierbij kan het helpen om een krachtige armbeweging te combineren met een sterke afzet van je voet. Bij die afzet kan je echt proberen om bewust je tenen te gebruiken om jezelf bij elke pas opnieuw te lanceren.

Als je dit zo probeer te doen, ga je merken dat vele spieren in je lichaam tegelijk aan het werk zijn.

En zoals uit de hierboven aangehaalde BBC-reportage bleek, logen de resultaten er niet om. Zo bleek dat korte sessies van intensieve trainingen een zeer positief effect hadden op de werking van het hart en de longen. Bovendien kwam er naar voor dat je hiervoor geen getrainde atleet moet zijn. 

Ontdek HIER meer over 'Maak van wandelen een goede training'

 

 

 

HIIT-oefeningen 

Zoals in een ander blogbericht al aangehaald, heeft een HIIT-training tal van voordelen. Zowel mentaal als lichamelijk

Het is dan ook goed om af en toe ook echt je cardiovasculair systeem aan te spreken en even tot het uiterste te gaan, wel eens waar verantwoord. Daarvoor heb je geen fiets of zwembad nodig, neen. 

Enkel je wil en youtube om aan de slag te gaan, want via youtube vindt je vandaag de dag 100 en 1 verschillende video's over HIIT training. Waarmee jij thuis aan de slag kan gaan!

HIIT training heeft dan ook een hoop van positieve invloeden op je lichaam, het versnelt je metabolisme, en zorgt het voor een beter zuurstofconsumptie. Bovendien heeft HIIT ook een positief effect op je bloedsuikerspiegel, hartslag en bloeddruk. 

 

 

 

 

 

 

Ook nog interessant...

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar