Hoe snel en efficiënt trainen?

Wat ga ik je in dit artikel vertellen??


De meeste mensen denken bij cardio aan die lange, saaie, "verplichte" sessies op de crosstrainer, op de fiets of al lopend. 

Maar wat als ik je vertel dat er een effectievere methode bestaat die minder tijd in beslag neem en je helpt om veel meer lichaamsvet te verbranden?? 

Dan heb ik het over HIIT.

Deze methode dwingt je als het ware om uit je comfortzone te komen...

 

 


Wat is HIIT? 

De basis van HIIT werd in 1996 gelegd door de Japanse onderzoeker Izumi Tabata. Hij bedacht een korte maar intense trainingsvorm die slechts 4 minuten duurt. 

Doordat je steeds afwisselt met een aantal intensieve intervallen met periodes van relatieve rust is dit één van de meest intensieve vormen van interval training. Door de hoge intensieve intervallen zorg je ervoor dat je metabolisme maximaal verhoogd wordt en de lage intensieve intervallen geven je de kans om te herstellen en op adem te komen. 

 

Je zult altijd een grotere beloningen hebben door te oefenen aan de meer intensieve kant van het spectrum.

James Driver, HIIT

 

Door deze Hoge intensiteit intervallen is deze trainingsmethode eens iets totaal anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Dit is dan ook de reden waarom het het juist zo efficiënt maakt. 

Want laten we eerlijk zijn, weekelijks urenlang monotoon cardiotrainingen in het bos of op de loopband in de sportschool gaat op den duur mateloos vervelen tot ergernis toe. 

HIIT is wat dat betreft een veel beter alternatief dan klassieke cardio op apparaten. 

De intensieve periodes bij HIIT trainingen worden afgewerkt aan 80 tot 95% van jouw maximale hartslag, vrij pittig dus... 

Tijdens de rustpauze is het de bedoeling je hartslag te laten zakken naar ongeveer 40 à 50% van je maximale hartslag. In het totaal train je dan maximaal 20min met hetzelfde effect als een training van 1uur cardio aan lage intensiteit. 

De meeste mensen denken echter nog steeds dat lange, trage cardio trainingen de meest efficiënte manier is om vet te verbranden en gewicht te verliezen. 

Maar dit is echter verleden tijd. 

 

 


Waarom HIIT niet voor iedereen geschikt is. 

Voordat je verder gaat met dit artikel wil ik benadrukken dat ik HIIT niet aanbeveel voor mensen die een lange tijd niets aan sport hebben gedaan

Ook mensen die kampen met de volgende problemen: 

 • Hart-en vaatziekten 
 • Hoge bloeddruk 
 • Gewrichtsproblemen 

raad ik ten zeerste aan om eerst met een specialist en eventueel zelfs je huisarts te praten voordat je begint met HIIT. 

Dit is omdat een hoge intensiteit interval training veel van je lichaam vereist en het vergroot de kans op blessures als je dit verkeerd aanpakt. 

Daarom het volgende advies: 

 1. Doe HIIT onder begeleiding 
 2. Verhoog de intensiteit geleidelijk 
 3. Houd je eigen grenzen in de gaten 

Veel mensen denken dat HIIT een goede manier is om snel af te vallen en ik geef jullie ook gelijk. 

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille... 

"Wat mensen vergeten is dat hun pezen en spieraanhechtingen totaal niet gewend zijn aan de zware belasting van interval training, wat in verloop van tijd dan weer blessures en overtraining tot gevolg kan hebben"  

Daarom is een goede opbouw van HIIT heel erg belangrijk. 

 

 


Waarom is een korte HIIT sessie beter dan urenlang cardio? 

Naast het feit dat er wel wat onderzoeken zijn die aantonen dat deze vorm van trainen kan helpen bij het sneller verbranden van vet, helpt deze vorm van interval training ook je uithoudingsvermogen te verbeteren

Daarnaast helpt het ook je metabolisme een boost te geven en je explosieve kracht te verbeteren. 

Doordat HIIT zo effectief is, is het bezig met een serieuze opmars als trainingsmethode om efficient en snel vet te verbranden. 

Maar wat is HIIT training nu juist in en wat houdt het in

 

Beginnen bij het begin.

.


Als je HIIT training gaat opzoeken op het internet kom je in vele artikels het woord VO2 max tegen. VO2 max is de meting van hoe groot de maximale hoeveelheid zuurstof is dat het lichaam kan gebruiken tijdens een inspanning. 

Dit wilt dus zeggen: hoe groter je VO2 max, des te beter je conditie. Bij het bepalen van je uithoudingsvermogen is het dus voor de hand liggend dat je VO2 max een grote rol speelt. 

De reden waarom je het zo vaak in combinatie ziet met HIIT is omdat je de grootste resulaten en voordelen uit je training haalt als je tussen de 80 en 100% van je VO2 max zit. 

Het doel van HIIT is dus om all out te gaan en tegen de limieten van je VO2 max te trainen. Zoals je je al kan voorstellen is dit zwaar en intensief trainen, vandaar ook de naam High Intensity Interval Training. 

 

 


De 6 beste HIIT oefeningen om vet te verbanden en gewicht te verliezen.

 

 

7 voordelen van HIIT workouts

.

1

HIIT maakt je fysiek fitter 

 • HIIT maakt je niet alleen slanker, het verbetert ook je uithoudingsvermogen. Het is dus een effectieve manier om je conditie op te bouwen en snel fitter te worden. 

2

Met HIIT blijf je je spiermassa behouden.

 • Vaak wordt er gedacht dat intensieve intervaltrainingen zoals HIIT een aanslag zijn op je opgebouwde spiermassa. Dit is onjuist, juist omdat HIIT trainingen zich in de anaerobe zone bevinden. 
3

HIIT verhoogt de stofwisseling 

 • HIIT zorgt voor een verhoging van je metabolisme, wat ideaal is al je op een effectieve en simpele manier fitter wilt  worden en als je op een leuke manier vet wilt verbranden.
4

HIIT kost weinig tijd. 

 • Een HIIT training van maximaal van 20 minuten is al voldoende om fit te blijven en vetmassa kwijt te raken. 
5

HIIT verhoogt de aanmaak van groeihormonen. 

 • Het menselijk groeihormoon helpt bij het repareren en groeien van cellen en spierweefsel en tegelijkertijd dwingt het het lichaam om vet als bron van energie te gebruiken.
6

HIIT is gezond voor je hart. 

 • Door de intensieve interval trainingen zorgt het ervoor dat je hartspier uiteindelijk sterker wordt en je algehele conditie zal verbeteren. 
7

HIIT verveelt niet. 

 • HIIT maakt je sterker en fitter dan ooit tevoren. 

 

 

Ziezo...


Heb jij nog redenen nodig om aan de slag te gaan met een HIIT-training?

Of beter gezegd, kan jij nog een excuus verzinnen om het niet te doen?

 

Als jij ermee aan de slag gaat, maat me dan maar even weten wat je ervan vindt.

Of je het leuk vindt. Te pittig. Of...

Laat HIER even je reactie achter.

Ik ben benieuwd.

 

 

Energieke groeten,

Fré


 

 

Ook interessant...

 

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar