Te veel zitten is slecht voor je

 

Hey hey,

 

Steeds meer mensen hebben voornamelijk een zittende levensstijl. Anders gesteld: we bewegen steeds minder! Nu blijkt zelfs dat dit vele zitten niet langer gecompenseerd kan worden door regelmatig te bewegen. Alarmerend...

Nochtans zijn wij, als mensen eigenlijk niet gemaakt om zoveel te zitten.

Dit wordt duidelijk als je de evolutie van de mens even bekijkt.

Evolutie naar altijd zittende mens

Er gingen eeuwen overheen vooraleer we als mensen rechtop konden lopen. In de loop van de evolutie moest er hiervoor heel wat gebeuren.

Zo ontwikkelde zich een dubbele curve in onze ruggenwervel. Dit is iets wat je enkel bij mensen ziet. Alleen op deze manier was het mogelijk om jager, verzamelaar, wandelaar en hardloper met een goed uithoudingsvermogen te worden. 

 

 

Net door de curves in onze ruggengraat kunnen we wandelen...

Ondertussen zijn we zo ver geëvolueerd dat de homo erectus of de staande mens een bijna verouderd beeld is geworden. De gemiddelde mens zit dezer dagen vaker dan dat hij nog rechtop staat...

Gemiddeld zitten de meeste mensen tegenwoordig 9,5 uur per dag.

Eigenlijk veel te veel. Ons lichaams is daarvoor niet gemaakt, om zo lang te zitten. Zeker niet lang achter elkaar...

 

Uit een onderzoek verricht aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle (USA) blijkt nu zelfs dat de voordelen die je haalt uit regelmatige bewegen niet langer zouden opwegen tegen dit vele zitten

 

Zitten is slecht voor je

Maar ook uit andere onderzoeken komen steeds meer de negatieve gevolgen van het vele zitten naar voor. 

We zetten er even enkele op een rijtje:

  • Hoe meer uren je per dag zittend doorbrengt, hoe groter de kans is om vroeger te sterven. Dit concludeerden onderzoekers van het Canadase Pennington Biomedical Research Center. Bij hun onderzoek volgden ze zeventienduizend mensen gedurende 13 jaar. Ook concludeerden ze dat hoe zwaarder de mensen waren, hoe schadelijker een zittende leefstijl voor ze was. Anders gesteld: hoe zwaarder de mensen waren, hoe beter een lichamelijk actieve leefstijl voor ze was. 

  • Tien jaar lang een zittend beroep uitoefenen verhoogt dan weer de kans op verschillende types van darmkanker enorm. Tot deze conclusie kwamen Australische onderzoekers. Ook dit risico blijft hoger ondanks het feit dat je regelmatig sport of niet.

 

  • De Amerikaanse wetenschapper Marc Hamilton stelde in 2007 in het vaktijdschrift Diabetes dat zittend werk uitoefenen voor de gezondheid een even grote risicofactor is als roken.

 

En zo zijn er nog wel enkele onderzoeken op te sommen die de negatieve gevolgen van het veke zitten aantonen. Maar goed, het ‘statement’ is er ondertusen wel denken we.

 

We zitten veel te vaak en moeten dus dringend opnieuw meer gaan bewegen!

 

Wil jij je gezond en energiek door het lebven? Sta dan gewoon al eens wat meer recht! Dat is al een begin! En net dan maken kleine beetjes vaak al een groot verschil!

Een volgende stap kan zijn om ook echt eens een wandeling te gaan maken. 

HIER lees je trouwens nog enkele makkelijk toepasbare trucs om doorheen de dag wat meer te bewegen.

 

Sta jij vanaf nu ook wat meer recht?

 

EXTRA: In ons coachingsessies (zowel binnen bedrijven alsook in de WordFit-academie) geef ik mensen vijf makkelijk toepasbare oefeningen mee die ze, in een ideale wereld, elke 20 minuten dat ze hebben gezeten zouden moeten toepassen. Ik noem deze makkelijk toepasbare oefeningenreeks de WordFit-break.

 

Wil jij hiervan een overzichtje? Stuur me dan nu even een mailtje naar fre@wordfit.be of vul het contactformulier even in. 

 

 

  

Bronnen:

 

 

 

 

Ook interessant...

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar