Hey WordFit’er,

 

Eerder schreef ik al een artikel over hoe je je schouders correct houdt bij een correcte lichaamshouding. Vandaag wil ik een ander belangrijk onderdeel hiervan met je delen. Ik heb het over de neutrale krommingen in je wervelkolom

Het respecteren van een correcte en neutrale lichaamshouding is altijd belangrijk! Of je nu je rugpijn wil aanpakken, je je lichaam wil verstevigen, je loopprestaties wil verberen of je algemeen goed in je vel wil voelen en wil bruisen van energieIk nam deze info dan ook op in zowel mijn Fit to RunWeg met die RugpijnBBB- als Voel je goed in je Vel-programma.


Als je je ruggengraat in zijaanzicht bekijkt, zie je een dubbele S-vorm of 3 krommingen:

 1. een holle kromming in je nek (= cervicale lordose)
 2. een bolle kromming ter hoogte van je borstwervels (= thoracale kyfose)
 3. een lichte holle kromming in je onderrug (= lumbale lordose).

Helemaal onderaan heb je ook nog je heiligbeen. Sommigen beweren dat deze nog een 4e kromming in je wervelkolom vormt maar dit is iets minder belangrijk.

Belangrijker is dat deze krommingen zorgen voor een compromis tussen stabiliteit, veerkracht en beweeglijkheid.

En je merkt het 'Je rug recht houden' klopt niet helemaal hé. Je rug is op zijn sterkst in zijn natuurlijke 'hol-bol-hol'-houding. Hiervoor zijn vier redenen: 

 • Je wervels kunnen meer belasting aan.
 • Je spieren zijn sterker. Dit heeft te maken met de richting van de spiervezels. Wanneer ze in een andere houding belast worden, kunnen ze je rug niet voldoende beschermen.
 • Je tussenwervelschijven kunnen de druk beter verdelen en hebben geen neiging om te scheuren.
 • Je ligamenten zijn sterker omdat ze niet worden uitgerekt.

 

Om al deze redenen kan je best zoveel mogelijk de natuurlijke krommingen in je wervelkolom respecteren. Wat jouw doel ook is...

 

Beginnen doe ik onderaan je ruggegraat.

Hoe weet je nu welke de neutrale holling in je onderrug is?

Je neutrale en dus, natuurlijke kromming in je onderrug kan je vinden door een bepaalde beweging vanuit en met je bekken te maken. Deze beweging heet de 'Bekkenkanteling'.

Hoe voer je de 'Bekkenkanteling' uit?

 • Maak eerst je rug bewust heel hol = je staartbeen naar achter brengen

 • nadien 'vlak je je rug zoveel mogelijk 'af' = (richting) bol maken = je schaambeen naar boven brengen

De tussenpositie, waarbij je je wervelkolom (normaal gezien; dit is toch zo bij de meeste mensen) het meest ontspannen aanvoelt, is de natuurlijke kromming in het onderste gedeelte van je ruggewervel.


Indien deze 'Bekkenkanteling' je niet direct lukt, geen nood! Het is logisch dat dit in het begin van zoeken is maar probeer het maar even. De meeste mensen die begeleiding volgen bij WordFit waren er allemaal binnen maximum een half uurtje mee weg.

Indien het je niet lukt om de 'Bekkenkanteling' rechtstaand te doen, kan je ook eens volgende manieren proberen:

 • OF plat op de grond gaan liggen

 • OF tegen een muur gaan staan met hun hielen een kleine 5 centimeter van de muur verwijderd

Op die manier heb je een richtpunt om je onderrug tegen te duwen. Zo 'vlak je je rug af'.


Met deze 'Bekkenkanteling' kan je niet alleen de neutrale holling in je onderrug kan vinden maar ook dat je al de spieren die aanhechten op je heupgewricht losser kan maken. En bovendien je bekken mobieler gaat maken. 

 

Hoe weet ik nu welke de neutrale holling in m'n nek is?

Veel te veel mensen houden hun hoofd veel te fel naar voor gebogen. Mijn grootvader zei ooit: "Ze denken precies allemaal 5 frank (hier in België de voorganger van de Euro) op de grond te vinden". 

Vaak komt de verkeerde houding van het hoofd, waardoor de holling ter hoogte van je nek verdwijnt, door het feit dat velen onder ons vaak achter een computer zitten waarvan het scherm zich te laag bevindt.

 

Je zou er dus bewust zoveel mogelijk op moeten letten dat je je hoofd achteruit brengt

Maar hetgene hieronder is afgebeeld kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn hé.

Wat is dan wel correct?

Je maakt eerst een klein ‘ja-knikje’ met je kin en dan breng je je hoofd achteruit.

Wat je hieronder ziet is dus correct:

 

Ga maar eens tegen en muur staan. Met je voeten enkele (maximum 5) centimeter(s) van de muur verwijderd. Dan zou je, door dat kleine ja-knikje en dan je hoofd acheteruit te brengen, met de achterkant van je hoofd de muur moeten kunnen raken.

Houd altijd in gedachte dat je zogezegd naar de horizon kijkt. Rechtdoor, in de verte...

Ga zeker maar aan de slag met deze info! Veel te vaak wordt er voorbij gegaan aan de basis. Mensen willen hun rugpijn verminderen, stevigere spieren, beter gaan lopen, ... en krijgen daarvoor dan allerlei oefeningen aangereikt. Maar ze vergeten dan wel vaak om eerst en vooral een neutrale lichaamshouding aan te nemen. En dat kan gewoon in het dagdagelijkse leven. Als dat een gewoonte geworden is, kan je daarna aan de slag met bepaalde oefeningen.

 

Wat je doel ook is... 

Beter lopen, rugpijn aanpakken, je lichaam verstevigen...

De ONLINE COACHINGSPROGRAMMA's van WordFit helpen je hierbij!

Klik hier voor meer info

 

Ziezo, je kreeg weer een belangrijk onderdeel van een correcte lichaamshouding mee… Probeer echt bewust zoveel mogelijk de neutrale S-vorm van je ruggengraat te respecteren!! Of je nu rechtstaat, zit of een oefening uitvoert. 

Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan? Door te leren bracen lukt ook jou dit zeker en vast!!

 

Fitte grtjs,

Fré, uw fitheidscoach

 

Lees ook: