Hey hey,


Uit een onderzoek verricht door onderzoekers aan de University of Essex in Engeland blijkt dat duursporters net iets verder kunnen gaan als ze sporten in een groene omgeving. Ze kunnen dan net dat ietsje meer uit zichzelf halen en de inspanning voelt minder vermoeiend aan.

Uit eerdere onderzoeken bleek onder andere al dat de aanwezigheid van bomen de werking van het immuunsysteem verbetert. Uit een Japans onderzoek (aan Nippon Medical School; gepubliceerd in The Open Public Health Journal) bleek zelfs dat hoe meer bomen er bij jou in de omgeving staan des te geringer je kans op kanker is. Dezelfde onderzoekers ontdekten ook dat lopen in een omgeving met veel groen en bomen meer positieve metabole en cardiovasculaire effecten heeft dan het lopen in een stedelijke omgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de kleur ‘groen’ positieve effecten heeft op sportieve prestaties?

De Britse onderoekers gebruikten 14 mannelijke studenten van zo'n 20 jaar als proefpersoon. De studenten moesten gedurende 5 minuten fietsen op 50 procent van hun maximale vermogen. Ze moesten dus een matig-intensieve inspanning leveren.

Tijdens deze sessies van telkens vijf minuten keken de studenten naar videobeelden van een bestaande natuurlijke omgeving met ‘groen’ als overheersende kleur. De beelden waren telkens dezelfde maar de onderzoekers veranderden telkens de kleur van de beelden. De ene keer zagen de studenten de beelden in hun originele kleur, de andere keer in zwart-wit en weer een andere keer in rood.

Wat ontdekten de onderzoekers? De beelden hadden effect! Toen ze gedurende de laatste 30 sec van de sessie de studenten vroegen hoe vermoeid ze waren bleek dat tijdens het kijken naar de beelden in hun natuurlijke kleuren de studenten minder moe waren dan tijdens het kijken naar de beelden in zwart-wit. Het effect was niet opzienbarend groot maar wel statistisch significant.

De studenten waren niet alleen minder vermoeid als ze groene beelden zagen maar voelden zich algemeen ook beter.

Dit stuk tekst komt rechtstreeks uit het onderzoek:

"This study is the first to show a special significance of the color green in green exercise that resulted in a more positive total mood and lower perceptions of exertion", concluderen de onderzoekers. "The color perception processes responsible for positive mood and ratings of perceived exertion during green exercise are not well understood, in particular the extent to which the context of various color stimuli is important. Greater insights about the cognitive mechanisms of green exercise are needed in order to better understand its therapeutic potential."

 

Ok, toegegeven. Het onderzoek werd slechts uitgevoerd op een kleine groep testpersonen maar toch zou ik je willen aanraden om regelmatig de natuur op te zoeken. Het gaat je zeker en vast helpen om  de gejaagdheid van onze maatschappij eens te 'ontvluchten'. En dat is dan toch weer een stap dichter naar je 'gezond en energiek voelen'...

Veel plezier met het fitter worden! Geniet ervan!

 

 

Fitte groeten,

Fré Heylen (personal coach en oprichter WordFit.be)

 

Lees ook:

 

Bron:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857379 (National Center for Biotechnology Information)

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

40 tips voor een gezond en energiek leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een gezond en energiek leven".

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar