Is sporten wel nuttig?


Sporten zou een vorm van ontspanning moeten zijn.

Toch zou het geen slecht idee zijn dat sport in de eerste plaats weer aanzien wordt als een leuk tijdverdrijf. 


Dat het voor veel mensen een onderdeel is geworden van de drukke agenda, is veelzeggend. Sport zou een vorm van ontspanning moeten zijn. Niet alleen na het sporten. Het zou eigenlijk echt iets moeten zijn waar je naar uitkijkt en je tijdens het sporten zelf al een goed gevoel geeft.Sporten is nuttig als je je er beter door gaat voelen. Daarvoor is een goede ademhaling tijdens het sporten super belangrijk. Ik ga er hier iets verder op in.

 

 

"Verantwoord" sporten wat is dat?

 

Welke sporten zijn gezond en welke zijn misschien niet zo verstandig om te beoefenen? Moet je altijd pittig trainen of doe je het juist beter rustig aan? Betekent spierpijn dat je goed bezig bent geweest of duidt het net op dat je ‘er over’ bent gegaan?

Vooral voor mensen die zich tweemaal per week naar de fitness slepen en sport zien als een noodzakelijk kwaad, is dit naar alle waarschijnlijkheid heel leerrijk. Het is namelijk zo dat mensen die op deze manier sporten het vaak ‘verkeerd doen’. Hun (lichamelijke en geestelijke) vermoeidheid wordt niet minder door te sporten. De overtollige kilo’s die ze meezeulen raken ze niet kwijt. En hun bloeddruk stijgt eerder in plaats van dat deze afneemt. Sporten voor de gezondheid…

Heel veel mensen vinden dat ze goed getraind hebben als ze dag nadien stijf zijn. En in feite is het tegendeel waar. Het meest belangrijke tijdens het sporten is om je ademhaling onder controle te kunnen houden. En pas als je je 36 uur na het sporten goed en energiek voelt, heb je goed getraind.

 

 

Sport is de speelgoedafdeling van het leven.

Jimmy Cannon - Amerikaans sportverslaggever -

 

 

Een goede vuistregel voor de beginnende sporter is dat je tijdens het sporten je uitademing nog bewust kan verlengen. Zonder daarbij direct in ademnood te komen. Je moet op je ademhaling kunnen letten en vervolgens sneller of langzamer bewegen om je ademhaling bij te sturen.

 

Alleen is dat lang niet bij elke sport mogelijk…

 

 

Is sporten wel nuttig? WordFit Lifecoaching

 

 

Welke sporten zijn aan te raden?

 

Wandelen, lopen, fietsen, roeien en (in de fitness) een crosstrainer of stepper gebruiken. Dit zijn activiteiten waarbij je in een bepaald ritme kan komen waardoor je deze gedurende een langere tijd kan doen, terwijl je toch ook aandacht kan blijven besteden aan je ademhaling. Hierdoor kan je gedurende het sporten je spieren in actie voldoende zuurstof leveren. Indien dit niet langer lukt, ga je letterlijk en figuurlijk in het rood. Lukt het wel om je ademhaling af te stemmen op je inspanning, dan kan deze ook echt ontspannend zijn.

Als je echter achter je bureau een ademhalingsfrequentie (aantal malen dat je per minuut in- en uitademt) hebt van 15 maar je hebt dit ook tijdens bijvoorbeeld het lopen… Tja, dan zal dat lopen niet echt als ontspanning gelden en aanvoelen. Omdat er niet echt een contrast is tussen het sporten en de, in dit geval, werksituatie. We vinden het net ontspannend om tijdens het sporten sneller te moeten ademen (omdat de activiteit van ons lichaam toeneemt), om dan nadien opnieuw rustiger te kunnen ademen. De ontspanning is dan het gevolg van de inspanning.


Dit lukt dus zeker en vast niet bij alle sportactiviteiten…

 

Welke sporten kun je beter niet doen en waarom?

 

Kan je je mensen voor de geest halen die squashen? Of een uurtje op de spinningfiets doorbrengen? Dat laatste is meestal een uurtje dat er heel hard wordt gefietst op een soort van hometrainer. Meestal op de beats van opzwepende muziek.


Beide sporten vragen heel veel energie van het lichaam. Deze sporten doen voor je gezondheid is dus eigenlijk niet zo’n goed idee. Ze vergen zoveel energie van het lichaam dat de energiereserves op het uurtje dat mensen deze activiteit doen meestal volledig leeg worden gezogen. En dan is het niet verwonderlijk dat mensen nadien vermoed zijn. Misschien niet direct nadien. De eerste uurtjes voelen mensen zich vaak nog wel voldaan. “Het hoofd even leeg gemaakt…” Maar wat je dan vaak ziet is dat deze mensen 36 tot 40 uur na de inspanning zich plots heel vermoeid voelen. En ze leggen dan vaak niet de link met die sportinspanning…

Hoe dit komt? Tijdens dit soort activiteiten doe je net hetzelfde als wanneer  je bijvoorbeeld stress ervaart. Je ademt te snel. Wil je ontspannen door te sporten? Dan is het nog bewust langer kunnen uitademen tijdens het sporten een absolute voorwaarde om er de gunstige effecten van te ervaren.

Ook tijdens het zwemmen moet je maar eens proberen om bewust je uitademing nog te verlengen. Dat is bijna onmogelijk. Tenzij je een echt goede techniek hebt… Maar dat is bij het overgrote meerendeel van de mensen niet het geval. Bij mensen die zwemmen met een slechte techniek verhoogt bijna altijd de ademfrequentie. En dat is dus niet echt de bedoeling als je gaat sporten om te ontspannen

 

 

Balsporten?

Sporten zoals voetbal, basketbal, hockey, tennis, … worden vaak uitgeoefend als ontspanning. Omdat ze leuk zijn. Lekker in groep bewegen… Dat is al een eerste positief gegeven.

 

Alleen is het wel zo dat bij balsporten heel intensieve insapnningen vaak worden afgewisseld met rustige momenten. Zeker tijdens die eerst genoemde momenten is het allesbehalve evident om nog bewust je ademhaling te kunnen verlengen. Bovendien zijn blessures bij dit soort sporten redelijk veel voorkomend. Wat uiteraard ook niet zo goed is voor de gezondheid…

 

Balsporten zijn dus zeker OK om te doen als je een zeker basis hebt qua uithouding. Ervaar je regelmatig een gebrek aan energie? Of heb je overgewicht

Is sporten wel nuttig? WordFit Lifecoaching

Dan kan je misschien best beginnen met een repititieve sport waarbij je makkelijker je ademhaling onder controle kan houden. Als je daarmee dan toegenomen kracht en energie hebt, kan je zeker een balsport gaan beoefenen. 

 

 

Conclusie

Ga je echt sporten voor je gezondheid? Om overgewicht, vermoeidheid of zelfs depressieve klachten te verminderen? Dan ga je er veel meer aan hebben om een toertje te gaan wandelen of fietsen.

 

 


Voeding speelt een belangrijke rol bij het sporten. 

 

 

Voel je goed in je vel

Wil jij terug bruisen van energie?
Download hier het e-book met 40 tips

 

 

Ook interessant...

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar