Hey WordFit'er, 

 

Om meerdere redenen is het belangrijk om te leren naar je buik in te ademen.

Bij heel veel mensen beweegt hun buik niet naar voor als ze inademen. Begin misschien al eens eerst met te controleren of dit bij jou wel het geval is?! Leg je hand maar even op je buik... En adem eens in. Als jij wel al goed naar je buik inademt zou je buik wat moeten opzwellen. Dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je kan inademen via de zogenaamde buikademhaling.

Hoe komt dit? Bij een buikademhaling zakt je diafragma of middenrif naar beneden toe. Dit zorgt ervoor dat de ruimte in je borstholte groter wordt. Op die manier ontstaat er onderdruk en kan er lucht in onze longen worden gezogen. Door het zakken van je diafragma worden je organen wat naar voor toe gedrukt. Hierdoor beweegt ook je buik in diezelfde richting. 

Als je niet goed naar je buik kan inademen, moet die onderdruk waarover ik het net had (en die dus nodig is om je longen te vullen) op een andere manier worden gecreëerd. Dit kan door, bij het ademen, je schouders en borstkas omhoog te bewegen. 

Indien je op die manier ademt en je zit voor je job zo goed als een hele dag achter een computer, dan is de kans heel groot dat je je nek- en schouderspieren overbelast. Dit vaak met pijnlijke nek en schouders tot gevolg. Ontdek HIER alvast enkele manieren om je nek en schouders los te maken. Ook al kan het echt wel deugd doen om die oefeningen uit te voeren, het zijn slechts lapmiddeltes. Je kan beter de oorzaak aanpakken en leren om goed naar je buik in te ademen.

Om dit te leren geef ik je in dit blogbericht 2 manieren mee.

1e methode

Buikademhaling methode 1 WordFit.be

Deze manier is niet per se beter dan de tweede, die ik je hieronder meegeef. De ene persoon vindt het gewoon makkelijker om een buikademhaling aan te leren op de ene manier terwijl een andere persoon het makkelijker vindt met de andere methode. Probeer ze beide maar eens uit en ervaar wat voor jou het best werkt. 

Leg je maar even op je rug en leg je handen op je buik. Eén hand op je navel en de andere hand er net onder. Dus nog meer naar je voeten toe. Probeer nu goed door je neus naar je onderste hand in te ademen. Je hand(en) zou(den) dus naar boven toe moeten bewegen.

Indien dit makkelijk lukt, is de kans redelijk groot dat je doorheen de dag meestal wel al naar je buik inademt. Dit is natuurlijk goed. Maar indien dit naar je buik inademen raar en onwennig aanvoelt is de kans groot dat jouw manier van ademen het meerendeel van de tijd verkeerd gebeurt. Naast het feit dat je dus zou moeten proberen om goed naar je buik in te ademen, raad ik je ook aan om volgens een bepaald patroon in- en uit te ademen. Dit gaat jou echt helpen om te kunnen ontspannen. 

2e methode

Hoe een buikademhaling aanleren? WordFit.be

Zoals gezegd, is er dus nog een 2e methode om goed naar je buik te leren inademen. Deze methode heet de 'crocodile breath'. Deze oefening is eigenlijk afkomstig uit het yoga.

Hiervoor leg je je maar op je buik. Met je 2 handen op elkaar en je voorhoofd daarbovenop. Probeer ook nu goed naar je buik in te ademen. Als je dit goed doet kom je precies op een ballon te liggen. Als er iemand toekijkt zou die persoon je onderrug echt moeten zien omhoog komen. 

Wil je tot rust komen door je ademhaling kan je ook bij deze methode bewust proberen aandacht te schenken aan hoe (lang) je ademt. Zoals ik hierboven ook al even aanhaalde. HIER nogmaals de link naar die info. Ik leg er je verder uit hoe dat het verband tussen jouw ademhalingsfrequentie (het aantal in- en uitademingen per minuut) en je hartslag er echt wel voor kan zorgen dat je rustiger kan gaan worden.

Ervaar jij soms stress?

Heb je het gevoel geleefd te worden en dat alles in je leven zo gejaagd verloopt? Dan kan de manier van ademen die ik je HIER meegeef, je zeker en vast helpen. Probeer echt enkele malen per dag hiervoor even bewust de tijd te nemen. Denk je dat dit onhaalbaar is? Doe het bijvoorbeeld terwijl je in de wagen zit. Bij de bakker (neen, brood is niet per se ongezond en 'n dikmaker) of in de winkel staat aan te schuiven aan de kassa. Maar eventueel ook bij het ontwaken en voordat je gaat slapen. Zo kom je makkelijk aan 3 tot 5 momenten waarop je even je aandacht kan vestigen op je ademhaling. Dit helpt dan weer om gewoon alles wat bewuster te gaan doen. Dit helpt ons als mens nu eenmaal om minder vaak verschillende dingen tegelijk te doen. Wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat we in oude, misschien wel ongezonde, gewoontes hervallen.MAar goed, dat is vooral info die aan bod komt in het online 'Voel je goed in je Vel-programma'

In deze tijden waarbij alles heel snel moet gaan, iedereen precies heel gejaagd door het leven gaat en we altijd maar op die gaspedaal staan, kan het echt wel deugd doen om dus regelmatig eens bewust je aandacht terug te brengen op je ademhaling.

Nog meerdere redenen waarom een goede ademhaling zo belangrijk is...

 

 • Je gaat er beter door slapen
  .Om fit te worden en te blijven is een goede nachtrust essentieel. Maar in de praktijk blijkt dat heel wat mensen moeilijkheden hebben om in te slapen. Dit kan heel wat oorzaken hebben. Als je in bed even bewust je ademhalingsoefening gaat uitvoeren ga je sneller inslapen en in vele gevallen gaan mensen ook nog eens kunnen doorslapen. 

 • Fysieke inspanningen gaan vlotter.
  Even een voorbeeld dat ik zelf opmerkte toen ik enkele jaren geleden, toen ik nog met 'n hartslagmeter liep (nu loop ik volgens gevoelswaardes), ging lopen. Ik liep aan een redelijk stevig tempo. Over een kilometer deed ik ongeveer 4 minuten en 20 seconden. Mijn hartslag liep daardoor op tot 174 slagen per minuut. Door even bewust op mijn ademhaling te letten en ook te proberen lang uit te ademen zakte mijn hartslag tot 170. Ondanks het feit dat ik wel dezelfde snelheid bleef aanhouden. Ik bleef m’n uitademing verlengen en wat merkte ik? M’n hartslag zakte nog verder. Uiteindelijk tot 167. Ik kon dus dezelfde snelheid aanhouden maar wel met een lagere hartslag. Met andere woorden: ik moest minder energie aanspreken en toch kon ik even hard blijven lopen… Ideaal!

 •  Helpt je rugpijn te verminderen.
  Het diafragma, dat ik bij het begin van dit artikel al even aanhaalde, heeft directe aanhechtingen op je wervelkolom. Het is dan ook de grootste en belangrijkste ademhalingsspier. Ze is zowel betrokken bij het stabiel kunnen houden van je onderrug als bij het mobieler maken van de bovenrug. Een goede buikademhaling draagt dus bij tot het stevig omsluiten van je ruggegraat. Wat natuurlijk helpt om je rugpijn aan te pakken. In ons online 'Weg met die Rugpijn'-programma wordt hier natuurlijk nog verder op in gegaan.

 • Je romp verstevigen.
  Om dezelfde reden als hierboven aangehaald ga je ook je ganse romp kunnen verstevigen. Gewoon door te ademen. Ideaal, neen? En je gaat zeker je ganse bovenlichaam kunnen verstevigen als je alle spieren die een korset rond je wervelkolom vormen, kan opspannen door te bracen en je dan nog over je brace kan blijven ademen. Dat gaat je dus niet enkel helpen om de neutrale kromming in je wervelkolom te respecteren, je gaat er ook gewoon je ganse romp mee verstevigen. Al deze info heeft dus zeker een plaatsje in het online BBB-programma om te leren je ganse lichaam te verstevigen.

 

Ik hoop echt van harte dat ik je met de info uit dit blogbericht je ogen heb doen open gaan. Indien dit zo is mag je me dit altijd laten weten door onderaan je reactie achter te laten. Ik ben benieuwd... Ga dus zeker maar aan de slag met leren van een goede en dus rustige buikademhaling! We houden contact.

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach ;-) )

Workshop hierover?

Contacteer ons