Hey WordFit'er,

Denk jij het te kunnen? Een maand geen alcohol te drinken... Er zouden heel wat voordelen aan verbonden zijn. Denk maar aan:

  • beter slapen
  • meer energie
  • een stralendere huid
  • gewichtverlies (want alcohol bevat meer calorieën dan je denkt!)
  • uitgespaard geld
  • geen kater dus meer tijd om efficienter dingen te doen

Dit past dus helemaal binnen de WordFit-gedachte en -levensstijl. Alleen al maar omdat we met WordFit zoveel mogelijk mensen willen laten bruisen van energie. Ondank het feit dat ik zelf niet veel drink heb ik al wel eens gemerkt dat, als ik toch meerdere glazen alcohol drink, ik de dag nadien minder fit ben. Dat deelde ik al eens in onderstaande video.

 

Tournée Minerale?

Ik, Frédéric Heylen (ook uw #fitheidscoach), werd als gezicht van WordFit gevraagd om mee de campagne Tournée Minerale te ondersteunen. Tournéé Minerale is een initiatief van Kom op tegen Kanker en VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs waarvan de Druglijn het meest gekend is bij het 'grote publiek'). Bedoeling is om in februari 2017 een ganse maand geen alcohol te drinken.  Hieronder zie je een reportage die we, mijn vaste camerman Sil van Kartouch. en ikzelf, draaiden over de persvoorstelling van Tournée Minerale.

Zoals je kon zien ben ik zeker niet de enige die gevraagd werd om deze campagne te ondersteunen. Er zijn nog andere ambassadeurs om van Tournée Minerale een succes te maken. Voor het Franstalige landsgedeelte vroeg men Jean-Michel Saive (ex-nummer 1 van de wereld in het tafeltennis, 25 maal Belgisch kampioen en aanwezig op 7 (!) Olympische Spelen). Voor Vlaanderen steunt onder andere ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, Frank Fol (de groentenkok) en Joy-Anna Tielemans de campagne.

Niet met de vinger wijzen!

In landen zoals Austalië, Groot-Britannië en Nederland ('Ik pas') organiseert men al enkele jaren een soortgelijk inititiatief zoals Tournée Minerale. De campagnes brachten naar voor dat mensen veel bewuster gaan omgaan met hun drankgebruik. En dit niet alleen in de maand waarin er geen alcohol werd gedronken. Neen, tot een half jaar na datum gingen de mensen die meededen aan de campagne om een maand geen alcohol te drinken bewuster om met alcohol. En dat is dus de bedoeling van Tournée Minerale. Bewuster omgaan met alcohol. Vaak drinken we alcohol zonder er bij na te denken. Het is tegenwoordig dan ook in vele landen ingeburgerd om zo goed als elke dag alcohol te nuttigen. Terwijl mensen aan het koken zijn drinken ze een aperitiefje. Bij het eten een glas wijn en na de training nog een pintje. Het is dus de bedoeling om mensen te laten stilstaan bij hun dagelijkse routine en gewoontes. Vanuit de dagelijkse praktijk (om mensen aan te zetten tot een bepaalde levensstijl) weet ik nu eenmaal hoe belangrijk dit is. Net nadenken en in vraag stellen van je gewoontes werkt langer na dan die ene maand. En misschien vormt dit wel een aanzet om ook te gaan focussen op andere zaken die gaan bijdragen tot een gezondere, energieke en dus fitte levensstijl. 

Recuperatie van je lever

Dat we met zoveel mogelijk Belgen een maand geen alcohol gaan drinken in de maand februari is natuurlijk niet zo maar. En neen, het is niet omdat februari het minst aantal dagen telt... Al kreeg ik al wel van iemand, die zich inschreef voor het WordFit-team, de reactie: "Gelukkig is het een korte maand...". Na de feestdagen in december en de vele nieuwjaarsrecepties in de maand januari is het sowieso wel een verstandig idee om je lever te laten herstellen. Herstellen? Het drinken van alcohol zorgt wel degelijk voor schade aan je lever. Het is niet omdat alcohol een sociaal aanvaarde drug is, dat het niet toxisch is. Daarom drink je best niet meer dan 10 consumpties per week. En laat je je lever ook best even herstellen van de aangebrachte schade. Positief is wel dat je lever een grote herstelcapaciteit heeft. Aan te raden is dus om één of 2 dagen per week alcohol te drinken en de andere dagen je lichaam en dus vooral ook je lever te laten herstellen. Maar in februari 2017 dus eens een maandje geen alcohol drinken... Het kan sowieso geen kwaad ;-)

 

Als jij het ziet zitten om in februari 2017 een maandje geen alcohol te drinken en als WordFit'er mee te doen aan Tournée Minerale, stuur me dan even een mail naar info@wordfit.be of schrijf je in voor het WordFit-team via deze link.Hopelijk tot snel!

Fitte groeten,

Fré Heylen (ook uw fitheidscoach)

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar