Meditatie is niet per se zweverig WordFit.be mindset

Hey WordFit'er,

 

Je zal je misschien afvragen waarom we een artikel wijden aan meditatie… Vaak krijgen we van mensen nog de reactie: “Meditatie? Zo’n hocus-pocus gedoe interesseert me niet hoor!”. Ze trekken hun wenkbrauwen op of geven andere spottende commentaar.

Laat je al zeker maar niet afschrikken door het onbekende ervan. Lees gewoon even verder.

 

 

Meditatie wordt nog te dikwijls omhuld in een soort van waas en dit ondanks het feit dat in het verleden heel wat volkeren mediatie toepasten in hun dagdagelijkse leven. En dat is vandaag de dag nog niet veranderd!

 

Maar wat betekent mediatie nu eigenlijk en waarom heeft het zeker een plaats in de WordFit-levensstijl?

 

Mediteren is eigenlijk niets anders dan bezig zijn met wat je nu aan het doen bent, in het moment zijn en niet met je gedachten in het verleden of de toekomst.

Fré Heylen (oprichter WordFit)

 

 

Mediteren tijdens het gras afrijden WordFit.be

Iedereen die je iets anders wijsmaakt en het ingewikkelder wil maken dan hierboven beschreven, wil zich enkel en alleen geheimzinnig en/of zich belangrijk (voor)doen. 

Meditatie is simpelweg een vertaling van ‘het nu’.

 

Je kan dus al mediterend het gras afdoen. Als jij tenminste op dat moment enkel en alleen bezig bent met het gras afdoen.

Want je kan tijdens de gras afdoen natuurlijk ook met je gedachten bezig zijn over wie er straks nog gaat langskomen of wat je morgen op je werk nog allemaal in orde moet brengen.

Je kan dus ook mediteren terwijl je de afwas aan het doen bent, met de auto aan het rijden bent, op een festivalweide ligt of in het postkantoor jouw beurt staat af te wachten, ...

 

Mediteren dient in de eerste plaats om tot rust te komen. Kalmeren is nu eenmaal essentieel als je je goed in je vel wil voelen. Zeker in de drukke maatschappij waarin we leven. Daarnaast helpt het je om mentaal krachtiger door het leven te gaan en meer zelfbeheersing aan de dag te kunnen leggen. Het helpt je bij het loslaten van stress, je leert erdoor jezelf beter kennen en krijgt erdoor meer over- en inzicht in je eigen leven.

Mediteren is dus eigenlijk een bron van genieten die er voor gaat zorgen dat je minder op automatische piloot gaat leven. Het jezelf dus niet te moeilijk maken, meer ‘in het moment’ leven en daardoor dichter bij je ware aard komen. Je leert dus jezelf beter kennen door te mediteren. En zelfkennis is het begin van alle wijsheid! En bovendien ook nodig om bijvoorbeeld je slechte gewoontes aan te pakken…

 

Als kind…


Eigenlijk mediteer je al heel lang. Of je hebt het toch al zeker gedaan in je leven. Als kind deed je het sowieso! Alleen verleren de meesten dit bij het ouder worden. Een kind kan gewoon ‘in het moment’ zijn en daar heerlijk van genieten. Datgene waar een kind mee bezig is, vormt op dat moment ook echt het allerbelangrijkste in zijn of haar leven.

Niet voor niets schreven we eerder al een artikel over het streven naar 'kinds geluk'.

 

Wat meer in het nu leven


Het is dus de bedoeling om je aandacht meer terug te halen naar het ‘hier en nu’. Meer naar de eenvoud van het moment te gaan. Om te ontdekken dat je niet altijd hoeft na te denken over vroeger, niet telkens hoeft te focussen op hetgene nog gaat komen. Je ‘bent’ gewoon. En dat is OK zo.

Altijd maar denken… Je leven speelt zich voor een groot stuk af in je hoofd. Tussen die twee oren van je. Herinneringen over het verleden en verwachtingen voor de toekomst waarbij dan ook ineens angsten komen kijken. Maar het is zo dat de dingen die in je hoofd omgaan vaak niet relevant zijn voor dat moment en dus geen positieve bijdrage leveren…

Jij bent wie je bent, hier en nu. Op de locatie waar je je bevindt en op het moment dat je dit leest. Je ervaart de realiteit en op dit moment is het leven eigenlijk heel eenvoudig. Je zit, staat of ligt en leest deze tekst. Meer niet! Zo denken maakt het hele gegeven ineens heel tastbaar. En misschien ook wel verrassend aangenaam?

 

Verschillende vormen


Er zijn heel wat kleine zaken die allemaal helpen om wat meer in het nu te leven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verminderen van de vele prikkels die je dagdagelijks te verwerken krijgt
   
 • Stilte opzoeken
   
 • Mindfulness een stukje chocolade eten
   
 • Stoppen met multitasken
   
 • Meer genieten van de kleine dingen in het leven
   
 • Lachen

 • Enkel met eten bezig zijn
   
 • Luisteren naar je lichaam

 

Al deze zaken komen aan bod in ons Voel je goed in je Vel-programma

Meer info

Dus aan niets denken...


Hoe doe je dat nu?
Aan niets denken. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker in het begin zal je toch nog veel gedachten hebben die door je hoofd waaien. De kunst is om die gedachten te laten varen. Laat ze komen en bewust ook weer gaan. Plan niets, oordeel niet en onthoud ook niets.

Je kan je gedachten wel bekijken maar ze ook opnieuw weer laten wegwaaien. Mee met de gedachtestroom of ‘wolken’ in je hoofd. En laat je niet meeslepen door je gedachten. Door hier bewust wat op te oefenen ga je merken dat je na een tijdje je gedachten gaat kunnen controleren. Hierdoor kan je je hoofd ook echt leeg maken!

 

In de praktijk?

Ademen WordFit.be

We somden hierboven al enkele zaken op die je gaan helpen om wat meer in het nu te leven....

Maar het makkelijkst is gewoon om je aandacht toe te spitsen op je ademhaling.

Je ademhaling is eigenlijk echt een prachtig stuk ‘gereedschap’. Je hebt het altijd bij de hand! Het is er dus altijd om je te helpen te kalmeren en tegelijkertijd je aandacht meer naar het ‘hier en nu’ te brengen. Waar of wanneer dan ook...

Je ademhaling is in feite de enige essentiële levensfunctie die je eigenhandig van de automatische piloot kan halen.

Door bewust te ademen ga je niet alleen je lichaam beïnvloeden (zo zakt automatisch je hartslag als je minder ademhalingsfrequenties hebt per minuut) maar dus ook je geest. Zie je ademhaling dus gerust maar als een verbinding tussen je lichaam en je geest.

Met WordFit raden we je dus aan om je zoveel als mogelijk bewust op je ademhaling te focussen. Op momenten waarop je niet weet wat doen… Op je ademhaling oefenen! Altijd mogelijk en altijd effectief.

Dit gaat je dichter bij jezelf brengen waardoor je je automatisch beter in je vel bent gaan voelen...

 

 

Plannen of gewoon tussendoor?


Net zoals zo veel dingen die je gaan helpen je beter in je vel te voelen en te bruisen van energie kan je tussendoor wat mediteren. Ook al is dingen inplannen ook niet onverstandig. Als je gaat mediteren hoeft dit zeker niet altijd lang te zijn. Vijf minuutjes tot een kwartiertje per dag gaat je echt al veel beter in je vel doen voelen. Maar experimenteer wat hé. Zie wat werkt voor jou. 

Wat is haalbaar voor jou om dagelijks te doen? Dat is de vraag die je je altijd moet stellen in het proces van fitter worden. Het is zoals een dieet… Het beste dieet is datgene jij kan volhouden!

Mediteren is dus eigenlijk helemaal niet moeilijk!. Je hoeft er heus niet voor in ‘welke ingewikkelde pose dan ook’ te gaan zitten. Het kan dus ook zonder speciale oefeningen, methodieken of benodigdheden. De ruimte waarin je je bevind en de omstandigheden spelen dus helemaal geen rol!

 

 

Ga ook jij hiermee zoveel als mogelijk aan de slag?

 

Veel succes ermee!

 

 

MENTALE RUST VINDEN?

Het kan!
MEer info


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

Heb jij het gevoel wel wat ondersteuning te kunnen gebruiken in het aanpassen van je levensstijl?

Ja? Maar geen zin om elke keer face to face af te spreken met een coach of mentor...

 

Dan kan een online coachingstraject je ongetwijfeld helpen!

Ons online leefstijl-veranderingstraject, het Voel je goed in je Vel-programma, gaat je sowieso helpen.

Hieronder vind je meer info...

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je gratis exemplaar