Bewust eten

 

Hey WordFit'er,

 

Met WordFit hebben we de doelsteling zoveel mogelijk mensen zich goed in hun vel laten voelen en laten bruisen van energie. Daarvoor is een gezonde en gevarieerde voeding uiteraard heel belangrijk.

Het draait zeker niet alleen om wat je eet. Ook waarom je eet is belangrijk!

Nog te veel mensen eten uit stress, ten gevolge van bepaalde angsten of om dat ze de gewoonte hebben ontwikkeld om in een bepaalde situatie te eten. Zonder dat ze hierbij ook effectief honger hebben.

 

 

Eten doe je eigenlijk best als je ook echt honger hebt...

In het online WordFit-voedingsplan, waarmee ondertussen al honderden mensen hun voedingspatroon blijven konden aanpassen, zijn dit dingen waaraan veel aandacht wordt besteed. Het is dus geen plan waarbij je een voorgekauwd weekmenu krijgt en al helemaal geen dieet. Neen, je leert na te denken over de reden waarom je eet. 

Enkel door je gewoontes aan te pakken kan je een bijvende gezonde manier van eten ontwikkelen.

Eén van de meest slechte gewoontes die velen onder ons hebben is dat we te snel eten. Daarvoor kan het echt helpen om regelmatig eens te eten met volle aandacht. Je echt bewust worden van hetgene eten doet met je lichaam!

 

 

In dit blogartikle geven we je een 'experiment' mee om je ten volle bewust te worden van datgene eten doet met je lichaam. Bovendien gaat het je helpen om rustiger te eten. En dat is sowieso gezond…

Neem er alvast een stuk chocolade bij!

 

 

 

 

 

 

 

Wat is de bedoeling?

We willen je eens extra laten nadenken over het feit dat we de dag van vandaag nogal onverschillig omgaan met voeding. Zonder nadenken...

Nog al te vaak werken we hetgene we eten heel snel naar binnen. Wat we eigenlijk nooit doen is de verschillende aspecten van ons voedsel ontdekken.

Etenswaren zijn  nu eenmaal meer dan iets wat je opeet om daar dan energie uit te halen. Ons voedsel heeft een bepaalde textuur, smaak en geur. Die dingen willen we je vandaag eens bewust laten ervaren.

Vaak zijn we ons amper bewust zijn van datgene we in onze mond stoppen. Ook eten we vaak te veel of eten we op momenten wanneer ons lichaam er eigenlijk geen behoefte aan heeft. 

Niet voor niets houdt de eerste BASISREGEL uit het WordFit-voedingsplan in om je te concentreren op je eten.

 

 

 

 

 

Eten met aandacht houdt in dat je heel bewust aandacht geeft aan elk aspect van het eetprocesElke hap wordt van begin tot einde volledig ervaren en je ervaart de reacties van je lichaammaar ook je geest, op het voedsel dat je opneemt.

 

Wat ga je doen?

In het opdrachtje dat je vandaag gaat uitvoeren, ga je proberen om met bewuste aandacht een stukje chocolade op te eten.

Daarvoor onderneem je volgende stappen:

 • Haal de chocolade uit de verpakking. Ofwel volledig, ofwel breek je een stukje af van de ganse reep. Sta terwijl je dit doet stil bij de gedachten en/of gevoelens die je op dat moment hebt.
   
 • Of je houdt het stuk vast in je hand of legt het neer. Bijvoorbeeld op tafel.
   
 • Kijk er naar alsof je dit nog nooit hebt gezien. Let op één bepaalde of verschillende kleuren die de chocolade heeft. Ook let je op de vorm dat het stuk chocolade heeft. 
   
 • Merk op wat het kijken naar dit stukje chocolade met jou doet. Misschien komen er bepaalde gedachten in je op, ervaar je bepaalde emoties of word je je bewust van bepaalde gewaarwordingen in je lichaam. Merk op hoeveel zin of honger je hebt terwijl je naar het stukje chocolade kijkt.
   
 • Breng dan het stukje chocolade heel rustig naar je neusRuik eraan. Merk de geur op die je neus binnendringt en geef er opnieuw bewuste aandacht aan. Blijft de geur of verdwijnt deze na een tijdje? Geef opnieuw aandacht aan je gedachten, gevoelens en/of je lichaam terwijl je de geur van de chocolade opsnuift. Merk op hoe je lichaam reageert op de geur van de chocolade en geef hierbij vooral aandacht aan je mond. Misschien ontwikkel je extra speeksel in je mond?
   
 • Leg het stukje chocolade dan op je tong. Zonder er op te bijten! Voel hoe de chocolade zacht smelt op je tong en voel hoe de smaak zich verspreidt in je mond. Merk opnieuw je gedachten op. Heb je de neiging om er op te bijten? Heb je er moeite mee om het bijten nog even uit te stellen? Misschien komen er ook bepaalde gevoelens in je naar boven? Over het stukje chocolade of rond de opdracht zelf. Het opmerken van onrust of verlangen is niet abnormaal. Ook ongeduld om de chocolade op te eten is een gevoel dat naar boven kan komen.
   
 • Wees je bewust van het moment dat je tanden en kaken in beweging komen om het stukje chocolade op te eten.
   
 • Geef aandacht aan de smaak van de chocolade in je mond. Merk de impuls van de slikreactie op terwijl je aan het kauwen bent. Ook kan je opmerken dat je lichaam de chocolade opneemt.
   
 • Sluit je ogen. Geef nu bewust aandacht aan je gedachten. Wat zeggen je gedachten over het stukje chocolade of deze oefening?
   
 • Geef ook aandacht aan je emoties. Merk je een verlangen op om meer chocolade te eten? Merk je irritatie of onrust? Misschien een gevoel van troost?
   
 • Geef aandacht aan je lichaam. Hoe reageert je lichaam op de chocolade? Zijn er gewaarwordingen die je vertellen dat je lichaam de chocolade opneemt? 

 

 

Waarom heb je dit nu gedaan?

Eten met aandacht laat je toe je af te stemmen op de behoeften van je lichaam aan voedsel. Heb je wel echt eten nodig? Door dit te doen, al hoeft het natuurlijk niet altijd zo uitgebreid, maak je jezelf meer bewust van eventuele stemmingen en gedachten die een invloed uitoefenen op jouw relatie met eten. Dit zorgt er dan weer voor dat je bewuster kan kiezen om al dan niet je leven te laten beheersen door gedachteloos eten!

 

Probeer het zeker maar eens uit en laat hieronder maar even je ervaring met dit experiment achter. We zijn benieuwd... Je mag het ons altijd laten weten door het contactformulier in te vullen. We zijn benieuwd...

 

 

Lees ook:

  
40 tips voor een gezond en energiek leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een gezond en energiek leven".

 

 

Wil jij gezonder gaan eten?

En daardoor met meer energie door het leven gaan?
Dit kan

 

Ben jij op zoek naar…? 

 • Een overzicht dat mythes weerlegt en je correcte info in verband met gezond eten geeft?
 • Eenvoudige instructies die je makkelijk kan integreren in je dagelijkse leven?
 • Een plan waarbij je ook leert om te gaan met mindere momenten? Niemand zegt dat jij het altijd perfect hoeft te doen…
 • Een proces waarbij je in 7 fases van 10 dagen je gewoontes leert aanpassen en zo leert gezond te eten ?
 • Iemand waarbij je terecht kan met je vragen?
 • Een systeem waardoor je gemotiveerd blijft en ook effectief aan de slag blijft met de info die je meekrijgt? 

 

Dan is het online WordFit-voedingsplan hetgene jij zoekt!

Hieronder vind je meer info:


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

OP ZOEK NAAR RECEPTEN?

Gezond, lekker en makkelijk te bereiden...
Ontdek ze hier
Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar