Kinderen gezonder laten eten WordFit.be

 

Hey hey, 

 

Met WordFit inspireerde ik afgelopen jaren al duizenden mensen om gezonder te eten.

Ik kreeg dan ook regelmatig de vraag of ik ook niet wat 'trucjes' kende om ook hun kinderen gezonder te laten eten.



Hierbij geef ik je enkele tips mee.

Ik baseer me hierbij op gegevens uit een onderzoek dat verricht werd aan de Cornell University in Ithaca, New York.

 

  • Laat je kinderen hun helden als voorbeeld dienen.

    Als kinderen beseffen dat hun helden ook gezond eten, zijn zelf ook sneller geneigd dit te gaan doen. Als ouder is er dus een belangrijke rol voor je weggelegd om je kinderen hier op te wijzen. Dit gegeven blijkt uit een experiment dat wetenschappers uitvoerden tijdens een kinderkamp tijdens de zomer van 2012. Tijdens dat kamp konden zes- tot twaalfjarige kinderen kiezen tussen gebakken aardappelen of schijfjes appel (in de USA ‘Apple fries' genoemd). De eerste twee weken van het kamp werden gebruikt als controleweken om de resultaten van de daaropvolgende periode mee te kunnen vergelijken. In die controleweken kozen slechts 9,1 procent van de kinderen voor de appelschijfjes. In de derde en vierde week lieten de onderzoekers de kinderen, net voordat ze de keuze tussen de aardappelen en appels moesten maken, twaalf verschillende foto’s zien. Op de foto’s waren echte of fictieve rolmodellen te zien. Welke rolmodellen hiervoor gebruikt werden, werd eerder tijdens een voorgaand onderzoek bepaald. Het ging over figuren waarvan de kinderen aangaven er al dan niet bewondering voor te hebben.

    Kort voor de kinderen hun keuze tussen de twee voedingsmiddelen moesten maken, kregen ze de foto’s te zien. Hierdoor werden ze aan het denken gezet. ‘Zou deze persoon kiezen voor de patatjes of appels?’. De achterliggende gedachte was dat kinderen die dachten dat de personen voor wie ze bewondering hadden gezond aten, gezond eten als positiever zouden aanzien en daardoor ook zelf voor gezond voedsel zouden kiezen. Dat bleek ook te kloppen. Als de kinderen, net voordat ze hun keuze maakten, even stilstonden bij het feit dat hun held al dan niet de gezonde keuze zou maken, kozen ze in maar liefst 45,5 procent voor de appels. Ook bleek nog dat de foto’s het sterkste effect hadden als de kinderen dachten dat hun helden altijd gezond aten. Als ouder kan jij je kind dus, vlak voor het moet kiezen tussen een gezond of een (iets) ongezonder alternatief, de vraag stellen: “Wat zou jouw held eten?”

    In verband hiermee wil ik nog wel even toevoegen dat het eten van aardappelen zeker niet ongezond is. Dit wordt nochtans de laatste tijd door heel wat media of ‘gezondheidsgoeroes’ beweerd. Het is een groente als een andere. Alleen is variëren in hetgene je eet misschien wel het belangrijkste voedingsadvies dat er bestaat. Moet je dus elke dag aardappelen eten? Dat ook weer niet… HIER vind je trouwens een artikel over het feit dat het schrappen van koolhydraten niet de oplossing is als je wil afvallen.

 

  • Fruit gewoon in stukjes snijden.

    Laat een kind kiezen tussen een stuk fruit of een snoepje… Waarvoor kiezen de meeste kinderen? Doorgaans voor het snoepje. Komt dit doordat het kind het snoepje ook echt lekkerder vind? Zoals bij zovele beweringen moet je dit in een breder kader zien. Uit een ander onderzoek, dat ook werd uitgevoerd door diezelfde Cornell University, blijkt dat ook… Acht basisscholen die over een kantine voor de kinderen beschikten kregen een soort van apparaatje ter beschikking.

     

    Hiermee kan een appel in enkele seconden in 6 gelijke stukken worden verdeeld. Je hebt het misschien zelf al wel eens gezien?! De medewerkers van de kantines werd de opdracht gegeven om, elke keer als een kind achter een appel vroeg, dit apparaatje te gebruiken. Terwijl dit onderzoek liep, bevraagde de onderzoekers de kinderen over de redenen waarom ze al dan niet voor fruit kozen. Hieruit bleken twee redenen naar voor te komen.

    De kinderen uit de lagere jaren, die in die periode van hun leven hun melktanden aan het wisselen zijn, gaven aan dat ze fruit ongemakkelijk vonden om te eten. De oudere kinderen gaven eerlijk aan dat ze een stuk fruit in z’n geheel er niet echt uitnodigend vonden uitzien om er hun tanden in te zetten. Beide toegevingen zouden dan met zich moeten meebrengen dat indien appels of ander fruit in kleinere stukken wordt gesneden, meer wordt gegeten. En dit experiment wees dit inderdaad ook zo uit. Scholen die dit soort apparaatje gebruikten, verkochten tot 71% meer appels. Daarnaast steeg het aantal kinderen dat meer van hun appel opaten dan ze voordien deden ook met 73 procent. Ze kozen dus niet alleen meer voor fruit, ze aten er dan ook nog eens meer van als dat fruit in kleine stukjes was gesneden. Je weet dus wat je als ouder te doen staat hé?!

    Daarnaast nog iets anders… Iets dat er voor kan zorgen dat je een leuke en vooral rustige maaltijd met je kinderen kan hebben. Andere onderzoeken toonden aan dat kinderen tussen de zes en tien jaar twee maal minder luidruchtig waren als ze voorgesneden eten op hun bord kregen in plaats van voedsel te moeten eten dat ze met hun voortanden moesten bijten. Ook zouden ze hierdoor beter naar hun ouders luisteren en minder agressief zijn naar andere kinderen toe. De moeite waard lijkt me om toch even dat eten voor te snijden… Neen?

    Eerder schreef ik al een artikel over het feit dat je eten in kleine stukjes snijden je helpt als je wil afvallen. Dat vind je HIER.

 

  • Groenten een creatieve naam geven.

    Net als er bij volwassenen nog heel wat misverstanden heersen over het bereiden van groeten, zijn kinderen vaak niet zo happig om groeten te eten... Dit kan nochtans worden opgelost met een gemakkelijk trucje dat ook regelmatig wordt toegepast in de marketing. Recentelijk onderzoek toont namelijk aan kinderen meer groenten aten als er hieraan een creatieve naam word gegeven. Ook deze studie werd uitgevoerd in basisscholen. Tijdens de eerste vier weken van het onderzoek veranderde er eigenlijk niet zo veel. In de kantines werden er gewoon ‘naamloze groenten’ opgediend. De daaropvolgende maand werden er namen gegeven aan de geserveerde groenten. Zo werd broccoli bijvoorbeeld ‘Power Broccoli’.



    Of in plaats van gewoon wortelen op te dienen werd er een soort van naamkaartje met ‘Wonder-wortelen’ erop bijgezet. Het resultaat was toch wel opmerkelijk… Er werd tot 99% meer groenten gegeten. Gewoon door de groenten een bepaalde creatieve naam mee te geven, kan er al voor zorgen dat kinderen meer groenten gaan eten.


  • Wees creatiever bij je bordschikking en gebruik meer kleurtjes.

    Dat kinderen meer verbeelding hebben en de wereld net iets anders zien als wij, volwassenen, hoeft niet te verbazen. Dat je jezelf misschien nog wel herinneren uit je eigen kindertijd? Maar dat geldt dus ook geldt voor de manier waarop kinderen naar hun bord kijken. Zo zouden wij volwassenen ons eten het liefst op het midden van ons bord zien. Misschien omdat hierin de logica overheerst… Maar wat is kinderlogica…? Kinderen zouden hun eten het liefst zien liggen op het onderste deel van hun bord. En dan nog liefst op een bord met een bepaalde afbeelding op. Daarnaast is er ook een verschil tussen hoeveel verschillende dingen en kleuren we als kind of volwassene het liefst op ons bord zien liggen. Ook al raad ik mensen in het algemeen aan om bij elke maaltijd zoveel mogelijk verschillende kleuren van fruit en/of groenten op te nemen, toch blijken volwassenen eigenlijk maar 3 verschillende kleuren te prefereren. Net als maar drie verschillende ‘componenten’. Kinderen daarentegen zouden het liefst zeven verschillende componenten en 6 kleuren te verkiezen. Ook al heb je dat dus zelf misschien niet graag voor jezelf, doe het toch maar. Jij gaat erdoor sneller de verschillende vitamines en mineralen door opnemen, je kind gaat er bovendien ook blijer van worden. En betekenen blije kinderen ook geen blijere ouders? Zeker aan de eettafel… 



    Stop dus wat meer van je creativiteit en verschillende kleurtjes in je maaltijd. Dit brengt niets als voordelen met zich mee. Je kan deze en de vorige tip misschien ook combineren hé?! Dit lijken me zeer geschikte ‘Wonder-wortelen’… Neen?



  • Ook het gebruiken van een sticker kan helpen.

    Heel simpel maar niet voor niets ook regelmatig toegepast door leraars of leraressen uit het basisonderwijs… Iets bepaald goed gedaan? Dan krijg je een stickertje! Je kan dit ook toepassen om kinderen meer te laten eten van een bepaald voedingsmiddel. Gewoon door er een sticker op te plakken, kan je er voor zorgen dat kinderen een voorkeur krijgen voor een bepaald product. Dit omdat ze het dan gaan associëren met bijvoorbeeld een figuur uit hun favoriete film. Ook dit verzin ik niet zomaar… Onderzoekers lieten 208 kinderen de keuze tussen een appel of een koekje. Waar ze de kinderen eerst nog de vrije keuze lieten en dit als controle gebruikten, probeerden ze nadien de kinderen hun keuze te sturen. Dit bleek te lukken. De ene dag plakten ze een plakkertje van bijvoorbeeld prinses Elsa uit de film ‘Frozen’ op de appel.



    De daarop volgende dag plakten ze een soortgelijke sticker, ook van een bekend en geliefd figuurtje, op de koek. De dag nadien plakten ze een sticker van een onbekend figuurtje op de appel. Nog een dag later werden er geen stickers meer gebruikt en lieten de onderzoekers de kinderen opnieuw kiezen tussen het koekje en de appel. Uit het onderzoek kwam naar voor dat kinderen bijna twee keer zo vaak voor de appel kozen nadat er een bekend figuur, zoals prinses Elsa, op de appel had geplakt. Dat effect bleek niet op te trden als men hetzelfde deed met het koekje. Misschien dat je dus, door het plakken van een stickertje op stukken fruit, je je kind meer kan doen laten kiezen voor de appel… Het proberen waard lijkt ons?!

 

Veel succes met deze tips!

Hopelijk helpt het ook jou om ook je kinderen (wat) gezond(er) te laten eten...

Vind je dit interessant? Je mag dit artikel altijd even delen. Dat apprecieer ik ten zeerste. Bovendien helpt het me m'n missie waar te maken, nl. zoveel mogelijk mensen zich goed in hun vel laten voelen en met goesting en energie door het leven te gaan.

 

 

Fitte groeten,

Fré Heylen

 

Lees ook:

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

Overheerlijke ONTBIJT-ideeën

Ontvang je gratis versie van de
"Overheerlijke ONTBIJT-ideeën".

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar