Je eten in stukjes snijden helpt bij afvallen WordFit Lifecoaching

 

 

Hey WordFit'er,

 

Als jij na bijvoorbeeld een appel te hebben gegeten nog steeds honger hebt, is het een idee om hem de volgende keer in kleine stukjes te snijden. Onderzoek aan de Arizona State University (VS) toont namelijk aan dat mensen minder eten als hun maaltijd in kleine stukjes op hun bord ligt en dus niet in zijn geheel. 

Het is niet precies duidelijk waarom dit zo is, maar onderzoekers menen dat het misschien komt door de optische illusie waarbij onze hersenen denken dat een chocoladereep die in kleine stukjes is gebroken groter is dan een hele. Een andere uitleg kan zijn dat van gesneden voedsel rustiger wordt gegeten, waardoor het lichaam zich op tijd realiseert dat het vol zit.Uw lichaam heeft namelijk 20 minuten nodig vooraleer het verzadigingsgevoel opkomt. Niet voor niets is de 1e Basisregel uit het WordFit-voedingsplan om rustig te eten en je te concentreren op je eten.

Als je wil afvallen, is het dus een slim idee om je eten in kleine stukjes te snijden. Zo kan je bijvoorbeeld beter een reep chocolade in kleine stukjes breken dan er ineens een (ongetwijfeld groter) stuk vanaf te bijten! Of in plaats van fruit uit het vuistje te eten kun je er bewust voor kiezen om je fruit in kleine stukjes te snijden. Bovendien helpt het op voorhand snijden van je fruit en dit te bewaren in een potje (mealprep!) ook om je algemeen gezien meer fruit te laten eten. Ik raadt je toch aan om dagelijks te proberen 3 à 4 stukken fruit te eten. Als je op je werk nog fruit moet zitten schellen of je moet maar het potje opendoen... Dat maakt natuurlijk een groot verschil. En hetzelfde geldt voor je ontbijt. Als je maar voorgesneden fruit uit het potje moet nemen, er bijvoorbeeld wat yoghurt, noten en zaden moet bijvoegen en klaar...  

Maar terug naar hetgene dit artikel over gaat... Probeer bij het eten van je maaltijden kleine happen te nemen en daar langzaam op te kauwen. Dan krijgt je lichaam tijdig het signaal dat je voldoende hebt. Hierdoor neemt de kans dat je je overeet serieus af. Laat jezelf overeten nu eenmaal één van de meest ongezonde dingen zijn die er bestaan. En ook één van de meest onverstandige dingen als je wil afvallen...

 


Hoe werd het onderzoek uitgevoerd
?

De onderzoekers gaven 300 studenten een bagel (=een broodje met een gat erin dat vooral in de VS populair is) te eten. Sommigen kregen die in vier stukken gesneden, anderen kregen een hele. Twintig minuten later kregen de studenten een maaltijd voorgeschoteld. Hiervan mochten ze zoveel eten als ze zelf wilden. Degenen die een gesneden bagel hadden gegeten aten minder. Zowel van de bagel als van de maaltijd die erop volgde.

 

 

 

Extra tips die je kunnen helpen afvallen.

  • Wat ook kan helpen is het nemen van een kleiner bord. Het is bewezen dat mensen tot 22% minder eten door gebruik te maken van kleinere borden.
  • Let ook op met welke tussendoortjes je neemt. Koeken, snoepjes en andere zoetigheden leveren al snel veel calorieën op. Probeer deze zoveel mogelijk te beperken en vervang ze door gezonde alternatieven. Voorbeelden zijn o.a. een handjevol noten, een stuk fruit, een yoghurtje, … Al is het ook wel belangrijk te beseffen dat je eigenlijk enkel een tussendoortje hoeft te eten als je ook echt honger hebt! Wil jij een overzicht van de gezonde tussendoortjes die ik mensen meegeef? Stuur me even een mail naar fre@wordfit.be en ik bezorg je de 'WordFit-gezonde tussendoortjes-kaart'!
  • Ook verwarren mensen honger soms met dorst. Heb je wel degelijk honger of gaat dat over zodra je wat gedronken hebt? Een tas thee heeft geen calorieën maar helpt wel je hongergevoel te verdringen. Of eet je uit verveling? Probeer u bewust te zijn van waarom je eet. Vraag je vooraf af om je echt wel honger hebt en stel deze vraag nog eens opnieuw tijdens het eten. 

Heb jij nog tips die voor jou werken? Deel ze onderaan deze pagina met de andere WordFit'ers en help iedereen fit te worden ;-)

 

We houden contact! En veel succes met het fit worden en eventueel afvallen!!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

 

Lees ook:

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar