Aardpeer bereiden WordFit.be Gezonder eten

 

Hey WordFit'er,

In dit blogbericht brengen we een vergeten groente onder de aandacht... Namelijk: aardpeer. En je krijgt er ineens ook twee recepen bij. Op deze manier kan deze ‘vergeten groente’ misschien ook bij jou opnieuw een plaatsje in je voedingsgewoontes krijgen?! Want zoals je weet: variëren blijft nu eenmaal één van de belangrijkste peilers in een gezonde manier van eten.

Laat het smaken!

Aardperen zijn een typische wintergroente. Ze worden normaal geoogst vanaf de eerste vorst tot ergens in maart. Aardperen zijn veel minder gekend dan de aardappel maar verdienen zeker ook hun plaats in een gevarieerde voeding

Aardpeer bereiden WordFit.be Gezonder eten

Qua uitzicht gelijken ze totaal niet op peren die boven de grond groeien maar hebben ze meer weg van gember. De kleur van de schil kan wat variëren maar dit heeft geen invloed op het vruchtvlees. Deze is altijd wit.

Het vruchtvlees is dus wit maar hoe smaakt aardpeer? Rauw is het vruchtvlees lekker krokant en gelijkt de smaak een beetje op artisjok. Soms herken ik er ook een beetje de smaak van schorseneren in. Zeker jonge exemplaren zijn lichtjes zoet. Oudere aardperen kunnen wat meliger zijn.

De aardpeer is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Vroeger waren aardperen ook hier in onze contreien heel populair maar is tegenwoordig wat in de vergetelheid terecht gekomen. Daarom dus dat ik ze vandaag terug wat extra onder de aandacht wil brengen…

Aardperen bevatten inuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor zijn aardperen uitermate geschikt is voor mensen met diabetes. Bij de vertering van inuline komt dus geen glucose vrij en er ontstaan dus ook minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel. De aardpeer bevat ook nog biotine (een vitamine), silicium, calcium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom zegt men ook wel eens dat aardperen een positief effect hebben op jicht, reuma en een verstopt gevoel (over dit laatste later nog wat meer).

Aardperen moet je niet per se schillen. De schil is perfect eetbaar. Goed wassen en wat schoon borstelen is dus voldoende. Heb je al wat oudere aardperen? Dan kan je ze eventueel wel schillen. Het gemakkelijkst is dit dan te doen nadat je ze hebt gekookt of gestoomd. Dan gaat de schil er gemakkelijker af.

Bereiding

Je kan aardperen op verschillende manieren bereiden. Rauw eten, koken (maximum 15 à 20 minuten want anders vallen ze uit elkaar), stomen, in schijfjes snijden en bakken of er soep van maken… Er zijn heel wat mogelijkheden. Komt het water al in je mond te staan? Nog even een ‘mededeling van algemeen nut’ en dan geef ik je 2 receptjes mee.

Hierboven gaf ik al aan dat aardperen een gunstig effect hebben op verstopping. Maar als je hier geen last van hebt kan het eten ervan ook winderigheid opwekken… Soms hoor ik mensen wel eens zeggen: ‘Aardpeer eet ik niet want dat geeft me een winderig gevoel…’. Maar dat geldt natuurlijk ook voor prei, ajuin, … Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Een oplossing kan zijn om bijvoorbeeld wortelen aan je recept toe te voegen. Het zou echt zonde zijn om de lekkere smaak van aardpeer niet te proeven omwille van wat gas…  Maar misschien toch maar niet eten als je nadien nog de deur uit moet… Ik geef het maar mee hé.

Recepten met aardpeer

Hieronder vind je, zoals gezegd, 2 heerlijke receptjes met aardperen.

Probeer ze zeker maar eens uit.

Recept Aardpeer-wortelsoep

Recept Aardpeer-wortelsoep WordFit.be Gezonder eten

60 minuten

6 personen

Soep

Ingrediënten

  • 1 kleine, fijngesneden ajuin
  • olijfolie
  • +- 750 gr aardpeer
  • 500 gr wortel
  • 1,5 ltr bouillon
  • peterselie of koriander
  • peper en zout (naar eigen smaak toevoegen)
  • een scheutje room

Bereiding

  • aardperen schoonmaken en in blokjes snijden
  • hetzelfde doe je met de wortelen
  • fijngesneden ajuin aanstoven (in olie)
  • ajuin glazig? Doe de aardperen en wortels erbij. Laat ze een 5-tal minuten aanstoven.
  • voeg de bouillon toe
  • laat het geheel een 20-tal minuten inkoken op een laag vuurtje
  • ge even met de mixer door de soep
  • voeg naar eigen smaak peper en zout toe
  • als je de soep opdient voeg je nog een beetje fijngesneden koriander en/of peterselie en een scheutje room toe.

Jouw creatie op Instagram?

Zet er zeker @iedereenfit bij ;-)
WordFit op Instagram

Recept Gebakken aardpeer met kip

Recept Gebakken aardpeer met kip

4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gr aardperen
  • 4 kipfilets
  • 4 sjalotjes
  • sap van 1 citroen
  • 10 blaadjes basilicum
  • 75 g vers gemalen parmezaanse kaas
  • zwarte peper

Bereiding

  • Maak de aardperen schoon. Eventueel kan je ze ook schillen.
  • Snij de aardperen in schijfjes. Leg ze in wat water met wat citroensap erin. Dit om verkleuring tegen te gaan.
  • Snij de kipfilets in stukjes.
  • Stoof de sjalotjes  (grove stukken) in olijfolie, totdat ze glazig zijn.
  • Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en doe er de aardpeer en kip bij
  • Roer alle ingrediënten door elkaar
  • Voeg enkele eetlepels water toe, zet een deksel op de pot en laat gedurende 20 minuten op een laag vuurtje stoven.
  • Check regelmatig of er nog voldoende vocht is in de pot
  • Voeg peper toe
  • Werk af met wat vers gemalen parmezaanse kaas en de gescheurde basilicumblaadjes
  • Meng alles nog even door elkaar en dien op

Om af te ronden...

Bloem aardpeer WordFit.be

Aardperen worden ook gekweekt als sierplant.  Ze zijn niet alleen heel lekker en voedzaam maar hebben dus ook prachtige gele bloemen die wat doen denken aan een margrietje. Alleen groeien de bloemen van de aardpeer (of topinamboer) op hoge stelen.

Laat de receptjes met aardpeer smaken!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach