Cobrastretch WordFit.be

 

Hey WordFit'er, 

 

Hier geef ik je een oefening mee die ook zijn plaats heeft in het yoga. Maar ook in ons online 'Weg met die Rugpijn'-programma krijgt deze stretchingvorm zijn plekje. Ik heb het over de 'Cobrastretch'.

Let wel... Bij deze oefening is voorzichtigheid geboden! Zeker als je rugpijn hebt. Luister naar wat je lichaam aankan en forceer niets. Dat is nooit de bedoeling.

De naam 'Cobrastretch' wordt direct duidelijk als je je een cobra voor de geest haalt. Deze dieren houden hun kop en een stuk van hun lijf naar boven... Dat mag ook jij eens proberen met je hoofd en bovenlichaam...

Beginpositie

Leg je maar plat op je buik. Met je handen plat op de grond. Net naast/voor je schouders zodat je duimen je schouders raken.

Hoe uitvoeren?

  • Duw je bovenlichaam omhoog. Houd zowel je handen als je bekken op de grond.
    Terwijl je naar boven komt, adem je in door je neus.
  • Je armen hoef je niet per se volledig te strekken! Duw jezelf zo ver naar boven zodat het nog comfortabel blijft aanvoelen. Eventueel kijk je maar even richting het plafond. Of richting de lucht als je het buiten zou doen :-).
  • Als je je bovelicham opnieuw laat zakken, adem je langzaam uit.

Ook belangrijk

  • Houd je schouders laag. Denk aan de neutrale houding van je schouders bij een correcte lichaamshouding. Je vleugeltjes zouden zich een beetje naar elkaar en naar beneden toe moeten bevinden. 
  • Het kan helpen om je staartbeentje wat naar boven te bewegen (zoals je doet bij de bekkenkanteling voor het leren aanvoelen van een neutrale kromming in je wervelkolom). Hierdoor wordt de holling in je rug, die bij deze beweging automatisch aanwezig is (en waardoor je er best voorzichtig mee omgaat), iets kleiner. Dit geeft minder druk in je rug

 

Maar sowieso is het bij deze oefening heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Pijn is een niet te negeren signaal van je lichaam! Indien je bij het uitvoeren van deze beweging (te veel) last ervaart, stop er dan beter mee!

Extra stretching

Bij de persoonlijke begeleiding van mensen laat ik m'n WordFit'ers de hierboven beschreven 'oefening' vaak combineren met nog een andere vorm van stretching.Je zit op je knieën, met de bovenkant van je tenen op de grond. Je zitvlak breng je richting je hielen. Je zit met je zitvlak dus op je voeten. Dan plaats je je handen zo ver als je kan naar voren toe. Houd hierbij wel je achterste op je voeten! Dit wordt door vele mensen als 'aangenaam' ervaren.

En vanuit deze houding kan je dan je zitvlak weg brengen (omhoog bewegen ten opzichte) van je hielen en nadien je bekken richting de grond brengen. Op die manier kom je dan in de positie van de cobrastretch terecht.

 

Probeer dit zeker eens uit, zou ik zeggen. 

Tot de volgende!

 

Fitte grtn,

Frédéric Heylen (ook uw #fitheidscoach ;-) )

 

40 tips voor een gezond en energiek leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een gezond en energiek leven".

 

 

 

Maak komaf met je rugpijn!!


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar