Hey WordFit'er,


Uit onderzoek blijkt dat heel ervaren lopers best heel bewust lopen. Wat bedoelen we hiermee? Ervaren lopers concentreren zich best op hun looptechniek, ademhaling en hun gevoelens terwijl ze lopen. Ze moeten rekening houden met de signalen die hun lichaam hen geeft zodat ze zo snel mogelijk kunnen lopen.Maar voor beginnende lopers geldt dit niet. Als je als beginnende loper te veel bezig bent met je lichaam is er vaak een soort van inwendig stemmetje dat dingen zegt zoals: “Stop met lopen. Het doet pijn. Ik ben kapot. Dit is niet meer leuk!”. Ze gaan op hun moeizame ademhaling beginnen letten of op hun wat houterige loopstijl of bijvoorbeeld een wat krampachtig gevoel in hun kuiten.

Wil je een ervaren loper worden? Neem dan juist meer afstand van je lichaam. Je gevoelens overstijgen, je geest leegmaken en je door aangename gedachten laten verder leiden. Dissociatie is voor beginnende lopers juist vaak de beste strategie om gemotiveerd te blijven.

In  verband hiermee werd er ook eens een wetenschappelijk onderzoek verricht. Hoe ging dit in z’n werk? Er werden 2 groepen beginnende lopers gevormd. Aan de ene groep werd gevraagd zich tijdens het lopen goed te concentreren op hun lichaam en goed op de signalen die hun lichaam hen gaf te focussen. Aan de andere groep werd gevraagd om zich te focussen op de indrukken van buitenaf. Wat bleek? De 2e groep volgde regelmatiger de wekelijkse trainingen bij en bleven ook langer lopen na het beëindigen van de trainingssessies.

 

[promo-banner-1]

 

Lijkt dit gemakkelijker dan je denkt? Probeer eens het volgende. Speel tijdens het lopen het ‘ik kijk rond en zie – spelletje’. Hierdoor ga je je automatisch meer concentreren op de omgeving waarin je loopt en minder op je lichaam. Ook kan dit helpen voor meer ervaren lopers die wat rustiger willen (of moeten) gaan lopen.

Hoe gaat dit ‘ik kijk rond en zie – spelletje’ nu juist? Terwijl je loopt doe je alsof alles wat je ziet een DVD is waarnaar je thuis zit te kijken. Besteed hierbij extra aandacht aan dingen die je extra opvallen en die je niet zou zien als je er met de auto voorbij zou rijden. Vaak zijn dit kleine dingen zoals pas uitgekomen bloemen in een tuin, een tuin die er niet verzorgd bijligt, een speciale nummerplaat op een stilstaande auto, … Hou deze dingen eventueel even vast in je gedachten. Loop je mee aan een massaevenement zoals de 10-Miles in Antwerpen of de 20km van Brussel kan je dit ook toepassen. Personen met speciale outfits, mensen langs de kant met een bepaalde boodschap, kleurrijke loopschoenen of iemand met een speciale loopstijl.

Als je niet alleen loopt kan je deze dingen ook luidop zeggen en kan je hierover verder beginnen babbelen. Dit gaat ervoor zorgen dat uw geest het van u over neemt en dat je vele fascinerende dingen in je loopomgeving gaat zien. Na een tijdje hoef je dit spelletje niet meer bewust te spelen maar het gaat automatisch gebeuren. Op die manier ga je je automatisch minder focussen op je lichaam. Door deze dissociaties ga je meer de schoonheid van het lopen herkennen en waarderen.

Ik en WordFit wensen je veel succes bij het fit worden en al zeker ook veel plezier bij het lopen!

 

Fitte groetjes,

Fré Heylen (personal coach en oprichter WordFit.be)

 

[promo-banner-2]

 

Lees zeker ook even:

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar