Extreme ultramarathons WordFit.be

 

De mensen van campz.be, een online outdoor-shop, schreven een artikel over de meest extreme ultramarathons op onze planeet. Ze vroegen ons om wat tips mee te geven om mensen op weg te helpen hun loopprestaies te verbeteren. Ze kwamen bij WordFit terecht omdat wij, d.m.v. ons online Fit to Run-programma, natuurlijk al heel wat mensen hebben geholpen om beter te lopen.

Al moet ik zeggen dat we al wel mensen naar een marathon hebben begeleid maar nog niet naar afstanden groter dan 42 kilometer en 195 meter... Daarenboven liep ikzelf ook nog maar één maal een marathon, namelijk deze van Instanbul in, ik denk, 2013. Hieronder zie je hiervan trouwens een foto. Genomen net na de finish.

Maar goed, als ze ons om advies vragen helpen wij met WordFi uiteraard heel graag!

Ons advies

Frédéric Heylen finisht marathon van Instanbul

Allereerst is het een dunne lijn tussen veel trainen en je lichaam toch voldoende rust gunnen. Ik zie nog heel wat mensen die zich voorbereiden op bijvoorbeeld een marathon, die vijf of zes maal per week lopen… Wat zij vergeten is dat je lichaam laten recupereren ook uitermate belangrijk is. De beste resultaten worden, op recreatief vlak, bekomen door twee maal per week specifieke spierverstevigende oefeningen voor lopers uit te voeren (die wij bundelen in ons online Fit to Run-programma) en daarnaast nog twee maal gaan lopen. Eén lange duurloop en één maal een intervalloop. Wel is het dus zo dat het hierbij gaat over recreatieve lopers. Zij die tevreden zijn om de marathon af te haspelen in een tijd tussen, laat ons zeggen, drie en vier uur.”

Toch zien we bij lopers nog heel wat blessures aan het scheenbeen… Een goede opwarming waarbij je ook je enkelgewricht goed mobiliseert en de spieren rond dat gewricht activeert, kunnen al een deel van de oplossing betekenen.

Daarnaast is het zo dat je best aan de slag gaat met het verstevigen van je bilspier(en). De grote bilspier gaat ervoor kunnen zorgen dat je paslengte groter wordt. Hierdoor kun je sneller lopen. 


Maar zeker ook je buitenste bilspier is belangrijk, om er voor te zorgen dat als je één been opheft (wat je altijd doet bij het lopen) je aan de andere kant van je bekken niet ‘doorzakt’. Ook dit brengt extra druk op je knie, en daardoor je onderbeen, met zich mee.

Beginnen doen we bij het begeleiden van lopers altijd met de ademhaling. Als je in rust correct en rustiger leert ademen, houd je een inspanning ook langer vol. Een rustigere ademhaling gaat namelijk samen met een lagere hartslag. En dat is natuurlijk interessant... Als je eenzelfde fysieke activiteit kan afwerken aan een lagere hartslag. Let wel op dat het aanpassen van je ademhalingspatroon gemiddeld 100 dagen kan duren!

Daarnaast is een goede uitrusting uiteraard van groot belang. Goede loopschoenen, een ademende hardloopbroek en een hardloopshirt kun je eenvoudig en voordelig vinden op campz.be ;-)

 

Wat is een ultramarathon?

Een ultramarathon is een loopwedstrijd over een afstand van meer dan 42,195 km, de lengte van een marathon. Sowieso zijn de meeste ultramarathons langer dan 50 kilometer. Meestal gaat het zelfs over afstanden van 100km of meer. 

Bij de ultramarathons bestaat er nog een verschil tussen afstandslopen en tijdslopenBij de zogenaamde afstandslopen maakt de tijd waarin je de te lopen afstand afhaspelt niet uit. Bij tijdslopen moet je de afstand binnen een bepaalde tijdspanne afwerken.

Sommige ultramarathons bieden de mogelijkeheid aan de deelnemers om onderweg te stoppen en te kamperen. Bij andere moet je in principe non-stop blijven lopen. Dit maakt het uiteraard alleen nog maar vermoeiender en moeilijker.

Ook typisch is dat er bij ultramarathons onderweg geen bevoorradingen zijn. De ultralopers moeten dus hun eigen proviant meenemen. Dit betekent meer gewicht om mee te zeulen, wat het er natuurlijk ook niet makkelijker op maakt...

Nog een laatste aspect dat ultramarathons vaak zo zwaar maakt zijn de omstandigheden. Zowel qua weer en ondergrond worden de lopers vaak onderworpen aan heel wat uitdagingen. 

Wat is een ultramarathon?

De meest extreme ultramarathons

De warmste...

Warmste ultramarathon

Naam: Badwater Ultramarathon

Waar: Badwater, United States

Wanneer: september

Afstand: 217 kilometer

Tijdslimiet: 60 uur

Hoogtemeters: 2548 meter

Waarom? Het gaat bij deze ultrmarathon niet alleen over het afleggen van die kilomters en hoogtemeters... Maar dit bij temperaturen die kunnen oplopen tot 54 °C in Death Valley en non-stop hardlopen van het diepste punt in de Verenigde Staten bergop naar de voet van het hoogste punt in de Verenigde Staten. Daarbij kan het met de harde wind soms aanvoelen alsof je continu een haardroger op je gericht hebt. Iets voor jou?

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©Chris Kostman, badwater.com©AdventureCORPS

De koudste...

Koudste ultramarathon

Naam: 6633 Arctic Ultra

Waar: Tuktoyaktuk, Canada

Wanneer: maart

Afstand: 193 of 563 kilometer

Tijdslimiet: 72 – 192 uur

Hoogtemeters: 0 meter

Waarom? Als je hitte niet zo goed aankunt, maar kou geen probleem is, dan is er de 6633 Arctic Ultra in het noorden van Canada. Let wel op, dit is misschien wel de zwaarste race ter wereld! Meer dan 550 km door een van de meest mensonvriendelijke omgevingen die er op onze planeet bestaan, met temperaturen die kunnen dalen tot -40°C, dikke pakken sneeuw en een ijzig harde wind. Bovendien zijn er geen hulpmiddelen en moet je je eigen eten en drinken meenemen. Het zal je niet verbazen dat sinds de race begon in 2007, slechts 19 van de 100 deelnemers de finishlijn gehaald heeft.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©6633 Arctic Ultra

De droogste...

Droogste ultramarathon ter wereld

Naam: Marathon Des Sables

Waar: Woestijn van Zuid-Marokko

Wanneer: april

Afstand: 254 kilometer

Tijdslimiet: verschilt per etappe

Hoogtemeters: rond de 900 meter

Waarom? Deze langlopende ultramarathon wordt in 2018 alweer voor de 33e keer gehouden. Een monsterlijke race door de snikhete Sahara, waarbij je in zeven dagen een afstand van ongeveer zes marathons aflegt. Waar de temperatuur overdag nog boven de 40 graden kan stijgen, daalt het s’ nachts tot wel 5 graden – je moet dus op alles voorbereid zijn. Daarnaast moet je ook nog eens je eigen rugzak met voeding en slaapspullen meenemen. Een onmisbare race dus voor de echte die-hards. Let wel op dat je voor deze run diep in je portemonnee moet grijpen.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©AlexisBerg /marathondessables.com

De meest spirituele...

Ultramarathon Japan Ultra Trail Mt Fuji

Naam: Ultra Trail Mt Fuji

Waar: Mount Fuji, Japan

Wanneer: september

Afstand: 168 kilometer

Tijdslimiet: 46 uur

Hoogtemeters: 9500 meter

Waarom? Deze ultra marathon omcirkelt de voor Japanners in spiritueel opzicht belangrijke berg Fuji, een eeuwenoud pelgrimsoord. Deze uitdagende non-stop race loopt via bos- en wandelpaden, waar de moeilijkheidsgraad snel toeneemt wanneer de weersomstandigheden veranderen en de temperaturen dalen. Maar dit is ook een van de meest prachtige ultra marathons; je rent langs de 5 Fuji meren en bovendien valt deze ultra middenin het kersenbloesem seizoen.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©ultratrailmtfuji.com 

De goedkoopste...

Barkley Marathon Tenessee

Naam: Barkley Marathon

Waar: Head State Park, Tenessee

Wanneer: april

Afstand: 130 kilometer

Tijdslimiet: 60 uur

Hoogtemeters: 120000 meter

Waarom? Het kost maar $1.60 om mee te doen aan deze race. Daar staat tegenover dat sinds 1986 slechts 18 mensen de finishlijn gehaald hebben. Er is geen pad aangegeven, de gehele race is off-trail en er zijn geen hulpstations aanwezig onderweg. 5 rondjes door het park met een aantal hoogtemeters equivalent aan 2 keer de Mount Everest beklimmen.

Meer informatie? Klik hier

Foto: Staff Photo by Dan Henry / The Chattanooga Times Free Press

De hoogste...

Hoogste ultramarathon

Naam: Everest Trail Race

Waar: Himalaya gebergte, Nepal

Wanneer: november

Afstand: 153 kilometer

Tijdslimiet: 6 dagen

Hoogtemeters: 25000 meter

Waarom? De renners volgen de paden van dorp tot dorp in de Sherpa regio Solukhumbu. Omdat er altijd het gevaar van uitputting en acute hoogteziekte dreigt, is de race verdeeld in etappes met overnachtingen. De moordende stijgingen en afdalingen onder deze omstandigheden gecombineerd met de lage temperaturen maken van deze ultra marathon een bijzondere uitdaging.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©Everest Trail Race

De meest ongerepte...

Meest ongerepte ultramarathon ter wereld

Naam: Vibram Hong Kong 100

Waar: Hong Kong

Wanneer: januari

Afstand: 100 kilometer

Tijdslimiet: 30 uur

Hoogtemeters: 4500 meter

Waarom? Deze ultra laat je het mooiste van het Hong Kong schierilenad zien; ongerepte stranden, oerbossen en stijle bergen. De meeste delen van het parcours liggen zo afgelegen, dat de organisatie het afraad deze race als onervaren renner te doen. Voor vele ultra marathon lopers is het juist deze afgelegenheid die de race aantrekkelijk maakt.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©RunSociety

De sociaalste...

Sociaalste ultramarathon ter wereld Fit to Run

Naam: Leadville Trail 100

Waar: Leadville, Colorado, United States

Wanneer: augustus

Afstand: 100 kilometer

Tijdslimiet: 30 uur

Hoogtemeters: 4800 meter

Waarom? Oprichter Kenneth Chlouber richtte deze ultra marathon op om Leadville op de kaart te zetten en de stad in economisch moeilijke tijden van extra inkomen te voorzien. Dit is ook de eerste ultra waar de eerder besproken Tarahumara renners hun krachten met Westerse rennen maten. Je rent in deze ultra marathon door het hart van de Rocky Mountains, en beklimt Hope Pass op een hoogte van 3850 meter. Minder dan 50% van de lopers haalt de finish.

Meer informatie? Klik hier

Foto: ©Karah Levely-Rinaldi

Wil jij je loopprestaties verbeteren?

Ontdek ons Fit to Run-programma

De meest historische...

Spartathlon, de meest historische ultramarathon ter wereld WordFit.be

Naam: Spartathlon

Waar: van Athene naar Sparta, Griekenland

Wanneer: september

Afstand: 250 kilometer

Tijdslimiet: 36 uur

Hoogtemeters: 1200 meter

Waarom? Pheidippides, een Atheense boodschapper in de oudheid, rende de afstand in een dag, zodat Athene aan Sparta hulp kon vragen tegen een dreigende oorlog vanuit Azië. Op sommige delen van de afstand heeft de mens na 2500 jaar nog steeds geen invloed gehad; zo is er geen pad over de bergen. De elementen spelen je parten tijdens deze waar het vaak regent en er sterke wind staat, bovendien daalt de temperatuur tot 4 graden in de bergen. Daar tegenover staan het prachtige landschap en de gastvrijeheid van de Grieken.

Meer informatie? Klik hier

Map: racery.com

 

De saaiste...

Self-Transcendence 3100 Mile Race New York Ultramarathon

Naam: Self-Transcendence 3100 Mile Race

Waar: New York City, Amerika

Wanneer: juni – augustus

Afstand: 4988 kilometer

Tijdslimiet: 52 dagen

Hoogtemeters: 0 meter

Waarom? Om deze race te voltooien loop je gemiddeld 100 rondjes per dag om hetzelfde gebouwenblok in Queens. Er komt geen einde aan en dat is precies waar de oprichter Sri Chinmoy naartoe wilde; dat je het grootste obstakel tijdens het hardlopen overwint: de geest.

Meer informatie? Klik hier

Foto: srichinmoybio.co.uk

 

Ook dichter bij de deur?

In België en Nederland

Indian Summer Ultra

Indian Summer Ultramarathon Drenthe

Waar: Drenthe, Nederland

Wanneer: Oktober

Afstand: 60, 102 of 127 kilometer

Tijdslimiet: 18 uur

Hoogtemeters: 529 meter

Waarom? De mooiste ultra marathon van Nederland! je loopt door het karakteristieke Drenthse landschap, over heide, vennen, bossen en uitgestrekte vlaktes. Bovendien is het deelnemersaantal te overzien, 142 in 2016, waardoor het een fijn kleinschalig event is. Tel daar nog de enthousiaste vrijwilligers bij op en je zou bijna vergeten dat je nog 127 kilometer te gaan hebt.

Meer informatie? Klik hier

Foto: Hein Schouwenaars

Dodentocht

Dodentocht Ultramarathon België

Waar: Bornem, België

Wanneer: augustus

Afstand: 100 kilometer

Tijdslimiet: maximaal 24 uur

Hoogtemeters: 550 meter

Waarom? Officieel is de dodentocht een wandeltocht van 24 uur; er wordt dan ook geen klassement opgemaakt. De ultra lopers weten dit event te vinden vanwege het over algemeen rustige en veilige parcours, die leidt langs de scheldedijken, schilderachtige dorpjes en de Duvel en Palm brouwerijen. De uitdaging zit hem in de afstand, de lange kasseistroken, smalle paadjes en hier en daar onverlichte wegen; een mooi afwisselend parcours.

Meer informatie? Klik hier

Foto: Joris Herregods GvA

Crêtes de Spa

Crêtes de Spa Ultramarathon België

Waar: Spa, België

Wanneer: maart

Afstand: 56,9 km

Tijdslimiet: 

Hoogtemeters: 2096 meter

Waarom? Voor vele Formule 1-rijders is het parcours van Spa-Francorchamps het mooiste ter wereld. Dit is natuurlijk niet zo maar... Het is door het glooiende parcours en de uitgestrekte, prachtige natuur van de Belgische Ardennen. Deze loopwedstrijd was in 2017 aan haar 40e editie toe en heeft dus een rijke geschiedenis. De aankomst ligt aan het magnifieke kasteel van La Fraineuse. Natuur en een sprookjesachtig decor gecombineerd... Ideaal, toch?

Meer informatie? Klik hier

Foto: Sport.be

 

 

 

 

Ook interessant...


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

Ik zou het Fit to Run-programma zeker aanbevelen! Aan zowel beginnende als ervaren lopers.

Maarten Van Herck

MEER GETUIGENISSEN?

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar