De kracht van positief denken WordFit Goed in je Vel

Hey WordFit'er,

 

In het begin van het Voel je goed in je Vel-programma doe ik al na enkele dagen de oproep aan de volgers van dit online lifestyle-coachingsprogramma om zoveel mogelijk positief te denken. Nadien kom ik daar nog enkele malen op terug. Zo leer ik hen luisteren naar hun 'innerlijke stemmetje' en laat ik hen focussen op hetgene ze allemaal goed doen op weg naar een fittere levensstijl door hen te laten noteren wat ze allemaal goed doen.

Maar waarom besteed ik in al mijn online begeleidingsprogramma's hieraan zoveel aandacht? Je kan wel degelijk je leven serieus veranderen door je gedachten te veranderen!

Ben jij je er bewust van dat je best wel wat negatieve gedachten hebt of had? Je zou echt eens wat meer bewust naar je gedachten moeten luisteren. Een mens heeft, afhankelijk van persoon, soms wel tientallen negatieve gedachten per dag. Ook ik heb het al wel eens voor hoor... Al ben ik van nature uit best wel een positief ingesteld iemand. Herken je volgende gedachten:

  • "Had ik dat nu niet beter anders gedaan?"
  • "Goh, dat was nu niet zo slim van me."
  • "Hoe kan ik nu terug diezelfde fout maken..." (zo typ ik regelmatig ademahling in plaats van ademhaling!; dus sorry als je ergens op deze website nog zo'n fout vind)
  • "Ik weet niet of me dat wel opnieuw lukt."

Wat je daarmee eigenlijk doet is jezelf affirmeren. Affirmeren? Ja, je bevestigt ermee je eigen gedrag. Maar wel op een negatieve manier!

Jammer genoeg doe je dat niet alleen in je eigen gedachten. Vaak doe je dit ook luidop. Tegen jezelf maar ook tegen anderen. Bijvoorbeeld je knderen... Denk maar eens aan:

  • "Dat moet ik zelfs niet proberen want dat kan ik gewoon niet."
  • "Ik denk dat ik dat beter doe... (Want dat lukt jou toch niet)."
  • "In zo'n aanspannend kleedje pas ik nooit".
  • "Wat ben jij lastig vandaag."
  • "Doe je dat nu weeral verkeerd?"

Sommige experts schatten dat 72% van je gedachten negatief zijn!

Tweeenzeventig...

En dat is echt wel heel veel als je weet dat je gedachten wel degelijk heel krachtig zijn en invloed hebben op je leven.

 

 

Gewoontes...


Hier zijn we er weer mee... Als je wil fitter worden moet je best wel wat gewoontes doorbreken. Ook op het gebied van je gedachten. Denken is iets wat jij doet en waarop je zelf invloed hebt. De manier waarop je denkt is dus ook een gewoonte. En net als bij andere gewoontes ben jij de persoon die daar controle over kan hebben. Maar je moet er natuurlijk zelf wel aan werken. Er moeite voor doen...Door positief te denken, met andere woorden je hoofd bewust te vullen met positieve gedachten, kan je wel degelijk echt veranderingen in je leven aanbrengen. Door iets vaak genoeg te herhalen, wordt je er ook goed in. Je gaat er in geloven dat je iets wel of niet kan. Dat werkt zo langs de negatieve zijde (bijvoorbeeld als een ouder regelmatig zegt tegen zijn kind dat het niets waard is dan draagt dat kind dit al volwassene nog met zich mee) maar het werkt ook in het positieve.

Met dit online begeleidingsprogramma probeer ik je al degelijk te helpen met dagelijkse ondersteuning maar wat ik niet voor je kan doen is een hele dag als een vlieg rond je zweven en constant positeve dingen in je oor fluisteren als je iets goed hebt gedaan. Als je eten hebt gemaakt: "Amaai, dat ziet er lekker uit!". Of als je bent gaan wandelen: "Wat heb je dat goed gedaan!". Als je 's morgens je kleren aandeed je influisteren dat je er weer goed uitziet. Want jij bent meer dan OK! Maar ondanks het feit dat ik toch een beetje probeer in je hoofd en systeem te sluipen kan ik je nog steeds niet die positieve boodschappen influisteren. Dat moet je zelf doen. En ik ben me er bewust van hoor: in de realiteit moet je op een veel te volle en bovendien nog eens warme trein stappen op weg naar je werk, maak je je toch zorgen dat iets je niet gaat lukken of zijn je kinderen in een slechte dag en maken zij de hele tijd een hels kabaal. Soms is het dus makkelijker gezegd dan gedaan! Om je toch wat te helpen en het in je oor fluisteren van positieve en bevestigende boodschappen toch een bepaalde invulling te geven heb ik gelukkig het motivatiesysteem dat verwerkt zit in dit begeleidingsprogramma... Je gaat de komende periode op regelmatige basis dus boodschappen ontvangen die je dan heel regelmatig tegen jezelf zegt... Affirmaties dus!

 

Affirmaties?


Affirmaties zijn dus zinnen of stukjes tekst die je in gedachten of hardop uitspreekt. Dit gaat er voor zorgen dat dit je gedachten beïnvloedt en deze versterken. En je hoeft dit helemaal niet zo vreemd te vinden want je gebruikt eigenlijk al je hele leven lang affirmaties. Onbewust. Maar ik wil je aanzetten om niet langer de negatieve te laten overheersen. Om op die manier dan je gedachten over jezelf en dus ook je leven te veranderen. In de positieve richting... Als je denkt dat je iets niet gaat kunnen... Tja, dan is de kans groot dat dit ook effectief zo zal zijn. Maar gelukkig werkt het dus ook in de andere richting. Dat zijn 'self-fulfilling prophecies'. Deze uit de sociolologie afkomstige term houdt in dat als je zelf denkt dat je iets kan, je dit meestal ook echt kan omdat je overtuigingen je niet tegenhouden.

 

Je overtuiging doorbreken


Het kan gebeuren dat je bepaalde affirmaties bijna niet over je lippen kan krijgen. Ook kan het gebeuren dat er bepaalde gevoelens naar boven komen. Dat je je plots verdrietig, kwaad of angstig voelt als je zo'n affirmatie leest of uitspreekt. Dat kan betekenen dat de negatieve overtuiging bij jou heel diep zit. Als dit gebeurt, kan je het volgende doen: Neem een blad papier en trek van boven naar onder een lijn. Links bovenaan zet je de affirmatie. Rechts ervan schrijf je de gedachte die in je opkomt bij het neerschrijven van de affirmatie. Doe dit zo vaak totdat de gedachte die je rechts hebt geschreven niet langer negatief is. Al moet je de affirmatie honderd keer neerchrijven, ga er gewoon mee door! Dit gaat je echt helpen om te ontdekken waar het probleem zit en hoe jij jezelf steeds weer negatieve gedachtes voorhoudt. Oefen net zo lang op die bepaalde affirmatie tot jij die met een lach op je mond maar ook met een blij hart, hardop en duidelijk kan uitspreken. Pas dan heb je de positieve tekst als waarheid geïntegreerd in jezelf.

 

In de praktijk


Je zal misschien gaan merken dat je doorheen de dag vaak vergeet om je affirmatie(s) te herhalen. Omdat het zo druk is of gewoon omdat je er niet aan denkt. Als je 's avonds in je bed nog eens meerdere malen een bepaalde affirmatie opzegt en je valt na enkele keren in slaap... Dan weet je dat de kans groot is dat je een slaapachterstand hebt. Zoals eerder meegegeven gaat dit alleen er al maar voor zorgen dat je niet op en top fit gaat kunnen worden. Of je probeert dan de affirmatie "ik blijf wakker - ik blijf wakker - ik blijf wakker" of je maakt van slapen een grotere prioriteit... Op momenten dat je (onbewust?) stress ervaart is het dikwijls heel moeilijk (oeps, zie je wat ik doe?!) om eerst je affirmatie te zeggen voordat je reageert. Daarom kan het helpen om affirmatiekaartjes te maken en die ik over het huis te verspreiden. In de keuken kan je bijvoorbeeld hangen: IK BEN RUSTIG EN KALM. Voor het geval dat je op het einde van een lange dag met het eten bezig bent en de kinderen jengelend, moe en hongerig om je heen hangen... Doordat je ogen dan steeds (onbewust of niet?) op de affirmatie vallen wordt je geholpen om te geloven dat je rustig en kalm bent. En daardoor ga je ook een overeenkomstige gedrag kunnen stellen.

Ook kan het helpen om jezelf een bepaalde affirmatie te visualiseren. Visualiseren betekent letterlijk dat je dit voor jezelf zichtbaar maakt. Je gaat in je hoofd een bepaalde film afspelen. Maar wel een positieve met een happy end. In de film wordt 'hoe jij wilt dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt ' uitgebeeld. Dit kan gaan van een bepaalde gebeurtenis in de nabije toekomst zijn (bv. een belangrijk gesprek met een klant de volgende ochtend) of eentje in de ver(de)re toekomst. Zoals je goed in je vel voelen en bruisen van energie bijvoorbeeld ;-). Die visualisatie kan je natuurlijk zo gedetailleerd maken als je zelf wil. Zie voor je wat je gaat zeggen tegen die potentiële klant, dat hij of zij positief reageert, dat je rustig en kalm blijft, dat je er perfect uitziet, dat je op het laatste moment nog een idee krijgt waarmee je de klant kunt overhalen en zie dat de klant zegt: “Ja, jij krijgt de opdracht!”. En in het tweede geval dat je elke dag op je ademhaling let, regelmatig eens rechtstaat, zo weinig mogelijk vulling maar ectht eten naar binnen speelt, elke dag op tijd gaat slapen, ... Let wel: een gewenste situatie visualiseren is geen garantie dat het daadwerkelijk zo gebeurt. Een goede afsluiting is het uitspreken van: “Zo zie ik het graag gebeuren maar ik laat het nu los. Ik heb vertrouwen in een goed verloop en afloop van de gebeurtenissen.” Weet ook dat het regelmatig herhalen van een visualisatie het resultaat versterkt! Zeg jij vanaf nu al zeker wat meer tegen jezelf: "Ik ben fit, voel me goed in m'n vel en bruis van energie!". Schrijf het desnoods op en hang je huis ermee vol... ;-) Ga zeker maar aan de slag met deze info hé?! Heb jij al ervaringen met affirmaties? Welke zeg jij vaak tegen jezelf? Laat het ons gerust even weten door onze contactpagina in te vullen ;-).

 

Veel succes met het 'fit worden'!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

 

 

Ook interessant...

 

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar