"Ons WordFit-brood is zelfs geschikt om zonder boterhambeleg te eten"

 

Alsof er al geen keuze genoeg is, valt in het broodrek van bakkerij Lulu in Herentals en Olen een nieuw product te vinden. Bakker Yannick Smets ontwikkelde het WordFit-brood zelf met gezondheidscoach Frédéric Heylen.

 

Dankzij een auteur van populaire kookboeken heeft een flink deel van Vlaanderen definitief van het dagelijkse menu geschrapt. Volkomen onterecht, vindt gezondheidscoach Frédéric Heylen van WordFit uit Bouwel (Grobbendonk). "Veel mensen denken intussen dat brood ongezond is of op zijn minst iets waarvan je dik wordt", zegt Frédéric Heylen, die met zijn online coachingsgemeenschap WordFit veel fabels probeert te doorprikken. "Gewicht verliezen of winnen is gewoon een kwestie van energiebalans, wat je dagelijks aan calorieën opneemt en verbruikt. Het hangt net zozeer af van wat je als beleg op je boterham eet als van het brood zelf. Vaak zorgt de combinatie voor het hoge aantal calorieën."

 

Rozijnen

Tijdens workshops in zijn gezondheodsatelier in Bouwel had de coach eerder al havermoutpistolets gebakken. Die waren zaakvoerder Yannick Smets van bakkerij Lulu opgevallen, waardoor die Heylen contacteerde om een samenwerking op te zetten. Het doel: een volledig natuurlijk en gezond brood samenstellen. "We hebben daarvoor een halfjaar geexperimenteerd", zeggen Smets en Heylen. Zo passeerde een roggebrood en een geel broodje - dankzij toevoeging van kurkuma - de revue. Maar uiteindelijk is de keuze gevallen op een donker speltbrood met extra veel zaden en ook rozijnen, maar zonder bewaarmiddelen of andere toevoegingen. Het is geschikt om zonder beleg te eten of bijvoorbeeld met alleen wat olijfolie. Een pure energiebron."

Voor de gezondheidscoach was een eigen brood uitbrengen niet meteen iets waar hij concrete plannen voor had, al past het wel in zijn missie om een energiek en fit leven te promoten. Voor de bakker is brood uiteraard de kerntaak. "Ik probeer voor bakkerij Lulu toch een zekere eigenheid krijgen door in te zetten op speciaalbroden", zegt de 25-jarige Yannick Smets. "Met WordFit erbij hebben we veertien verschillende broden in ons gamma. Mensen zijn steeds meer met voeding bezig en het is duidelijk dat speciaalbroden weer in de lift zitten. Van WordFitbrood hebben we er tijdens de eerste dag in Herentals meteen al zes verkocht. Dat is behoorlijk veel."

 

Met de hand

Het nieuwe brood is enkel te verkrijgen in de bakkerijen van Lulu in Herentals en Onze-Lieve-Vrouw-Olen en na bestelling ook in het atelier van WordFit in Bouwel. Beide initiatiefnemers hopen dat het op termijn een breder verspreidingsgebied krijgt. "Op dit moment mengen we de ingrediënten zelf met de hand. Er zijn nog weinig bakkers die dat willen doen. Ik zou een bloemmolen kunnen aanspreken om het kant-en-klaar te maken, maar dan moet er veel vraag naar zijn", zegt Smets.

"Het is tegen onze eigen winkel, maar de beste tip voor een gezond dieet is voldoende variëren. Iedere dag een WordFitbrood eten is dus ook weer niet goed", zegt Heylen nog met een lach.

 

Hans Otten

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar