Leven en werken in tijden van Corona

Sommigen mogen niet werken. Anderen moeten gaan werken. Leven en werken in tijden van corona; het virus heeft ons bestaan grondig door elkaar geschud. Maar mensen zijn flexibel. Elke dag zoomen we in op iemand die er het beste van maakt.

 

Fré houdt uw conditie gratis op peil: "Online tonen dat bewegen leuk is"

Fitheid van lichaam en geest, vitaliteit, energie en levenslust: het zijn allemaal begrippen die ons mee door de coronacrisis kunnen helpen. Natuurlijk zijn alle gymzalen dicht en zitten alle personal coaches, net zoals u en ik, aan huis gekluisterd. Dat geldt ook voor Heistenaar Fré Heylen (36) van WordFit. Omdat hij geen klanten meer kan ontvangen in zijn studio in Bouwel (Grobbendonk) geeft hij de komende weken gratis online trainingen. Zo blijft u dus ook vanuit uw woonkamer in puike conditie.

 

Fitheidscoach Fré Heylen studeerde lichamelijke opvoeding, maar belandde nadien in een heel andere sector: hij ging auto's verkopen. IUiteindelijk bleek zijn passie toch elders te liggen, namelijk bij het inspireren en trainen van mensen. "Met een klein hartje voegde ik eind 2011 de daad bij het woord", vertelt hij. "Ik begon met WordFit in 2012, toen er nog niet op elke straathoek iemand was die zich coach of personal trainer noemt. Ik had dus vrij snel klanten."

In het begin werd bij WordFit vooral sportief getraind. "Maar zorgen dat mensen zich goed voelen in hun vel, was toen al mijn missie. Sporten en bewegen is daar maar één aspect van, dus zat er niks anders op dan me bij te scholen. Dat doe ik trouwens nog altijd", legt Heylen uit. "Het is jammer dat fitheid dikwijls alleen wordt geassocieerd met een sixpack en een afgetraind lichaam. Mentale fitheid wordt zo dikwijls vergeten. Dat komt ook aan bod in 'Fit zonder fitness', het boek dat ik aan het schrijven ben.

 

 

Voor iedereen geschikt

De tips en adviezen van Heylen zijn populair op Facebook, waar hij meer dan twintigduizend volgers heeft. "Content creëren voor de pagina is een stuk van mijn job", legt hij uit. "Ik probeer al die mensen geregeld iets voor schotelen dat hen inspireert. Toen er vanuit heel Vlaanderen meer en meer vragen kwamen van geïnteresseerden die begeleiding zochten, ontwikkelde ik zes online trajecten. Om je algemeen beter in je vel te voelen bijvoorbeeld en ook eentje rond voeding. Omdat ik ook wat individueler wilde werken, bundelde ik al die informatie vorig jaar in de online WordFit Academie. Zo doe ik tegenwoordig bijvoorbeeld ook coaching calls met mensen uit heel Vlaanderen. Sommigen komen achteraf dan wel tot in de studio."

De Romeinen hadden het al door: een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand. Daar draagt Heylen in tijden van nood met plezier toe bij. "Voor de crisis organiseerde ik drie keer per week een bootcamp in de WordFit-studio, een soort van circuittraining in groep met een doorschuifsysteem", vertelt hij. "Die momenten vervang ik de komende weken dus door online trainingen. We doen zowel spierverstevigende als conditieverbetrende oefeningen die voor iedereen haalbaar zijn, ongeacht het niveau."

 

Gratis corona-trainingen door Fré Heylen van WordFit

 

Meer dan centen

De trainingen worden live uitgezonde op maandagen en woendagen om 19.30u en zaterdagen om 09.30u. Wie een training heeft gemist of nog wil inpikken, vindt alle eerdere trainingen op YouTube en op de website van WordFit. "Ik kreeg al vrij snel veel reacties van mensen die de trainingen achteraf nog oppikken. Ik zag ook leuk foto's passeren van mensen die thuis aan de slag waren", zegt Heylen. "Door de trainingen gratis te houden, wil ik mijn steentje bijdragen in deze toch wel bizarre tijden. Het kan deelnemers bovendien het plezier van bewegen doen inzien. Dat is nu eenmaal belangrijker dan de centen."

Op financieel vlak maakt Heylen zich nog geen al te grote zorgen over de crisis. Hij gaf zijn inkomstenverlies wel aan bij zijn sociaal secretariaat. "Mijn vrouw en ik zijn allebei zelfstandigen. We overleven dit wel, al moet dit natuurlijk ook geen jaren aanslepen", stelt hij. "Ik ben sowieso positief ingesteld en probeer van alles het beste te maken. Het klinkt misschien cru, maar ik geloof ergens wel dat deze toestand niet voor niks gebeurt. Misschien moeten we met ons allen weer wat meer naar de basis en moeten we hieruit wel de juiste lessen trekken. Wat je nu keihard mist, dat is eigenlijk wat écht telt."

Na de crisis heeft Heylen al heel wat plannen. Dit voorjaar zou hij in principe een podcast lanceren, maar het coronavirus zette die plannen op pauze. "Enkele opnames, zoals met Saartje Vandendriessche, Belle Perze en bobsleester Elfe Willemsen, staan al klaar", zegt hij. "De volgende stap zou dan een theatertournee rond fitheid zijn. In alle eerlijkheid: mijn grote droom is om er ooit nog eens een tv-programma over te maken."

 

Kristof Van Rompaey

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar