Kan u het concept van 'WordFit' even toelichten? 
'WordFit' wil zoveel mogelijk mensen aanzetten tot een gezonde, energieke en dus fitte levensstijl. Dat gaat over meer dan sporten. Gevarieerd eten, rust, ontspanning en een goede 'mindset' zijn minstens even belangrijk. En probeer hiervan zoveel mogelijk te genieten. Maar dat moet je op lange termijn willen bekijken. Genieten kan getekenen dat je vijf biertjes per dag drink... Maar dat pleziertje zal niet lang blijven duren! Ik probeer mensen ervan te overtuigen om zo lang mogelijk gezond te zijn en dus te kunnen blijven genieten. En dat hoeft echt niet het ongmogelijke in te houden. Je hoeft niet meteen een zware intensieve sport te gaan beoefenen. Minder zitten en meer wandelen helpt velen al enorm vooruit. Wat betreft voeding is variëren en met niets overdrijven het belangrijkst. Ik pleit dus zeker niet voor voedingssupplementen of crashdiëten. 

 

U bent erg gepassioneerd. Kunnen we spreken van een missie? 
Zeker en vast! Ik wil mensen inspireren, motiveren en als ze er voor open staan, helpen. Een mens mag al eens dromen. Met WordFit willen we van Vlaanderen de fitste regio ter wereld maken. Ik vermoed dat er veel mensen zich hierin kunnen vinden en wil deze missie dus breed helpen uitdragen. Voor dit alles hecht ik heel veel belang aan correcte en wetenschappelijk onderbouwde informatie. 

 

Hoe bent u tot dit idee van online coaching gekomen?
Ik heb mensen altijd willen vereningen en samenbrengen. In 2012 startte ik met persoonlijke coaching in de omgeving van Heist-op-den-Berg. Al snel wou ik komaf maken met de vele fabels die de ronde doen. Ik ging wetenschappeelijke onderzoeken lezen en deze herschrijven in een voor de gewone Vlaming verstaanbare taal. Die info deelde ik via een blof en op onze Facebookpagina. Die groeide met meer dan 21.000 volgers uit tot de grootste online FIT-gemeenschap van Vlaanderen. Door ons grote bereik kwamen er steeds meer vragen, van overal in Vlaanderen, om begeleid te worden. Veel mensen hebben vaak niet de tijd of energie om hun huis te verlaten en naar een coach te gaan. Daarom zette ik al vrij snel in op online coaching. Ik volgde heel wat opleidingen bij onze noorderburen en kwam daar rond 2013 in contact met 'online coaching'. Ik was meteen mee. Dit was echt de toekomst. Velen zitten toch constant op hun smartphone. 

 

Welke onderwerpen komen aan bod in uw coaching? En genieten VNZ-leden van bepaalde voordelen?
Volgende online trajecten zijn momenteel beschikbaar:

  • Mijn rugpijn verminderen
  • Gezonder eten en afvallen
  • Mijn lichaam verstevigen
  • Beter en blessurevrij lopen
  • Mij beter in mijn vel voelen

Bij heel wat onderwerpen staan ook filmpjes om een idee te hebben van wat deze thema's allemaal inhouden. VNZ-leden krijgen bovendien 20% korting.

 

Hoeveel mensen volg u intussen op online?
Dat zijn er op jaarbasis zo'n 250. Na de feestdagen durven de inschrijvingen al een pieken, maar eigenlijk komen er het hele jaar door mensen op dit project af. Er is altijd wel een aanleiding, zoals 'Tournée minérale' bijvoorbeeld, waarbij in Februari een maand lang geen alcohol gedronken werd. Elke dag kan dus een neiuwe start zijn! Zolang je het maar meent, want sommigen spreken nogel snel en te vrijblijvend hun goede voornemens uit. Maar ik kan er naast het aanreiken van heel veel nuttige informatie ook voor zorgen dat mensen hun doelstelling bereiken en volhouden. 

 

Worden mensen na enkele weken zelfredzaam?
Absoluut, en dat is ook de bedoeling. Eens men de weg gevonden heeft naar online coaching, schrijft men zich nadien vaak nog in voor een ander traject bij 'WordFit'. Men ziet immers resultaten op één gebied en wil dit ook bereiken op andere vlakken. 

 

Op hoeveel tijd is resultaat realistisch en zichtbaar?
Na twee weken is er vaak al resultaat voelbaar. Daar draait het om, om hoe je je voelt... In het BBB-programma bijvoorbeeld is het allereerst de bedoeling mensen mee te geven wat een neutrale lichaamshouding is en hoe ze correct moeten bewegen, vooraleer ze aan de slag gaan met spierverstevigende oefeningen. Daarnaast speelt ook een correcte en rustige ademhaling een belangrijke rol in onze online begeleidingstrajecten. Lichaamshouding en ademhaling zorgen er voor dat mensen snel resultaat boeken. 

 

Zijn er nog ideeën die u wil realiseren?
Zeker en vast. We zijn nu volop bezig met het op punt stellen van een 'fitte mama-programma' als nieuw online coachingstraject. Heel wat vrouwen komen na de bevalling te weinig buiten met hun pasgeborene. Toch zijn er heel wat leuke oefeningen mogelijk met je baby. Mooi megenomen is dat het de band met je oogappel versterkt. Verder hebben we plannen om een WordFit-brood op de markt te brengen, willen we WordFit-wandelingen organiseren en denken we aan een WordFit-opleidingscentrum. En daarnaast is er ook nog WordFitMedia. Aan ambitie en ideeën is er geen gebrek!

 

Het VNZ zet bewust in op preventie. Ons jaarthema luidt 'Meer bewegen is dik oké!'. Een goed idee?
Ik juich dat toe. Meer bewegen is heel belangrijk. Maar het allerbelangrijkste is dat je stapsgewijs te werk gaat wanneer je jouw levensstijl wil veranderen. Leg de lat niet te hoog zodat je er niet meteen onderdoor gaat. Succesbeleving is belangrijk! Steeds falen is niet bepaald bevordereend voor je zelfvertrouwen. Daarnaast is geduld belangrijk. Als je op een dag vijf dingen goed deed en twee slecht, heb je nog altijd vooruitgang geboekt. Zo zien mensen het te weinig. Het draait altijd om keuzes. Hoe meer gezonde keuzes je maakt, hoe beter. 

 

Vindt u de 10.000-stappen-actie goed?
Natuurlijk! Het is een richtpunt waar mensen zich op kunnen focussen. Veel mensen houden wel van een competitie-element. Niet noodzakelijk tegenover anderen maar tegenover zichzelf. Zo'n actie kan een orm van succesbeleving betekenen. Je hebt een concreet doel. Maar het is niet evident om 10.000 stappen per dag te halen. Zeker niet met een kantoorjob. 

 

Wat vindt u de sterkste troeven van het VNZ?
Dat zijn in mijn ogen de vele voordelen die verband houden met zaken waar ik dagelijks in mijn online sessies mee bezig ben. Ik denk aan de tussenkomst van 30 euro voor een sportmedische keuring en voor het lidgeld van een sport- of fitnessclub. Ik vind het ook wel knap dat jullie sinds kort tussenkomen bij de inschrijvingskosten van plaatselijke loopwedstrijden en dieetprogramma's. Ik merk als VNZ-lid tenslotte tevreden op dat jullie in heel wat uidagingen openstaan voor vernieuwing. 

 

Hebt u nog een ultieme gezondheidstip voor onze leden?
Ik hecht veel belang aan een juiste ademhaling. Het is vooral belangrijk langer uit te ademen. Ons lichaam werkt als een verbrandingssysteem. Dat brengt afvalstoffen met zich mee en die kan je maar beter uitademen. Hoe langer je uitademt, hoe beter. Het is ook niet goed binnenshuis een vuurtje te stoken en geen raam open te zetten. Daarnaast bestaat er wel degelijk een verband tussen je ademhaling en je hartslag. Door rustiger te ademen zal je hartslag dalen. Dit komt je stressgehalte ten goede en zorgt ervoor dat je 'motor' langer zal meegaan.

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar