Hey WordFit'er,

 

Het is belangrijk om veel groenten te eten en ook te variëren met de soorten die je eet.

Maar toch betrap ik mezelf er soms op dat ook ik telkens naar dezelfde soort groenten grijp als ik inkopen ga doen. En dat merk ik ook bij vele mensen die ik al begeleid heb naar een gezonde manier van eten.

Sla, tomaten, wortelen, komkommer, ... En misschien al eens een paprika of als het het seizoen ervoor is al wel eens witloof of bijvoorbeeld asperges... 

En toch zijn er nog heel wat andere groenten beschikbaar. Zo maakte ik in 2015 al wel eens een reeks over 'Vergeten groenten' en deelde ik bijvoorbeeld ook al wel eens een recept met aubergines (zie ook links onderaan dit artikel).

Maar een tijdje geleden vroeg ik, toen ik tussen de groenten stond in de supermarkt, mezelf af wat je eigenlijk zo al kan maken met prei. Ok, verwerken in de soep... Maar voor de rest? Daarnaast viel het me op dat er naast soepprei ook stoofprei in de rekken ligt. Ik ging bij een biobooerderij in de buurt (waar ik ook geregeld een groentenpakket haal) m'n licht eens opsteken en daar wisten ze me te vertellen dat dit eigenlijk enkel een commercieel gegeven is. Het enige verschil is dat stoofprei dikker is en dus eerder wordt gebruikt om in ringen te snijden, te wokken, te verwerken in ovenschotels, ... Soepprei is dus gewoon iets dunner. Voor de rest is er geen verschil! 

De dag nadien, nadat ik dus voor mezelf had besloten om eens iets klaar te maken met prei, sprak iemand op KVC Westerlo (waar ik sportverzorger ben bij de beloften) me aan en vroeg: "Zou je nog eens een gerechtje met selder willen delen?" Ik besloot dus zowel een prei als selder te kopen en aan het experimenteren te gaan.

Experimenteren? Ja, dat is uiteindelijk wat koken voor mij is. En eigenlijk ook voor jou een groot stuk zou moeten of toch zou kunnen zijn: je niet te veel zorgen maken over het eindresultaat en gewoon zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten verwerken in een gerecht. Dan kom je al een heel eind als het aankomt op gezond eten! 

Vermits ik ook nog een appelsien had liggen en het een zonnige dag was, waardoor ik zin had in een gerechtje met een frisse toets, koos ik ervoor om ook deze te verwerken in het gerechtje waarvan ik hieronder graag het recept met jou deel.

Het was makkelijk te bereiden, lekker en gezond! En dus helemaal passend in de WordFit-manier van eten.

 

Probeer jij het ook eens uit?

Recept: Stoofpotje van prei en selder met 'n toets van sinaasappel

20 minuten

2 personen

Ingrediënten

 • 4 preien
 • 1 selder (of ook wel bleekselderij genoemd)
 • halve appelsien
 • 1 of 2 blaadjes laurier
 • peper en zout
 • water
 • olijfolie, kokosvet of een andere vetstof (druivenpitolie, koolzaadolie, ...)
 • (groenten)bouillonblokje

Bereiding

 • Snijd het groen van de preien en was de overgebleven delen schoon onder de kraan.
 • Snijd de preien in ringen van ongeveer een centimeter breed.
 • Doe hetzelfde met de selder.
 • Zet een (stoof)pan op het vuur en doe er vetstof in.
 • Stoof zowel de prei als de selder aan gedurende een 5-tal minuten.
 • Voeg een beetje water, het bouillonblokje (dat je eventueel al uit elkaar brokkelt) en de laurierblaadjes toe. Laat dit geheel nog een 10 tot 15 minuten sudderen.
 • Op het einde rasp je wat van de schil van de appelsien uit over het geheel en voeg je nog het sap van een halve appelsien toe.
 • Afkruiden met peper en wat zout. 
 • Klaar! Smullen maar...

Ook al eet ik niet zo veel vlees, toch koos ik er deze keer voor om een rundslapje erbij te maken. Kan wel eens smaken vind ik! Als jij dit klaarmaakt, al dan niet met een stukje vlees erbij, mag je er altijd een foto van nemen en deze posten op Instagram met @iedereenfit erbij. Zo help ook jij een beetje om mijn levensmissie, om iedereen fit te laten worden, waar te maken. ;-) Apprecieer ik natuurlijk heel erg!!

Laat het smaken!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar