Hey WordFit'er,

Als het aankomt op iets vanop de grond op te rapen geven kinesisten vaak de raad aan mensen, die ze bijvoorbeeld behandelen voor rugklachten, om dit te doen met de 'gewone knielmethode'. Waarom de 'gewone'? Omdat ik je in dit artikel een variant hierop ga meegeven.  De klassieke knielmethode wordt ook wel eens een splitsquat genoemd. Een normale squat is een beweging waarbij je, met een neutrale houding van je wervelkolom, je bekken naar beneden laat zakken en daarbij dus door je knieën buigt. Hieronder zie je me dit doen terwijl ik op een nog andere manier iets rugvriendelijk optil. Bij een splitsquat laat je ook je bekken naar beneden zakken maar vertrek je in plaats van met je beide voeten naast elkaar (zoals het bij een neutrale lichaamshouding eigenlijk hoort) met één voet meer naar voor geplaatst. Je staat met andere woorden dus in een voorwaartse splitstand. Ik heb het wel degelijk over een voorwaartse en dus geen zijwaartse split(stand). Die laatste kennen we hier in België bijvoorbeeld allemaal door Kim Clijsters die dit tijdens haar tenniscarriëre meermaals ten toon spreidde... En dat kan je in dit geval dus wel erg letterlijk nemen ;-). Doordat je bij de klassieke splitsquat dus vertrekt met een been meer naar voor geplaatst en je dan je bekken naar beneden laat zakken, beweegt de knie van het achterste been bijna automatisch naar de grond toe. Deze manier is dan ook ideaal als je een klein voorwerp, zoals op onderstaande foto het balletje, moet oprapen. Maar wat als je nu een groter en zwaarder voorwerp moet opheffen? Dan is de gewone splitsquat of knielmethode minder geschikt. Daarom geef ik je hier de 'gemodificeerde splitsquat' mee. Deze vind je zo goed als nergens anders terug en is één van de redenen waarom het Weg met die Rugpijn-programma zo uniek is. Wil je dus een aangepaste versie van de klassieke splitsquat leren kennen? Lees dan even verder en ontdek aan de hand van de foto's doe je de gemodificieerde splitsquat of ‘Get up’ uitvoert. Deze manier is dus geschikter als je bijvoorbeeld een krat met boodschappen of een bak vol flesjes vanop de grond wil optillen.

Hoe gaat deze 'upgrade' van de gewone knielmethode (Get up) nu exact in z'n werk?

  • Allereerst ga je achter het op te heffen voorwerp staan.

  • Je plaats één voet naast dit voorwerp.

  • Je laat je bekken naar beneden zakken en plaatst de knie van je achterste been op de grond.

  • Vanuit deze neergeknielde positie draai je nu je onderbeen van datzelfde been (rechts) in. Dit in de richting van de voet die je in het begin naast het op te heffen voorwerp plaatste.

  • Nu breng je je bil tot op de hiel van dat ingedraaide onderbeen.  Op die manier creëer je een groot open vlak waarin je het voorwerp dat je wil opheffen dicht bij je kan trekken.

  • Je neemt het voorwerp dus dicht bij je. Hoe dichter je het bij je steunvlak of het middelpunt van je lichaam kan nemen, hoe beter.

  • Je draait het onderbeen van het eerder ingedraaide been (in dit geval mijn rechtse) opnieuw naar buiten.

  • En dan kan je, door kracht te zetten op je andere been, vanuit die positie rechtstaan. 

Ziezo... Dat is de uitleg van hoe je de Get up of gemodificeerde splitsquat uitvoert. Probeer jij vanaf nu deze (of 1 van de 2 andere rugvriendelijke manieren om iets vanop de grond op te heffen, die je hieronder bij 'Lees ook' terugvindt) zoveel als mogelijk toe te passen? Indien het je nog niet helemaal duidelijk is, kan je hieronder ook nog even de uitleg over de Get up bekijken in de onderstaande video.

Wil je nog andere info om af te geraken van je rugklachten? Lees dan gerust één (of meerdere) van onderstaande artikels ook maar even door. En indien je specifieke vragen hebt of nog twijfelt of jij ook geholpen kan zijn met het online Weg met die Rugpijn-programma, mag je mij altijd even een mailtje sturen naar info@wordfit.be. Tot binnenkort!

 

Fitte Groeten,

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar