Hey WordFit'er,

 

Het jaar is net begonnen. Je zit nog vol goede voornemens. Je bent misschien beginnen sporten en voelt je hier uiteraard heel goed bij (als je het juist aanpakt en bv. niet te snel van stapel loopt) maar plots is het wel heel koud… Of ligt er ineens sneeuw. Excuses zoeken om toch maar niet te hoeven bezig zijn met je gezondheid… WordFit kent het fenomeen maar al te goed. Daarom ontwikkelden we ook onze online coachingsprogramma's met het uniek uitgewerkte motivatiesysteem...

Maar is het wel gezond om te sporten bij vriestemperaturen? Allereerst zou ik je willen aanraden je niet te laten afschrikken door de koude.

Wel is het aan te raden rekening te houden met bepaalde zaken.

  • Sowieso moet je wel voorzichtig zijn. Enerzijds is uitkijken dat je niet uitglijdt en je zo blesseert uiteraard heel belangrijk.
  • Maar door lang buiten te zijn in koude temperaturen gaan je bloedvaten vernauwen en zo vermindert de bloedtoevoer naar het hart. Terwijl dit  juist meer zuurstof nodig heeft bij het leveren van inspanningen. Personen met hartproblemen lopen meer risico maar ook personen zonder kunnen door de vrieskoude een verhoogde bloeddruk krijgen. Daarom is het aan te raden rustig te gaan lopen om je conditie op peil te houden. Het is niet de bedoeling je lichaam te erg te belasten zoals je bij trainingen om je conditie te verbeteren wel doet.
  • Een ander gegeven waar je toch wel voor moet oppassen is het inademen van zeer koude lucht. Deze is vaak ook heel droog waardoor de ademhaling moeilijker verloopt. Je mond en neusholte hebben onder andere de functie de ingeademde lucht te verwarmen. Hoe kouder de lucht is hoe moeilijker het is om de slijmvliezen niet te laten aantasten door de koude. Ook hiervoor is het dus aangeraden op een rustig tempo te lopen zodat je ademhaling rustig kan verlopen. Heel snel ademhalen of hijgen is uit de boze, dus als dit zich voordoet: tempo verminderen!
  • Je hebt al snel het gevoel dat je minder zweet bij koudere temperaturen. Maar toch verlies je vocht door het uitademen en ook zweten. Daarom is het belangrijk tijdens inspanningen te drinken. Zelfs evenveel als in de zomer. Meer info hieromtrent vind je ook HIER.
  • Kleed je met verschillende laagjes. Vergeet ook een muts of hoofdband niet. Ook handschoenen zijn belangrijk. Koude vingers kunnen er immers voor zorgen dat je ganse lichaam sneller afkoelt. De voorkeur gaat uit naar synthetische stoffen omdat deze ademend zijn en je zo vermijdt dat je zweet wordt opgezogen (wat bij katoen bv. wel het geval is) door je kleding. Zo zou je sneller een verkoudheid oplopen. Zorg er ook voor dat je na je inspanning snel van kledij wisselt en de warmte opzoekt zodat je lichaam niet te snel afkoelt.

Kortom, rekening houden met enkele zaken is zeker aangeraden maar joggen in de winter heeft stimulerend effect op je immuunsysteem. Koude verlangt namelijk van het immuunsysteem dat het zich versterkt. WordFit concludeert dus dat er geen reden is om bij temperaturen rond het vriespunt binnen te blijven!

!!! TIP: neem je GSM voor de zekerheid mee. Als je bijvoorbeeld  toch zou onderuit schuiven en niet verder kan, kan je altijd iemand opbellen. Al wenst WordFit je dit uiteraard niet toe!! Wel wenst WordFit je veel plezier bij het fit worden… !!!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar