Nuchter trainen nuttig? WordFit.be

 

Hey hey,

 

Er wordt heel wat verteld over de voordelen van nuchter trainen. Met andere woorden gaan trainen voor je ’s morgens een ontbijt hebt gegeten.

Wat is er nu van waar? En is er al wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd? 

Het vergt best wel wat motivatie en discipline om ’s morgens voor je ontbijt te gaan sporten. Dan kan het helpen om te weten of het nu ook echt nuttig is of niet... Vandaar dus dit artikel. 

Bij velen is het belangrijkste doel van nuchter trainen is het snel kwijtraken van overtollige kilootjes. Zeker voor sporters op een hoog niveau is het heel belangrijk heel ‘scherp’ te staan. Elke extra kilo is uiteindelijk een ballast die je moet meenemen. 

Waar haalt ons lichaam energie uit?

Waar haalt ons lichaam energie uit? WordFit.be

Misschien is het niet slecht om hierover eerst wat info te geven... Uit welke stoffen haalt je lichaam nu de energie om inspanningen te leveren?

Dit kan zowel gebeuren uit vetten als uit koolhydraten (of suikers).

Doordat zo goed als iedereen wel wat vetreserves heeft kan hieruit voor een lange periode energie gehaald worden. Soms zelfs meerdere dagen...

Uit de reserves aan suiker, die zijn opgeslagen in onze spieren en lever (in de vorm van glycogeen) slechts 1,5 uur. Een teveel aan opgenomen suikers die niet verbruikt worden en niet meer passen in de glycogeenvoorraad, worden omgezet in vet.

Wat gebeurt er nu ’s nachts?

's Nachts worden de glycogeenvoorraden gebruikt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. ’s Morgens zijn die dan grotendeels opgebruikt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je lichaam nauwelijks nog andere brandstof heeft dan de vetreserves (en nog een beetje overgebleven glycogeen). Hieruit volgen dan de voordelen van de nuchtertraining... Door met een nuchtere maag te gaan trainen (best niet te intensief; 70% van HRmax) kan het lichaam bijna niet anders dan te gaan putten uit de vetreserves. Doe je dit regelmatig dan past de stofwisseling van je lichaam zich hieraan aan en dat zorgt ervoor dat het lichaam meer vetten kan opnemen als brandstof bij het leveren van inspanningen.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar nuchter trainen?

Ja, er heeft wel degelijk al onderoek plaatsgevonden naar 'nuchter trainen'. En zelfs bij ons in ons kleine Belgenlandje. Meer bepaald in Leuven. Het betrof een doctoraatsstudie van Karen Van Proeyen.

Er werd onderzocht welke effecten regelmatige inspanningen in nuchtere toestand hebben op de aanpassingen van de stofwiseling of metabolisme in de spiercellen. Uit de zojuist aangehaalde doctoraatsstudie bleek, en ik citeer, "dat voor een bepaalde hoeveelheid van uithoudingstraining, het voortdurend leveren van inspanningen in nuchtere toestand de metabole adaptaties in de spiercellen stimuleert ten opzichte van training met koolhydraatinname vóór en tijdens inspanning.

Meer zelfs, nuchter trainen is effectiever om de glucoregulatie en het intramyocellulaire lipidenverbruik te bevorderen tijdens een acute inspanning in nuchtere toestand en eveneens om een snelle re-activatie van de eiwitsynthese te behouden na de inspanning.

Ten slotte blijkt het regelmatig uitvoeren van nuchtere inspanningen ook voordelig te zijn om tijdens periodes van verhoogde vetinname adaptaties in de spiercellen te stimuleren, welke de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid positief kunnen beïnvloeden.

Dus nuchter trainen biedt een nieuwe strategie die kan toegepast worden in sociale interventieprogramma’s ter preventie van glucose-intolerantie en insulineresistentie in de bevolking. Deze verhandeling levert dus duidelijke bewijzen dat het uitvoeren van inspanningen in nuchtere toestand een effectieve strategie is om metabole adaptaties via uithoudingstraining testimuleren." Meer informatie over dit onderzoek vind je via de links onderaan dit blogartikel. 

Om verschillende redenen kan het dus geen kwaad om eens nuchter te trainen. Maar zoals met alles: overdrijf met niets! 

 

Laat me onderaan even weten hoe het jou is afgegaan, het nuchter trainen... 

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Gebruikte bronnen

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar