Geheim wapen! Touwtjespringen

Men neme een koord, springe er doorheen en zette sterke looptijden neer.” Touwtjespringen is een slim trainingstrucje dat steeds meer lopers toepassen. Het kinderspelletje verbetert je kracht én stapsnelheid, wat bij lopen heel goed van pas komt.

 

Touwtjespringen voor lopers WordFit.be Fit to Run

De speeltijd is voorbij, tijd voor het echte werk!

Als je een sterkere loper wil worden, schaf je jezelf maar beter een springtouw aan. Touwtjespringen verbetert je coördinatievermogen, uithouding en veerkracht. Dingen die zeker van pas komen, terwijl je loopt.

Frédéric Heylen, oprichter van WordFit.be, bevestigt dat je je looptechniek kan verbeteren dankzij touwtjespringen: “Het zorgt voor de versteviging van je voetboog – het deel van je voet waarmee je de grond niet raakt. Hoe sterker die pees onder aan je voet is, hoe krachtiger je jezelf van op de grond afzet. Gevolg: je zet grotere passen en loopt sneller.”

Bijkomend voordeel is dat je je bovenlichaam inschakelt. Heylen:

“We onderschatten nog te vaak het belang van de armen, schouders en rug bij onze loopprestaties. Met een sterker bovenlichaam spreek je extra kracht aan: geen overbodige luxe, als je sneller wil lopen.”$

 

GOUDEN REGEL

Touwtjespringen is vooral ideaal als opwarmingsoefening. Het doet de bloedstroom toenemen, zowel naar het onder- als naar het bovenlichaam. Heylen: “Door de snelheid langzaam op te voeren, is je lichaam na een korte sessie – maximaal 10 minuten – klaar voor je training.”

Het is ook interessant om touwtjespringen te integreren in een loopbevorderend trainingsprogramma, omdat je dan je voetboog verstevigt. Hoelang je in dat geval moet touwtjespringen, is moeilijk te zeggen. Heylen: “Het is vooral belangrijk dat je correct en rustig kan blijven ademen. Maar dat is altijd een gouden regel, of je nu springt,

 
jogt of ‘door het leven gaat’. Hardop blijven praten is een eenvoudig trucje om te weten of je al dan niet in het rood gaat.”

 

 

TOUWTJESPRINGEN VERBETERT JE COÖRDINATIEVERMOGEN, UITHOUDING EN VEERKRACHT

Fré Heylen

 

Stem je springtouw zeker af op je lengte. Heel eenvoudig: stap op het midden van het touw en check of de handvaten tot net aan je oksels komen. Je kiest ook het best voor een plastic springtouw (geen stoffen) zodat je sneller kan roteren. Draai met het koord vanuit je polsen, niet vanuit je schouders.

En land afwisselend op je linker- en rechterbeen. Zoals je doet als je loopt, dus.

 

TEKST: GERLINDE DE BRUYCKER

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar