Hey WordFit'er,

 

Eerder schreef ik al een artikel over een ander voordeel van krachttraining. Uit onderzoek bleek namelijk dat je door krachttraining gemakkelijker afvalt.

In dit artikel ga ik wat verder in op een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Brown University in de Verenigde Staten en werd betaald door door het Amerikaanse National Cancer Institute. 

Wat bleek uit dit onderzoek?

Het percentage om te slagen met stoppen met roken ligt hoger als ze tegelijkertijd beginnen met krachttraining. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat diezelfde krachttraining de toename van het lichaamsvet, waarmee stoppende rokers vaak te maken krijgen, afremt. Dubbel goed nieuws dus!

Uit heel wat eerder onderzoeken bleek eerder al dat lichaamsbeweging het stoppen met roken makkelijker maakt. De ontwenningsverschijnselen, het verlangen naar een sigaret, de depressieve stemming en de toename van het gewicht worden minder als mensen die stoppen met roken meer gaan bewegen. 

Maar welke manier van trainen maakte het de ex-rokers nu het gemakkelijkst? Dat vroeg Joseph Ciccolo van Alpert Medical School of Brown University zich ook af en opende hiernaar dan ook een onderzoek.  Wel moeten we meegeven dat het geen heel uitgebreid onderzoek betreft. Hij liet 25 rokers van 18-65 jaar stoppen, gaf ze voorlichting en nicotinepleisters en de helft van hen liet hij 2 maal per week een uur aan krachttraining doen

Elke sessie bestond uit workout van 10 oefeningen waarmee het hele lichaam werd getraind. Aanvankelijk deden de proefpersonen per oefeningen slechts 1 reeks van 10 herhalingen maar na 3 weken werden dit opgedreven naar 2 sets. De proefpersonen verhoogden hun gewichten als ze merkten dat ze meer dan 10 herhalingen van dezelfde oefening konden doen. 

Na 3 maanden stopte de krachttraining maar het onderzoek liep wel verder. Ciccolo volgde de proefpersonen nog 3 maanden. Hij ontdekte dat de krachttraining de kans op het stoppen met roken verdubbelde. Na 6 maanden had 16 procent van de proefpersonen die aan krachttraining hadden gedaan geen enkele sigaret gerookt. In de groep die geen krachttraining hadden gedaan (de controlegroep) was dat de helft. 

Bovendien zorgde krachttraining ervoor dat de proefpersonen niet dikker werden na het stoppen met roken. Dit is een veel voorkomend excuus om toch maar niet te hoeven stoppen met roken. Meer zelfs, na de 3 maanden waarin ze krachttraining deden waren de ex-rokers zelfs een halve kilo vetmassa kwijtgeraakt.

Toch maar eens een kans geven als je wil stoppen met roken?!

 

Maar welke oefeningen doe je dan best? Die leer je met het online BBB-programmaHIER vind je er meer info over.

 

[promo-banner-1]

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

Fitheidscoach Fré Heylen WordFit.be

 

Bronhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504883

 

Lees ook:

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar