BBQ'en ongezond? WordFit.be

 

Hey hey,

 

Jaja, het seizoen om te barbecuen is weer daar...

Heerlijk toch?! BBQ'en gaat meestal samen met lekker warm aanvoelende temperaturen, samenkomen met familie en/of vrienden, een lekker drankje, ... De vrouwen moeten eens niet alleen voor het eten zorgen want de mannen tonen (plots wel?!) hun kookkunsten... 

 

Met WordFit willen we je in dit blogartikel nog snel wat advies en tips meegeven vooraleer je je geliefde mensen uitnodigt, aankopen gaat doen, de BBQ buitenzet, ... 

 

Is BBQ'en eigenlijk ongezond?

Soms wordt dit wel eens beweerd. Dit komt dan omdat je je vlees of vis gaat roosteren boven houtskool. Dit leidt dan tot de vorming van de zogenaamde PCA’s of polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Door een juiste roostertechniek kan je de vorming van deze PCA’s, die inderdaad giftig zijn, tot een minimum beperken.

We gaan hierop iets verder in...

Is barbecuen ongezond? WordFit.be
 • Wanneer je vlees of vis roostert boven houtskool komt het vet dat in deze voedingsmiddelen zit vrij. Dit komt dan terecht op de hete kolen. Door de opstijgende rook komen de gevormde PCA’s op hetgene je aan het grillen bent terecht. Hou dus voldoende afstand tussen het rooster en hetgene je bakt. Hoe groter de afstand tussen de houtskool en het rooster, hoe minder PCA’s opnieuw op het vlees of de vis kunnen terecht komen.

 • Een volgende tip is om je vlees of vis niet in direct contact met de vlammen laten komen. Dit om dezelfde reden als hierboven vermeld. Wacht dus met bakken totdat de vlammen zijn gedoofd. Ligt er over de gloeiende kolen al een klein laagje as? Dit is het moment op te beginnen bakken.

 • Smeltend vet kan je eventueel opvangen met speciale daarvoor gemaakte aluminium schaaltjes. Als je je vlees of vis hierin legt en zo op het rooster legt kan het niet in contact komen met de gloeiende houtskool. Tegenwoordig bestaan er ook verticale roosterelementen. Zo kan het vet ook niet  op de houtskool vallen en worden er dus geen ongezonde PCA’s gevormd.

 • Als je geen al te vette vlees- of vissoorten kiest kan er natuurlijk ook minder vet uitkomen. Ook kan je zichtbaar vet vooraf wegsnijden. Beperkt ook de hoeveelheid olie waarmee je de te barbecueën voedingsmiddelen insmeert. Grillen of roosteren vraagt weinig of geen extra vetstoffen.

 • Is je vlees of vis toch verbrand? Eet dit dan niet meer op. In de verkoolde stukken is de concentratie PCA’s het hoogst.

 • Gerookt vlees- en vis bevatten al PCA’s en zijn daarom niet geschikt voor de barbecue.

 • En ja, met deze tip veminderd de charme (en lekkere typische geur) van een barbecue met  houtskool wel maar je vlees of vis op een elektrisch barbecuestel roosteren levert duidelijk minder PCA’s op.

 

Het kan altijd gezonder...

 • Voorzie ook zoveel mogelijk verschillende kleurtjes van groenten. Zo kan je bij je gegrilde vlees ook een heerlijk lekker en fris slaatje maken.

 • Als je een dressing wil, maak deze dan op basis van magere yoghurt en verse kruiden. Ook wat citroensap toevoegen zorgt telkens voor een frisse toets! HIER vind je alvast een lekker receptje van een heerlijk frisse dressing met bieslook. Of probeer deze overheerlijke mango-currydressing. Mmmm...
  TIP: hou de dressing apart zodat iedereen voor zichzelf kan uitmaken of ze deze al dan niet op hun groenten willen.

 • Het maken van een papillot is ook een lekker en gezond idee. Voeg je vlees of vis, samen met wat verse groentjes en kruiden in een aluminiumfolie en leg ze zo op je barbecuestel.

INSPIRATIE VOOR SLAATJES?

Stuur even een mail naar info@wordfit.be en ontvang een pdf
Of vul de contactpagina in
Groentebrochette voor op de BBQ WordFit
 • Zoals hierboven vermeld kies je dus best voor magere vlees- en vissoorten. Zo beperk je de kans op het vormen van PCA’s maar beperk je ook de calorieën. Ook hoef je geen extra vetstoffen te gebruiken om je voedingsmiddelen te grillen of te roosteren. Als je je vlees bijvoorbeeld toch wil marineren, besprenkel dan je vlees en/of vis met een marinade op basis van olijfolie i.p.v ze er volledig in onder te dompelen.

 • Ook heel lekker is om bepaalde groenten te grillen op de barbecue. Denk bijvoorbeeld maar aan aubergine, courgette, champignons, paprika, ajuin, tomaat, enz. Smeer ze in met een naar jouw smaak gekruide olie en grillen maar…

 • En wil je nadien nog een lekker dessertje eten? Ontdek HIER het recept voor heelijke chocomousse met avocado. Ook zelf een lekkere sorbet maken kan zonder te veel moeite. Smullen maar!! 

   

 

Laat het je smaken en geniet...

Van het BBQ'en maar ook van het 'in de buitenlucht zijn', het gezellige samen zijn met familie en/of vrienden, het zonnetje, ...

 

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

  

 

 

 

Ook interessant...

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar