Hey WordFit'er,

 

Rauwe, biologische cacao bevat heel wat anti-oxidanten. Meer dan bijvoorbeeld acai-bessen, mangosteen en bosbessen. Cacaopoeder wordt dan ook bij de superfoods gerekend. Over deze ‘superfoods’ schreef ik eerder ook al een artikel. Dat kan je hier lezen. Wel wil ik hier nog even meegeven dat superfoods niet noodzakelijk veel meer 'super' zijn dan andere natuurlijke voedingsmiddelen. Lees HIER een artikel over (goedkopere) alternatieven voor de zogenaamde superfoods.


 

Weet dat variëren één van de belangrijkste regels is als het aankomt op gezond eten. Het is niet voor niets één van de Basisregels uit het WordFit-voedingsplan dat ik ontwikkelde en waarmee ondertussen al honderden mensen gezond leerden eten.

 

[promo-banner-2]

 

Rauwe cacao kan je dus ook wel eens opnemen in je voeding... Maar waarom?

Voordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao is helemaal niet duur. Iedereen kan er dus een zak ervan in huis halen en zo profiteren van de voordelen ervan. Welke voordelen? Buiten het feit dat het niet zo duur is bevat rauwe cacao heel wat vitamines, mineralen, enzymen en, zoals hierboven al aangegeven, ook antioxidanten. Deze laatste beschermen je lichaam tegen de negatieve invloed van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes die zich in je lichaam bevinden. Het zijn agressieve stoffen die onder andere kunnen ontstaan door stress en roken. Vrije radicalen versnellen de veroudering doordat ze de celkernen en celwanden beschadigen. Niet zo gezond dus!


Verschil tussen rauwe en gebrande cacaopoeder

De reguliere cacaopoeder die je gewoon in elke supermarkt kan kopen is meestal gebrand. Dit betekent dat de cacaobonen verhit en daarna pas gemalen geworden tot poeder. Deze verhitting leidt er toe dat veel mineralen en enzymen verloren gaan. Verder wordt de van nature aanwezige cafeïne hierdoor versterkt waardoor veel mensen last hebben van hartkloppingen, een opgejaagd gevoel of versnelde bloedcirculatie. Dezelfde symptomen als bij het drinken van straffe koffie. Ook zou de gebrande cacao koolstof-verbindingen bevatten die kankerverwekkend kunnen zijn. Deze worden geactiveerd door het branden van de cacao en zijn daarom niet aanwezig in rauwe cacao.

Rauwe cacaopoeder wordt tijdens het malen niet verhit. Hierdoor blijven alle goede eigenschappen van rauwe cacao behouden. Zelfs de vezels en proteïnes blijven dan behouden. Biologische, rauwe cacaobonen worden geselecteerd op afwezigheid van ziektekiemen en schimmels om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen.

 

Rauwe cacao is dus gezond ja... Maar toch wil ik nog even herhalen dat alles dat wordt gegeten in te grote hoeveelheden niet goed is voor de gezondheid. Dit geldt dus ook voor cacao. Alles met mate en met dus met niets overdrijven is de boodschap!

 

Hier een ontbijtidee met rauwe cacaopoeder: smoothie met banaan en kokos

Wat heb je nodig?:

  1. 1 rijpe banaan

  2. 1/2 blikje kokosmelk

  3. 2 tl rauwe cacaopoeder

  4. eventueel een beetje water om het geheel wat te verdunnen

  5. een (staaf)mixer

Doe alle ingrediënten in een kom en mix het geheel met de staafmixer. 

Je ziet: heel envoudig te bereiden en dus supersnel klaar! Laat het smaken!

Het geeft je een heel voldaan gevoel waardoor je er een heel stuk van de voormiddag mee toekomt. Zeker een goed alternatief in plaats van elke ochtend boterhammen te eten...

 

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

[promo-banner-1]

 

 

Lees ook:

 

 

Heb je het GRATIS WordFit EBOOK met 14 verrassende ontbijtideeën nog niet? Downlaoad het HIER.

 

WordFit ebook downloaden

 

[promo-banner-2]

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar