Brood een dikmaker? WordFit.be

Hey hey,

 

Er wordt de dag van vandaag meer en meer beweerd dat brood ongezond zou zijn. Omdat ik met WordFit nu eenmaal willen ingaan tegen alle fabels die er bestaan rond voeding ga ik in dit artikel iets dieper in op het feit of brood nu al dan niet ongezond is. 

Brood bevat zowel koolhydraten als gluten. En laat dat nu net twee zaken zijn waar allerlei media maar ook zogezegde voedingsexperts tegenwoordig graag op schieten. Dat je door het schrappen van koolhydraten niet per se ook gewicht verliest... Daar schreef ik al eerder over.

Maar wat met die gluten? Het is een echt trend om glutenvrij te eten. En dat terwijl er in België 'maar' een 55 000-tal mensen echt af te rekenen hebben met glutenintolerantie of coeliakie. Dat is ongeveer een halve procent van de bevolking. 

Tijd om wat dingen in zijn context te plaatsen lijkt me...  

 

Is het eten van brood ongezond?

 

Zeker is dat wij, mensen, niet altijd brood hebben gegeten. Dat is al een 1e indicatie dat wij in ieder geval niet noodzakelijk brood nodig hebben om te overleven… 

De natuur heeft beschermingsmechanismes om zichzelf te beschermen. Zo bevatten de zaden van gewassen en dus ook granen antinutriënten. Voorbeelden van deze antinutriënten zijn lectine, fytinezuur en ook gluten. Hier en daar wordt beweert dat brood eten hierdoor ongezond is. Ik ga er hier iets dieper op in.

Gluten zijn de meest bekende (of toch zeker het meest besproken) antinutriënten. Maar eerst willen we toch nog even dieper ingaan op de eerste twee. Lectine is een eiwit. Veel allergieën zijn mogelijke reacties van het lichaam op de aanwezigheid van lectines en dan nog vaak op een bepaald soort lectine, nl. wheat germ agglutinin (WGA). Maar dit soort lectine wordt onschadelijk gemaakt bij verhitting boven 200°. Vermits brood wordt gebakken boven deze temperatuur klopt het argument dat brood eten ongezond is door de aanwezigheid van lectines niet. In havermout (waar ik verder in dit artikel nog op terugkom) zit trouwens ook geen WGA. 

Een ander antinutriënt dat we terugvinden in granen is fytinezuur. Dit zorgt ervoor dat mineralen minder snel worden opgenomen in je lichaam. Ook dit sterkt bepaalde personen om te zeggen dat brood eten ongezond is. Wat ze hierbij wel vergeten te vermelden is dat fytinezuur ook schadelijke stoffen meeneemt en afvoert. Het is dus een sterk antioxidant en die beschermen ons lichaam dus juist tegen vrije radicalen, dewelke ongezond zijn. 

Vaak wordt er met de beschuldigende vinger gewezen naar gluten… OK, het is een gegeven dat er gluten zitten in de granen waarmee brood wordt gemaakt. En dat sommige mensen op sommige ervan niet zo goed of zelfs allergisch reageren is ook een feit. Maar dat is even goed zo voor bijvoorbeeld schelpdieren. Ook daarop zijn er mensen die om onbekende redenen allergisch reageren en er dus niet tegen kunnen. Dat is dus nog geen argument om te beweren dat gluten en daardoor brood ongezond is. Maar het feit dat celebraties zoals Oprah Winfrey en Lady Gaga plots ook begonnen met glutenvrij te eten droeg natuurlijk bij aan de hype...

 

Is brood een dikmaker?

 

Dit wordt vaak beweerd… Ten onrechte! Er zijn namelijk tot op heden nog altijd geen goede wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Twee zaken vormen een probleem bij de relativiteit van de wel reeds gevoerde experimenten:

  • Alle tot nu gecontroleerde onderzoeken waarbij voedingspatronen met en zonder gluten werden vergeleken (Cheng J 2010, Dickey W 2006, Murray JA 2004, Valletta E 2010) vonden plaats bij personen die allergisch waren voor gluten. Deze experimenten werden echter nog nooit bij gezonde mensen onderzocht.

  • Correct uitgevoerde experimenten waarbij gezuiverde representatieve gluten worden gebruikt zijn ook nog nooit uitgevoerd.

Tegenwoordig wordt er ook vaak beweerd dat de stofjes gliadine en gluteninen (die onderdeel uitmaken van de gluten) ervoor zorgen dat brood een dikmaker is en zelfs dat gluten verslavend zouden zijn. Deze 2 stoffen hebben namelijk een werking die lijkt op die van opiaten (denk aan opium dat tijden de hippie-periode een sterk verslavende drug was). Daarom wordt dus vaak beweerd dat ook gluten verslavend zouden zijn en dat dit de reden vormt waarom vele mensen zich overeten van brood. Nu is het wel zo dat overeten een grote risicofactor is voor tal van welvaartsziektes. Luisteren naar je lichaam, eten als je ook echt honger hebt en dus niet te veel eten zijn wel heel belangrijk! Maar daarmee is de kous niet af...

Waarom vormde obesitas vroeger, nadat we 10.000 jaar geleden door de opkomst van de landbouw granen gingen telen en ook brood gingen maken, geen probleem? Onze voorouders aten toch ook al brood? En bestonden er toen ook al welvaartsziektes? Was er toen zoveel overgewicht als nu?

Sommige experts verwijzen dan naar nieuwe teelttechnieken en zelfs genetische manipulatie van gewassen. Hierdoor zouden gluten tegenwoordig meer gliadine bevatten dan vroeger het geval was. 

Gluten zouden dus verslavend werken door de aanwezigheid van gliadine…

Hierover, en over het feit dat brood een dikmaker zou zijn, is zelfs een boek geschreven. Namelijk ‘Wheat Belly’ van Dr. William Davis. Deze werd super veel verkocht en zelfs vertaald naar het Nedrlands ('Broodbuik').

Maar... Hetgene in dit boek wordt beweerd klopt dus niet!

Ik verklaar me nader. De auteur van dit boek probeert uit te leggen dat het stofje gliadine verslavend is. Een onderzoek van A. Drewnowski, een wereldberoemde voortrekker in de preventie en behandeling van obesitas, uit 1995 (*) bewijst echter dat dit niet klopt! In het vermelde experiment wordt om de proefpersoenen minder tarwe te laten eten naxalone gebruikt. Dat is een stof die de verslavende werking van gliadine zou verminderen. Een zogenaamde opiaatblocker die volgens de schrijver van 'Wheat Belly' leidt tot een vermindering in consumptie van tarwe producten met 28%. Als je deze wetenschappelijke publicatie echter goed bekijkt blijkt dat die naxalone wel een vermindering van de consumptie van junkfood met zich meebrengt maar wel zorgde voor een grotere consumptie van tarweproducten. Met wel 40%... Het bewijs dat William Davis aanhaalt in zijn boek kan daarmee wel definitief naar het land der fabeltjes worden verwezen.

 

Is brood ongezond en een dikmaker?

De praktijk

 

Als ik bovenstaande info meegeef aan mensen komen ze vaak toch aandraven met verhalen over iemand die ze kennen en die wel is afgevallen door het weglaten van brood op zijn of haar menu... "Voor de rest hadden ze niets veranderd."

Maar is dat werkelijk zo? Ken jij iemand die enkel en alleen brood eet? Zonder beleg? Probeer het maar eens. Een week enkel droog brood eten. Je zal merken dat je rustiger gaat eten. Want ja, het smaakt toch net dat ietsje minder goed...

Door rustiger te eten neemt de kans op overeten serieus af. En door jezelf systematisch minder te overeten ga je daadwerkelijk gewicht verliezen. Dit ondanks alle, zogezegde, verslavende stoffen en het dik makende effect van brood. 

Een verklaring geven voor het feit dat mensen afvallen als ze geen brood meer eten? Alstublieft. Naast het feit dat ze geen brood meer eten, eten ze ineens ook geen beleg meer. En laat nu net datgene wat je op je boterham doet vaak de ‘dikmaker’ is. Door de combinatie van brood met beleg eten sommige personen meer dan ze nodig hebben. Omdat ze dit zo lekker vinden. Moesten ze één maaltijd enkel het brood eten en een andere maaltijd enkel het beleg, dan zouden ze sowieso minder eten. Al was het maar een beetje. Ze vinden het gewoon minder lekker waardoor ze er minder van gaan eten. Als je dan evenveel blijft verbruiken, ga je automatisch afvallen. Dat is de theorie van de energiebalans.

 

 

Is brood een dikmaker?

Met WordFit raad ik sowieso aan om zoveel mogelijk te variëren met datgene je eet. Dus ook wat betreft het eten van brood. Ik beweer dus zeker niet dat je geen brood mag eten. Maar dagelijks? Dat is niet per se nodig.

Als je brood eet, probeer dan de donkere varianten te kiezen en ook daarmee te variëren. Ook kan je eens kiezen voor glutenvrije broodsoorten of een zuurdesem-brood. Dan beperk je sowieso het eventuele risico dat je, door genetische bepaling, gevoelig gaat reageren op het eten van gluten/brood. 

Als je in het begin dat voldane gevoel, dat je gewoon bent te krijgen als je brood eet, mist is dit waarschijnlijk omdat je gewoon bent jezelf te overeten. Je kan echt wel functioneren met wat minder... Geloof me. Gun je lichaam het plezier om stilaan te wennen aan jezelf minder overeten.

Eet dus gerust af en toe eens wat brood maar zoals bij alles: OVERDRIJF MET NIETS en VARIEER in de soorten die je eet.

Brood een dikmaker?

 

 

Ziezo, hopelijk heb ik je weeral wat wijzer kunnen maken?!

Laat je dus in de toekomst maar niet meer wijsmaken dat brood een dikmaker is...

Indien je mensen denkt te kennen die geholpen zijn met deze info, deel dit artikel dan maar even... 

 

 

Groetjes, 

Fré Heylen

 

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

Lekkere LUNCH-recepten

Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".

 

 

Op zoek naar recepten?

Ontdek ze hier

 

 

 

 


Fitheid draait natuurlijk om meer dan 'gevarieerd eten'...

 

 

Fit zijn betekent dat je gezond en energiek voelt.

Dat je zoveel mogelijk energie en goesting hebt om die dingen die je wil en moet doen, om die zo goed mogelijk te doen. 

 

Daarvoor zijn er 4 aspecten belangrijk, nl.

 

Sinds 2011 begeleid ik mensen naar een fitte levensstijl. Zowel fysiek als mentaal.

In de praktijk merkte ik dat mensen heel hard waren geholpen met enkele simpele dingen

Deze bundelde ik in 'The Basics' van de WordFit-academie.

Daarover vind je hieronder meer info...

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen.



 

 

 

Misschien associeer jij fitheid wel met dingen als ‘sportief zijn’ en ‘een gespierd lichaam hebben’?

Ik kan je alvast dit zeggen: fit zijn draait om veel meer.

 

“Je fit voelen draait om je het merendeel van de tijd die je te leven hebt, je goed in je vel te voelen.”

 

Je goed voelen. Volgens mij is het daar waar het in het leven om draait. Het is toch zonde dat je, de tijd die je hier op aarde hebt, je slecht zou voelen.

Slap. Moe. Futloos. Onzeker. Noem maar op. Dat is alvast niet hoe ik me wil voelen en wat ik ook jou niet toewens.

 

Genieten speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Heb jij het gevoel niet genoeg te genieten?

Dat je je best wat meer goed in je vel kan en mag voelen?

 

Dan help ik je graag!

Laat hieronder even je gegevens achter

Dan neem ik even contact met je op om te kijken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jij je doel bereikt.

 

 

 

Contactformulier


 

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar