Groenten bereiden moeilijk...

 

Hey hey,

 

Kom jij met moeite aan vier à vijf fruit- en of groente momenten per dag? Een mogelijke oorzaak is dat er heel wat misverstanden leven over het bereiden van groentes. Hier zijn enkele tips om dit alles toch wat vlotter te laten verlopen.

 

Moeilijkheid 1: groenten zijn moeilijk klaar te maken

We laten ons vaak afschrikken door het klaarmaken  van groenten. De bereiding vraagt tijd en wat moeite en soms is het resultaat zelfs niet altijd wat we ervan verwachtten... De volgende zaken kunnen hierbij helpen:

 • Kook je verse groenten vooraf. Nadat je ze geschild hebt en in stukjes gesneden laat je ze een vijftal minuten koken in water (blancheren). Doe dit wanneer dit past in uw (vaak drukke) agenda. Laat ze vervolgens afkoelen onder wat koud water. Daarna kan je ze bijhouden in de koelkast voor de daaropvolgende dagen of in de diepvries voor later. Zo kunt u ze lang(er) bewaren. Wanneer u 's avonds van uw werk thuiskomt hebt u slechts enkele minuten nodig om de bereiding af te werken.

 • Goed keukengerei is super belangrijk! Een goede groenteschiller en een goed geslepen mes zullen u helpen om kostbare tijd te besparen tijdens het bereiden van uw maaltijd. Dat is zeker het geval als u een wokgerecht klaarmaakt. Zo’n gerechten zijn snel klaar, zijn lekker en bevatten heel wat groentes. Maar het snijden van de groentes is hierbij natuurlijk wel essentieel.

 • Er zijn ook groentesoorten die je niet hoeft te snijden of schillen. Courgettes zijn heel lekker met de schil, erwten en spinazie moeten vóór het koken enkel eerst even met water afgespoeld worden. De volgende kan je zelfs met de hand in stukken doen: broccoli en bloemkool.

 

 

Moeilijkheid 2: groenten blijven niet lang goed

Koop verse groenten: het is nu eenmaal leuker en motiverender om deze klaar te maken dan om bijna rottende groentes nog te moeten bereiden. Enkele ideeën:

 • Je kan nog perfect groentes klaarmaken die al enkele dagen oud zijn. Ze hebben dan misschien al iets van hun stevigheid verloren maar u kan ze nog wel perfect verwerken in bijvoorbeeld een soep of quiche.

 • Gebruik gerust ook diepvriesgroenten. Hierbij moet je je alvast geen zorgen maken over de bewaring. Doordat er vaak maar een 3-tal uur zit tussen het oogsten van de groenten en het invriezen blijven de voedingsstoffen goed bewaard en bevatten ze ook nog evenveel vitamines als verse groenten.

 • In supermarkten vindt je ook heel wat voorverpakte groenten. Dit kost meer en over de mega-afvalberg die onstaat door al die verpakkingen valt ook wel iets te zeggen… maar het is nog altijd beter voor uw gezondheid dan een maaltijd met bijna geen vitaminen en vezels.

 

 

Moeilijkheid  3: vaak valt het resultaat wat tegen

Ondanks alle inspanningen die de bereiding van groenten soms vergt, kan het gebeuren dat je niet tevreden met het eindresultaat. Dit kan frustrerend zijn maar vergeet niet dat de volhouder vaak ‘wint’:

 • Het is niet omdat een groentebereiding eens mislukt dat u nooit nog die groente zou gaan klaarmaken of verwerken in een ander recept. Probeer het gewoon nog eens opnieuw!

 • Laat groenten ook niet te lang koken: ze zijn dan nog lekker krokant en rijk aan vitaminen en mineralen.

 • Afwisseling is super belangrijk! Een groot bord bloemkool: saai? Het valt te begrijpen dat je dit niet zoveel zegt. Als je nu eens drie soorten gestoomde groenten zou bereiden.

 • De bereide groenten afwerken met een flinke scheut olijfolie en goed afkruiden. Ook een (vooraf) zelf bereide dressing kan je bereide groenten nog beter doen afsmaken.

  Hier geef ik je enkele receptjes voor dressings mee:

  - Frisse dressing met bieslook
  - Mango-currydressing
  - Heerlijke zoet-zure dressing

  Heerlijk! Het gaat je niet meer voorbereiding kosten, maar de voldoening zal waarschijnlijk veel groter zijn. Kans is veel groter dat je het dan ook volhoudt!

 

Smakelijk en succes bij het fit worden!!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

 

 

 

 

Lekkere LUNCH-recepten

Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".

 

 

Ook interessant...

 

 

Op zoek naar meer recepten?

Ontdek ze hier

 

 

 

 

Fitheid draait natuurlijk om nog meer dan om voeding...

 

 

Fit zijn betekent dat je gezond en energiek voelt. Dat je zoveel mogelijk energie en goesting hebt om die dingen die je wil en moet doen, om die zo goed mogelijk te doen. 

Daarvoor zijn er 4 aspecten belangrijk, nl.

 

Sinds 2011 begeleid ik mensen naar een fitte levensstijl. Zowel fysiek als mentaal.

In de praktijk merkte ik dat mensen heel hard waren geholpen met enkele simpele dingen

Deze bundelde ik in 'The Basics' van de WordFit-academie.

Daarover vind je hieronder meer info...

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer getuigenissen?

Ontdek ze hier

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar