Voorover leunen slecht voor je rug

 

Hey hey,

 

Ik heb afgelopen jaren al heel wat mensen van hun rugpijn afgeholpen. Terwijl ze voordien regelmatig langs de kinesist of osteopaat moesten, hadden ze na het meekrijgen van enkele simpele basisdingen zoals bijvoorbeeld een neutrale lichaamshouding en bracen zo goed als nooit nog last. 

Voor de duidelijkheid: ik ga zeker niet beweren dat kinesisten geen goed werk leveren! Wel blijkt in de praktijk dat de meeste nog steeds vooral gespecialiseerd zijn in de werking van gewrichten. En dan ook vaak gewricht per gewricht bekijken in plaats van het lichaam als een keten te aanschouwen.

 

 

Het lichaam is nu eenmaal een aaneenschakeling van allerlei gewrichten, pezen en spieren die een bepaalde beweging mogelijk maken. Laat rugklachten nu net vaak het gevolg zijn van verkeerde bewegingen. 

 

 

Veel problemen zijn het gevolg van een verkeerd beweegpatroon.


Of het nu gaat over blessures ten gevolge van het lopen of mensen last hebben van hun rug, ik merk dat dit vaak het gevolg is van een verkeerd bewegingspatroon. Daar kan ik je meestal beter bij helpen dan vele kinesisten. 

In dit artikel wil ik je eens laten stilstaan bij het verband tussen rugpijn en vaak voorover te staan/zitten of hangen.

Als je voorover gebogen staat gaan je rugspieren er voor zorgen dat je niet naar voor valt. Het tegenovergestelde geldt ook. Als je naar achter leunt gaan ook je buikspieren aanschakelen en er dus voor zorgen dat je niet helemaal achteruit valt. Test dit maar eens.

 

 

Hoe kan je het aanschakelen van m'n buikspieren voelen?

Dit kan op 2 manieren. Leg sowieso je handen maar even op je buik. Druk deze maar even goed in zodat je je buikspieren voelt.

  1. Je staat recht. Verdeel je gewicht over beide voeten (eigenlijk meerbepaald op de achter- en buitenkant van je voetzolen, zoals altijd bij een correcte lichaamshouding). Je zorgt ervoor dat je ganse lichaam een rechte lijn vormt. Net alsof je een plank bent. Je enkels neem je als scharnierpunt en je gaat lichtjes achteruit hangen.

  2. Je zit neer je op je knieën en ook hier zorg je ervoor dat je bovenbenen en -lichaam één rechte lijn vormen. Nu vormen je knieën het scharnierpunt.


Deze 2 bewegingen kan je dus eigenlijk gewoon aanzien als buikspieroefeningen.

Het aanschakelen van je buikspieren betekent eigenlijk gewoon dat ze 'moeten werken'. Dit om er voor te zorgen dat je niet achterover valt.

Voorwaarde is dus wel dat je er echt voor zorgt dat je vanaf je voeten of knieën tot boven een rechte 'lijn' blijft vormen. Anders wordt je rug te hol en dit kan extra druk en dus belasting teweeg brengen.



Maar in dit artikel wil ik het eigenlijk niet hebben over het verstevigen van je buikspieren... Wel over het afnemen van de druk op je rugspieren.

Wat ik hierboven beschrijf geldt dus ook in de andere richting.

 

 

Als je je handen op je rug zet en je gaat naar voor hangen voel je ook je rugspieren aanschakelen.

Je moet je dus maar eens voorstellen hoeveel druk je rugspieren te verwerken krijgen als je veel rechtstaat en daarbij ook naar voor 'hangt'.

Met andere woorden: als je bij het rechtstaan de meeste druk zet op de voorkant van je voetzolen.

 



Het is dus heel belangrijk als je rechtstaat, om de druk op je voetzolen te verdelen over de achter- en zijkant! 

Op die manier ga je automatisch niet te hard naar voor leunen en dus automatisch je rug minder belasten. Ook wil ik nog even meegeven dat je je voeten best ongeveer op bekkenbreedte uit elkaar zet. Iets breder uit elkaar gaat er misschien voor zorgen dat je iets steviger staat en kan op zich niet zoveel kwaad. Maar overdrijf hier niet mee. Zoals je dat eigenlijk binnen een gezonde, energieke en dus fitte levensstijl dat best met niets doet... 

 

 

Als je voorover gebogen zit geldt uiteraard hetzelfde. Ook dan ga je je rugspieren harder belasten dan nodig. Hierbij komt vaak dan nog eens dat je de natuurlijke kromming in je ruggengraat niet respecteert. Dit kan dan ook weer extra belasting geven.

Probeer dus vanaf nu:

  • als je rechtstaat de druk over je beide voeten te verdelen en dan vooral druk te zetten op de achter- en zijkant van je voeten
  • als je zit niet te fel naar voor toe gebogen te zitten

 

Hopelijk ben ook jij geholpen met deze info? 

 

 

 

Lees ook:

 

 

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar