Recept Smoothie met kastanjes

Hey WordFit'er,

 

Wie herfst zegt, zegt kastanjes. Toch? 

Als je een herfstwandeling maakt kan je er vaak niet naast kijken. Zeker op kinderen lijken ze soms een extra aantrekkingskracht uit te oefenen. Niets leuker voor hen dan kastanjes verzamelen...

 

Recept Smoothie met kastanjes

Wel belangrijk is, als je van plan bent ze te eten, om enkel de tamme kastanjes op te rapen. Je hebt ook wilde kastanjes. Die, ook wel paardenkastanjes genoemde, variant eet je beter niet. 

Verschil qua uitzicht is dat tamme, en dus eetbare, kastanjes een bolster hebben met lange stekelige naalden. Een beetje zoals een egel. Ook hebben ze een platte kant met een klein wit pluimpje. De niet eetbare variant heeft een bolster met minder maar wel hardere stekels en zijn veel ronder qua vorm.

Eet je toch wilde kastanjes? Tenzij je een paard bent (vroeger werden ze aan paarden gegeven als ze een veulen verwachtten of om ze van de hoest, kortademigheid en zweten af te helpen) ga je er naast er buikpijn misschien zelfs nierproblemen en nog andere klachten van krijgen. Maar dan moet je er al veel van eten.. En dat zien we gezien de vieze (heel bittere) smaak niet direct gebeuren.

Overigens eet je best rijpe kastanjes. Dit is het geval als de bolsters van zichzelf uit de boom zijn gevallen

 

Verschilende bereidingwijzes


In het zuiden van Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije maakt men een soort van puree van kastanjes ('Puree of crème de marrons'). Ook werden er, vooral vroeger, in heel wat streken in Europa koeken en zelfs brood van gebakken. Of toch met het meel dat ontstond door de kastanjes te mixen. 

Wij gaven eerder ook al een recept mee van een strüdel met kastanjes. Dat recept vind je HIER.

Tamme kastanjes kan je eigenlijk ook gewoon rauw eten

Ook kan je ze roosteren in de oven. Even met een mes een kruisvormige inkeping erin maken (ook in de vrucht zelf zodat de stoom kan ontsnappen en de schil openbreekt) en dan 10 tot 15 minuten de oven (op 200 graden) in. Laten afkoelen en smullen maar.

Poffen in de pan is ook een mogelijkheid. Ook een kruisje in de kastanjes maken en dan, in een met boter (10 gram per 250 gram kastanjes) ingevette pan, een 20-tal minuten wachten. 

Voor het recept van de smoothie, dat je hieronder vindt, gebruikten we gekookte kastanjes. Wij vonden ze in de Delhaize reeds voorgekookt en vacuüm verpakt.

 

Smoothie met kastanjes

15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram gekookte kastanjes

  • 1 banaan

  • sap van 3 appelsienen

  • 2 handjes vol blauwe bessen

  • 200 gram yoghurt (varieer met de soort)

 

Bereiding

  • Alle ingrediënten de blender in...

  • ... en mixen maar.

  • Klaar!

 

 

Eigenlijk niet zo'n fan van smoothies...


Een smoothie moet zeker wel eens kunnen hé. Maar doordat je niet hoeft te kauwen, neem je minder voedingstoffen op dan wanneer je dezelfde ingrdiënten zou opeten en heb je van een smoothie minder snel een voldaan gevoel. Daarom voegden we, zoals je op de foto kan zien, nog een peer toe bij dit ontbijt.

Dat maakt dan weer dat je vaak veel meer calorieën opneemt als je een smoothie (of vruchtensap) tot jou neemt. Zo heb je bijvoorbeeld voor een glas versgeperst sinaasappelsap al snel 4 appelsienen nodig. Ook voor het bovenstaande recept gebruikten we bijvoorbeeld al 3 appelsienen. Weliswaar voor 2 personen maar toch... Als je alle ingrediënten van deze smoothie zou opeten, zou je toch al goed je best moeten doen. Terwijl na het eten (of drinken; wat is het eigenlijk) van de smoothie je misschien zal merken dat je al snel(ler) opnieuw honger hebt.

 

Probeer dus zeker niet dagelijks een smoothie te eten. Of te drinken...

Indien je toch een smoothie bereidt, is het een idee om deze niet zomaar te drinken maar er een lepel bij te nemen.

 

 

 

Ook interessant...