Zelf hummus maken / Recept hummus

 Hey WordFit'er,

 

In dit artikel delen we het recept van zelfgemaakte hummus. Deze puree van kikkererwten, oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en boordevol eiwitten en vezels, is eigenlijk super makkelijk te bereiden.

Bovendien geven we je ook nog mee of hummus al dan niet gezond is en met wat je het zo al kan combineren.

 

Hummus gezond?


In de koelvakken van supermarkten vinden we tegenwoordig meer en meer soorten hummus. Pikant, curry, ...  Allerlei kleurtjes en smaken. Alleen is het zo dat sommige kant en klare bereidingen wel wat meer suiker, olie en ook zout bevatten dan de varianten die je zelf maakt. Daarmee halen de potjes hummus die je koopt in de winkel het gezonde karakter van hummus eigenlijk toch wat onderuit. 

Hummus bevat, naast eiwitten en vezels, ook ijzer, folaat, fosfor en vitamine B. Deze combinatie maakt dat hummus ideaal is voor vegetariërs en vegans. Omdat zij geen vlees eten lopen ze het 'risico' dat zij deze voedingsstoffen niet onvoldoende binnenkrijgen via hun voeding.

Hummus bevat allemaal natuurlijke ingrediënten. Ze voeden je lichaam. Dat is ideaal. Maar... Zeker de olie en de tahini zijn redelijk energierijk. Zoals voor alles geldt: je kan er niet onbeperkt van eten. Jezelf overeten, van wat dan ook, is één van de meest ongezonde dingen die je kan doen.

Hummus mag dan wel bestaan uit natuurlijke producten, dat wil nog niet zeggen dat het je helpt afvallen. Dat is sowieso een kwestie van de energiebalans. Een negatieve...

 

 

Eigenlijk is vooral zelfgemaakte hummus gezond.

Ideaal is dus om gewoon zelf wat kikkererwten te kopen en aan de slag te gaan met onderstaand recept.

De kant en klare hummus-bereidingen kan je wel eens kopen maar zoals voor de meeste voedingsmiddelen geldt: als je het zelf maakt weet je tenminste wat er exact inzit en is het toch meestal gezonder.

Daarnaast speelt ook hetgene met wat je de hummus eet mee of het al dan niet gezond is. Over die combinaties kan je onder het recept trouwens nog wat meer lezen.

 

 

Recept hummus

Zelf hummus maken / Recept hummus

15 minuten

Bijgerecht

Ingrediënten

  • gedroogde kikkererwten (ganse doos) of reeds geweekte uit blik (+- 400 gram; neem er dus maar 2)

  • 1 à 2 eetlepels tahin-pasta* (ook wel tahini of tachina genoemd)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 goede theelepel gemalen komijn (poedervorm)

  • 1 teentje look of een goede theelepel knoflookpoeder

  • 1 mespunt cayennepeper

  • 1 limoen of citroen

  • Paprikapoeder

  • peper en zout

*= een dikke pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Tahin is in steeds meer supermarkten te verkrijgen.

 

 

Bereiding

  • Laat de droge kikkererwten 1 nacht in water weken.

  • Kook ze minstens 5u tot ze heel zacht zijn (of gebruik die uit blik).

  • Laat ze uitlekken en doe ze in een keukenmachine. Hak de kikkerwten voldoende fijn todat er een echte smeuïge pasta ontstaat. Soms blijft er aan de wand van de ‘blender’ wat restjes van de kikkererwten hangen. open de keukenmachine, schraap ze eraf zodat ook deze fijngemalen worden.

  • Voeg de tahin-pasta, olijfolie, komijnpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en zwarte peper naar smaak toe.

  • Pers de limoen over dit geheel uit en zet de ‘blender’ nog even terug op.

  • Proef en voeg naar eigen goesting zout of peper toe.

  • Schep de hummus in een leuk schaaltje. Vaak wordt er over hummus nog wat olijfolie overheen gegoten. 

  • Voor een mooie afwerking er nog wat paprikapoeder overheen. Of wat peterselie en enkele kikkererwten kunnen natuurlijk ook...

Opdienen met...

Hummus wordt in de Arabische keuken, voornamelijk het Midden-Oosten, West-Afrika en Turkije, vooral gegeten met wat wij hier "Turks brood" noemen. Je kan hummus perfect gebruiken als spread en dus op brood smeren. En neen, brood is niet per se een dimaker.

Op de foto zie je hummus op een geroosterd stuk WordFit-brood met erop een stuk gegrilde Berloumi-kaas en groene asperges. Erbij een slaatje van jonge spinazieblaadjes, radijs en walnoten.

Als aperitiefhapje kan je bijvoorbeeld broodstengels geven bij de hummus.

Meest gezonde optie is natuurlijk dat je hummus eet met fijngesneden knabbelgroentjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerstomaatjes, paprika, komkommer, wortel of kleine bloemkoolroosjes. 

Als afwerking kan je altijd nog een krokante topping bovenop de hummus doen. Denk aan een paar hele kikkererwten, granaatappelpitjes of fijngehakte noten.

Geroosterd brood met hummus

 

 

Bonus


Omdat het nu eenmaal super belangrijk is om zoveel mogelijk te variëren in een gezond voedingspatroon hebben we ook al hummus gemaakt van iets anders dan kikkererwten.

Wil jij het receptje hiervan? Stuur even een mailtje naar info@wordfit.be en we bezorgen je dit receptje.

 

 

Lekker lunchen

Ontvang je gratis versie van het E-book "Lekker lunchen".

Ontvang nuttige tips en advies, speciaal voor jou.

 

 

 

Ook interessant...

 

 

Wil jij gezonder gaan eten?

En met meer energie door het leven...
MEER INFO

 

Ben jij op zoek naar…? 

  • Een overzicht dat mythes weerlegt en je correcte info in verband met gezond eten geeft?
  • Eenvoudige instructies die je makkelijk kan integreren in je dagelijkse leven?
  • Een plan waarbij je ook leert om te gaan met mindere momenten? Niemand zegt dat jij het altijd perfect hoeft te doen…
  • Een proces waarbij je in 7 fases van 10 dagen je gewoontes leert aanpassen en zo leert gezond te eten ?
  • Iemand waarbij je terecht kan met je vragen?
  • Een systeem waardoor je gemotiveerd blijft en ook effectief aan de slag blijft met de info die je meekrijgt? 

 

Dan is het online WordFit-voedingsplan hetgene jij zoekt!

Hieronder vind je meer info:

€ 127,00 

1078 actieve WordFit'ers

Populair

Met het ‘WordFit-voedingsplan’ (en dus niet WordFit-dieet!) krijg je in 7 fases van 10 dagen aangeleerd hoe je:

  • Je huidige gewoontes onder de loep neemt en kan aanpassen (the key to success!)
  • Door slechts enkele zaken te laten je sowieso gewicht verliest
  • Niet minder moet gaan eten maar gewoon anders…
  • Op een makkelijke manier de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt
  • Je nieuwe voedingsgewoontes gemakkelijk in je dagelijkse leven kan inpassen

Je wordt zelfs verplicht een aantal maal per week te ‘zondigen’… Dit alles maakt het voor iedereen haalbaar om blijvend de ‘klik’ te maken!

 

 

GETUIGENISSEN?