Frietjes van zoete aardappel WordFit Gezonder eten

 

Hey WordFit'er,

 

De zoete aardappel?? Deze groente was tot enkele jaren geleden onbekend in onze contreien. Maar dit knolgewas, dat oorspronkelijk afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika, kent de laatste tijd wel een serieuze opmars...

Je kan ze tegenwoordig dan ook gewoon kopen in de meeste supermarkten in de buurt.

 

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is lekker, gezond en geeft je bovendien ook een voldaan gevoel!

 

Gezond?


Zoete aardappelen bevatten veel vitamines (A, C en B6), mineralen (o.a. calcium, foliumzuur en kalium), voedingsvezels en antioxidanten. Bovendien bevat het weinig vetten en heeft het geen negatieve invloed op je cholesterol.

 

Wat als je wat gewicht wil verliezen?


Ook dan kan je perfect af en toe de zoete aardappel op je menu zetten! In het WordFit-voedingsplan wordt in de 3e fase meegegeven om sowieso zoveel mogelijk te variëren in hetgene je eet. Dus je moet ze natuurlijk, maar dat geldt voor alles, niet constant gaan eten hé.

Door de grote hoeveelheid vezels worden de koolhydraten in de bataat langzaam verbrand (ook goed nieuws voor mensen met diabetes type 2). Hierdoor krijg je gedurende een langere periode energie door het eten ervan en ga je ook gedurende een lange periode een vol gevoel hebben. Door stofjes zoals adiponectine en lectine wordt het vet dat zich in je cellen bevindt afgebroken. Het eten van de zoete aardappel gaat je dus ook helpen bij het afvallen…

 

Maar nu terug naar hoe je ervan krokante frietjes maakt…


Ik heb zelf ook wel een tijdje gezocht naar de beste methode om krokante frietjes van zoete aardappel te bekomen. En dit door ze in de oven te bakken… Hierbij de perfecte methode ;-)

Stap 1: Of je schilt de zoete aardappel(en) of je wast ze heel goed af.

Stap 2: Je snijdt ze in frietjes.

Stap 3: Legt ze een uur (!) in een kom gevuld met koud water. Dit is om het zetmeel eruit te krijgen. Dit gaat er voor zorgen dat ze knapperiger zullen worden!

Stap 4: Zet je oven al maar op, op 180 graden, zodat die goed voorverwarmd is.

Stap 5: Spoel de frietjes nog eens goed af onder water en droog ze nadien af. Als je ze nat laat, gaan ze nooit lekker knapperig worden!

Stap 6: Leg ze opnieuw even in de kom om de frietjes af te kruiden. Ik gebruik graag paprikapoeder, een beetje grof zeezout, verse knoflook, rozemarijn en tijm. Dan voeg ik er een lepel gesmolten kokosvet aan toe. Dit is een gezonde vetstof. Maar je kan ook olijfolie gebruiken.

Stap 7: Roer het geheel even onder elkaar en leg ze op de bakplaat.

Stap 8: Bak gedurende 40 minuten de frietjes in de voorverwarmde oven. Je kan ze best geregeld nog eens door elkaar scheppen. Dit om te vermijden dat de bovenste aanbakken.

 

 

 

TIP: De baktijd kan per oven wat verschillen! Dus houd de frietjes dus maar wat in het oog...

Een andere optie is om de frietjes van zoete aardappel te frituren in een wok met bijvoorbeeld wat arachideolie als vetstof. Want, toegegeven: de frietjes van zoete aardappel in de oven even krokant krijgen als frietjes van de frituur is niet evident...

 

Andere bereidingswijzen voor zoete aardappel?

 

  • Je kan zoete aardappel ook rauw in een slaatje, samen met andere rauwe groenten verwerken. Dan verwijder je wel best eerst de schil.

  • Je kan zoete aardappel ook koken, net als de klassieke aardappelen die we kennen. Ofwel gewoon in water maar ook in kokosmelk is het heel lekker. Hierbij kan je de schil er eventueel aanlaten want na het koken kan je die gemakkelijk verwijderen. Handig! Natuurlijk kan je de zoete aardappelen in stukken snijden om de kooktijd te verkorten.

  • Ook heerlijk lekker is om zoete aardappelen te verwerken in een ovenschotel. Ook dan zou ik je aanraden om ze eerst een 5-tal minuutjes te koken. De combinatie met bijvoorbeeld pastinaak is heerlijk. TIP: leg enkele takjes rozemarijn en teentjes knoflook in de schil er bovenop. De schil van de look kan je dan makkelijk verwijderen als de ovenschotel klaar is.

  • Zoete aardappelen zijn ook perfect bruikbaar op de barbecue. Net zoals je misschien wel al deed met gewone aardappelen, in zilverpapier ongeveer een 30 minuten laten garen. 

  • Ook verwerken in puree of soep kan uiteraard. Je merkt het: de mogelijkheden zijn heel uitgebreid…Laat het in ieder geval smaken...

Hopelijk hebben we je weeral wat extra kunnen inspireren om gezond, energiek en dus fit door het leven te gaan?!

 

 

Nog meer overheerlijke recepten?

Meer dan de moeite waard...
JE VIND ZE HIER

.

 

 

 

.

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Ook interessant...

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar