Hoe een lunge uitvoeren? WordFit.be Stevige spieren

Hey WordFit'er,

 

Ik heb het hier wel degelijk over een 'lunge'. En dus niet over een 'lunch'. Als die laatste je meer interesseert, stel ik voor dat je HIER maar even een kijkje neemt. Je ontdekt er heel wat lekkere WordFit-recepten.

Maar terug naar de lunge. De oefening.

 

Wat maakt de lunge zo'n goede oefening?

Een lunge is een goede spierverstevigende oefening om de spieren van je onderlichaam te versterken. Het gemakkelijke is dat je voor deze oefening niets nodig hebt. Gewoon jezelf... Door het uitvoeren van lunges ga je eigenlijk gans je benen verstevigen. Zowel je quadriceps (voorkant van je bovenbeen), hamstrings (achterzijde van je bovenbeen) alsook je billen worden er door geprikkelt en verstevigt.

Indien je voor jezelf merkt dat je in één been meer kracht hebt, kan het uitvoeren van lunges ervoor zorgen dat het verschil tussen je 2 benen verkleint. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die één been moeten versterken na een ongeval.

 

Hoe een lunge uitvoeren?

Een ‘lunge’ is eigenlijk niet meer dan een grote stap voorwaarts.

Je begint rechtop staand. Met een neutrale lichaamshouding. Je voeten bevinden zich daarbij op bekkenbreedte. En dan stap je met een been recht naar voor toe. Je buigt door dat voorste been waardoor de knie van je achterste been richting de grond beweegt. Dat zie je hieronder goed afgebeeld.

 

Goed rechtop blijven met je bovenlichaam!

Belangrijk is om niet te fel naar voor te leunen met je bovenlichaam. Sowieso brengt naar voor leunen al heel wat extra druk op je rug met zich mee. Respecteer ook de neutrale krommingen in je wervelkolom: een lichte holling in je onderrug, je hoofd met een klein ja-knikje naar achter toe bewegen en je schouders die je wegtrekt van je oren. En om je evenwicht beter te helpen bewaren kan het natuurlijk ook heel erg helpen om te bracen. Zo span je het volledige korset van spieren rond je wervelkolom op. Dit geeft je veel meer stabiliteit als je je lunges gaat uitvoeren.

 

Pijn aan je knieën?

Als je last hebt van je knieën is het echt wel aan te raden om je voorwaartse uitvalspas groot genoeg te maken. Zo is de kans dat je met je knieën voorbij (de denkbeeldige lijn boven) je tenen komt vrijwel nihil. Indien dit wel het geval is en die kans is veel groter als je een kleine stap voorwaarts zet, neemt de druk op je knie toe!

Wat uitdagender...?

Om het wat 'moeilijker' te maken kan je 'walking lunges’ uitvoeren. Dit betekent eigenlijk letterlijk zoveel als ‘wandelend lunges uitvoeren’. Het komt er op neer dat je een bepaalde afstand gaat overbruggen met het uitvoeren van een gewone ‘lunge’. Elke keer wisselend van been… Natuurlijk moet je dan wel de ruimte hebben om een redelijk stuk ongehinderdte kunnen afleggen.

 

 

Walking lunge WordFit.be Thuis lichaam verstevigen

Hoe voer je ‘Walking lunges’ uit?

  • Je begint vanuit een rechtstaande en correcte, neutrale lichaamshouding.

  • Je zet één voet met een serieuze pas naar voor en plooit dat been in je kniegewricht.

  • Ook plooi je tegelijkertijd je achterste been zodat de knie van dat been richting de grond wijst.

  • Je komt opnieuw recht door kracht te halen uit je voorste been. Met andere woorden: je zet je achterste voet opnieuw naar je voorste.

  • Dan zet je je andere voet naar voor en doe je opnieuw juist hetzelfde.

  • Terug met het andere been naar voor…

Je zal merken dat je hierbij zeker goed moet bracen om niet opzij te kantelen terwijl je deze oefening uitvoert. Indien je dit heel makkelijk afgaat, is er ook nog een ‘update’. Die is iets moeilijker. Hoe je dit uitvoert beschrijf ik hieronder.

In plaats van je achterste voet telkens weer naast je voorste te plaatsen kan je ineens met die achterste voet een stap voorwaarts zetten. Op die manier maak je er meer een vloeiende beweging van. In die overgangsfase zal je merken dat je nog harder op je brace zal moeten letten...

 

Ook achterwaarts...

In onderstaande video spreek ik ook over een achterwaartse stap... Dat kan natuurlijk ook. 

Als je een achterwaartse lunge uitvoert zal je direct merken dat dit qua evenwicht nog net iets moeilijker is dan een voorwaartse lunge. En dan kan het natuurlijk alleen maar helpen om te (leren) bracen.

 

Ga jij er mee aan de slag?

Laat gerust even weten via onze contactpagina of het jou lukt, zo'n lunge uitvoeren...

Alvast veel succes en plezier ermee!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen (ook uw #fitheidscoach)

 

 

 

 

 

Wil jij je ganse lichaam verstevigen? Gewoon thuis?

Ga dan zeker aan de slag met ons online BBB-programma!!

Je leert ermee stap per stap de meest efficiënte spierverstevigende oefeningen. Die kan je dan gewoon thuis uitvoeren. Ideaal toch??


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar