Spelen met de stevigheid van je brace WordFit

Hey WordFit'er,

 

Dit blogartikel kan je eigenlijk zien als een vervolg in een bepaalde reeks... Een reeks over bracen.

 

Ik zou voorstellen dat je eerst nog eens doorneemt wat bracen nu exact inhoudt en waarom dit zo belangrijk is...

Bracen kan je helpen om je makkelijker de neutrale krommingen in je wervelkolom aan te houden. Daarnaast kunnen, door het feit dat je ermee alle spieren rondom je ruggengraat onder spanning brengt, bepaalde beweging die een zekere impact hebben om je lichaam beter worden 'verteerd'. 

HIER kan je dus nog eens nalezen waarom je best kan leren bracen.

 

Als je het bracen onder de knie hebt, is het eigenlijk de bedoeling om te leren 'over je brace te ademen'. Hoe je dat het best leert, lees je HIER.

Als het je lukt om over je brace te ademen is er nog een volgende stap. Die zou ik je hier willen meegeven.

Het is dus de bedoeling om je brace langer dan een fractie van een seconde aan te houden. Nee, je zou moeten leren om tegelijkertijd te ademen. Als dit lukt, kan je eens proberen te spelen met de stevigheid van je braceJe brace aanschakelen is geen kwestie van alles of niets. Het is niet zoals een klassieke lichtschakelaar waarbij het licht ofwel aan of uit is. Neen, bekijk bracen als een 'dimknop'. Ook daarmee kan je de stevigheid van het licht bepalen.

Dus... 

Volgende uitdaging: LEREN 'SPELEN' MET DE STEVIGHEID WAARMEE JE BRACE 'AANSTAAT'.

Het is namelijk niet altijd nodig om alle spieren rond je wervelkolom volledig onder spanning te hebben staan...

 

Hoe leer je dit nu?

Aanleren 'Over je brace ademen'

De kans is groot dat je, in het begin dat je dit doet, je brace ofwel volledig ‘aanschakelt’ (10/10) of dat je deze volledig ‘kwijt bent’. In dat laatste geval is je brace dus volledig uitgeschakeld (0/10). Dat is niet per se de bedoeling.

Net als toen je leerde om over je brace te ademen, stel ik voor dat je ook nu maar even op je buik gaat liggen. Met je 2 handen op elkaar en je voorhoofd hier bovenop. Belangrijk is wel om zeker ook proberen je schouders te ontspannen. 

Schakel je brace in. Dit doe je door goed naar je buik in te ademen. Of door kort en krachtig "tssss" te zeggen. Doordat je op je buik ligt, voel je goed dat je buik naar de grond toe beweegt. De druk tussen je buik en mat neemt toe. Dez eprobeer je aan te houden...

Adem enkele malen in en uit. De eerste uitademing is vaak de moeilijkste...

Probeer nu de stevigheid van je brace wat te minderen. Ga naar een gevoelsmatige 7 op 10. Blijf ademen! Een 2 tot 3-tal keer.

Indien dit lukt mag je eens proberen naar een 5 en nadien zelfs naar een 3/10 te gaan. Eventueel zelfs naar een 1 op 10. De oorspronkelijke stevigheid van je brace bedraagt nu slechts een 10-tal procent van je oorspronkleijke stevigheid. Heel diep vanbinnen... Rondom je wervelkolom zou je nog wat spanning moeten voelen.

Nadien kan je weer proberen de omgekeerde beweging te maken en de stevigheid van je brace opnieuw te laten toenemen. Totdat je terug aan 10/10 zit.

Per stevigheid probeer je dus een 2 à 3-tal keer in en uit te ademen.

 

 

Hoe steviger je brace is ingeschakeld, hoe moeilijker je ademhaling verloopt

Houd er wel rekening mee dat hoe steviger je brace is ingeschakeld hoe moeilijker het is om te blijven ademen zoals je dat doet om tot rust te komen. Een 4-tal seconden in en zo lang als mogelijk uitademen is dus alles behalve evident en eigenlijk ook niet de bedoeling.

Hoe minder stevig je brace is ingeschakeld, hoe makkelijker het gaat om 'normaal' in- en uit te ademen.

 

Indien dit niet direct lukt, geen paniek...

Het is normaal dat dit even duurt om onder de knie te krijgen. Vele mensen die we al begeleiden vonden dit in het begin niet zo makkelijk. Maar iedereen, of ze zich nu via personal coaching lieten begeleiden of een online coachingsprogramma volgden, slaagden er na een tijdje in. Dus, maak je geen zorgen. Blijven oefenen en erin geloven dat ook jij dit kan leren... Dan komt het ook bij jou zeker wel goed.

 

Niet per se telkens gaan liggen

Na een tijdje ga je merken dat je dit niet altijd meer hoeft in te oefenen terwijl je neerligt. Je kan dit perfect doorheen de dag gaan toepassen... 

En ook tijdens het afwerken van een training. Het aanspannen van je brace, terwijl je spierverstevigende oefeningen aan het doen bent, gaat er voor zorgen dat deze oefeningen veel effectiever zullen zijn. 

Maar dus ook in het dagdagelijkse leven gaat het bracen je helpen. Je gaat bijvoorbeeld merken dat je veel beter je evenwicht gaat kunnen houden

 

Maar begin maar eerst met op je buik te gaan liggen als je het ‘spelen met de stevigheid van je brace’ inoefent. Alles stap per stap... ;-) 

 

Fitte groeten, 

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)

 

 

Ook interessant...