Over je brace ademen WordFit.be

Hey WordFit'er,

 

Ik geef het zo vaak mee... Zowel in de persoonlijke coaching van mensen, bij lezingen die ik geef en natuurlijk ook in de online coachingsprogramma's die ik ontwikkelde. Telkens benadruk ik hoe belangrijk het wel niet is om te leren 'bracen'.

Indien je nog niet weet hoe het moet om te bracen of wat het betekent, raad ik je aan om eerst HIER een kijkje te nemen. Die link leidt tot een eerder door mij geschreven blogartikel waarin ik meegeef hoe je kan leren bracen. 

Even in het kort: door te bracen ga je het ganse korset van spieren rond je ruggengraat opspannen. Zowel de voor- als de achterkant. Zowel je buik- als je rugspieren. 

Dit is zeker niet alleen interessant als je je lichaam wil verstevigen. Ook als je je rugpijn wil aanpakken bijvoorbeeld is leren bracen echt wel aan te raden. Door je brace aan te schakelen lukt het je sowieso veel makkelijker om de neutrale krommingen in je onderrug te respecteren.

 

Dit is allemaal goed en wel maar...

 

Allereerst vormt het in het begin al een uitdaging om je brace gedurende meer dan een seconde aan te kunnen houden.

Probeer het maar eens uit:

  • Druk allereerst je vingers maar eens goed in je buikspieren
  • Adem dan in en...
  • ... bij je uitademing zeg je kort en krachtig "tsss...". Het kan hierbij helpen om je tong tegen de onderkant van je tanden te zetten. Probeer dit maar enkele keren uit. 


Hetzelfde kan je doen terwijl je eens voelt aan je rugpieren. 

Normaal voel je zowel je buik- als je rugspieren, als je het bekijkt beginnende vanaf je wervelkolom, naar buiten toe komen als je bracet. Doe dit nog maar enkele malen. 

Na wat proberen lukt dit de meeste mensen wel. Maar je zal misschien ook wel opmerken dat het niet evident is om die spanning langer dan een seconde aan te houden. En toch is dit wel de bedoeling.  

Daarnaast mag je niet onderschatten hoe zwaar bracen eigenlijk wel is. Je spant namelijk een groot van de spieren in je lichaam op. En spieren in werking hebben zuurstof nodig. Anders verzuren ze... Met stijve en stramme spieren tot gevolg. En dat is niet iets wat we willen lijkt me... 

Dus is het de uitdaging om terwijl je brace is ingeschakeld ook te blijven ademen!  Je zou dus moeten proberen om die 'brace' gedurende een langere periode aan te houden en tegelijkertijd te blijven ademen.

 

 

'OVER JE BRACE ADEMEN'

 

Ok, toegegeven: dit is niet zo eenvoudig! Sommige mensen hebben hiervoor enkele weken nodig om dit op te pikken. Maar er is maar één manier om dit onder de knie te krijgen en dat is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je weet dus wat je te doen staat ;-).

 

Hoe kan je dat nu het gemakkelijkst leren, dat 'over je brace ademen'?

 

  • Leg je maar neer op je buik.
  • Met je 2 handen plat op elkaar en je voorhoofd daarbovenop. Zoals ik hieronder voordoe. 
  • Dan ga je goed inademen. Door je neus naar je buik toe. Je komt precies op een ballon te liggen.Met andere woorden: de druk tussen je buik en de ondergrond waarop je ligt neemt toe. 
  • Probeer die druk aan te houden en toch te blijven verder ademen. Je gaat direct merken dat je niet kan blijven ademen zoals je doet om tot rust te komen. Neen, je gaat veel sneller moeten ademen. In plaats van 4 seconden in te ademen en bijvoorbeeld 8 of 10 seconden uit te ademen ga je nu merken dat je maar een paar seconden kan uitademen.
  • Je blijft dus ademen terwijl je bewust de druk tussen je buik en de grond aanhoudt. Bijvoorbeeld 1 seconde inademen en 2 of 3 seconden uit. Op die manier. Dit is volgens mij de beste manier om te leren over je brace te ademen.

En nu oefenen zou ik zeggen...

 

 

Ga jij ermee aan de slag?

Laat me onderaan dit blogartikel gerust even weten of het je lukt?! Of als er nog vragen, opmerkingen of bedenkingen zijn mag je me die ook altijd laten weten.

MERK OP: Ik zet dit blogbericht bij de categorie 'Bewegen'... Ook al lig je eigenlijk maar stil, toch moeten er heel wat spieren in je lichaam aan de slag. Je kan dit dus echt gaan aanzien als een goede trainingsvorm om je rompstijfheid te gaan vergroten.

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach ;-) )

 

 

Ook interessant...