Hey WordFit'er, 

Als je je goed in je vel wil voelen zijn er enkele zaken heel belangrijk. In de eerste plaats denken vele mensen direct aan gezond eten en voldoende bewegen. Dit zijn misschien de meest voor de hand liggende dingen?! Een derde belangrijk gegeven maar één dat al vaker over het hoofd wordt gezien is jezelf voldoende rust en ontsapnninggunnen. 

Maar... Zelfs als je deze drie zaken zoveel als mogelijk in acht neemt kan het nog altijd zijn dat je toch niet echt bruist van energie... Het mentale speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Je mindset of wat er zich tussen je beide oren afspeelt en hoe je tegen het leven aankijkt bepalen ook heel veel. Als je altijd alles negatief bekijkt wordt het al veel moeilijker om je echt goed in je vel te gaan voelen. Maar met een juiste ingesteldheid kom je zeker al een pak verder...

Ik wil het vandaag met jou hebben over een bepaald gegeven dat jouw kijk op het leven misschien toch enigszins kan veranderen. Namelijk stress vanuit een ander invalspunt bekijken...

Eerder gaf ik je in deze WordFit-blog al heel wat tips mee die je kijk op het leven toch net dat ietsje anders kunnen maken. Ik denk daarbij aan zaken zoals:


Hier wil ik je dus enerzijds laten inzien dat stress niet per se negatief hoeft te zijn en anderzijds iets dieper ingaan op enkele oorzaken van mogelijke stress en wat je er aan kan doen

Positieve stress

De dag van vandaag roept het woord 'stress enkel negatieve associaties op. We gaan er dus in de meeste gevallen van uit dat stress iets negatiefs is. Denk jij aan bij het horen van het woord stress ook aan dingen zoals:

  • last hebben van bepaalde zaken
  • het druk, druk, druk hebben
  • tegen iets opkijken

Je bent niet de enige! En nochtans hoeft stress helemaal niet altijd negatief te zijn... Stress kan er ook voor zorgen dat je je taken efficiënter gaat uitvoeren. In dat opzicht kan je stress meer aanzien als een soort uitdaging. Ik geef even een voorbeeld van mezelf. Als ik in bedrijven of verenigingen ga spreken over een fitte levensstijl ben ik nog altijd zenuwachtig. Ook al weet ik heel goed waarover ik spreek. Ik begeleid niet voor niets al jaren mensen naar een hun doel via zowel personal coaching als via online coachingsprogramma's. En toch... Als ik naar zo'n bijeenkomst rijdt waarvan ik weet dat er tientallen mensen naar me gaan luisteren, ervaar ik ook wat stress. Extra druk... En toch is het iets wat ik heel graag doe, zo’n presentatie geven. De extra druk (of stress, zoals je wil) ervaar ik op dat moment niet als iets negatiefs maar eerder als iets uitdagend en iets wat me extra motiveert.

Positieve stress kan dus ook zorgen voor:

  • Probleemoplossend denken
  • Het leveren van betere prestaties
  • Het in een bepaalde ‘flow’ komen
  • Minder uitstelgedrag
  • Een bevredigende carriere

Stress kan er zelfs voor zorgen dat je sneller op zoek gaat naar mogelijkheden om bepaalde conflicten op te lossen. Dit kan dan weer een positieve invloed hebben op het versterken van bepaalde relaties.

Snel weer over?

Wat natuurlijk ook perfect kan is dat die extra druk die je ervaart maar even aanhoudt. De stress verdwijnt met andere woorden bijna even snel als die is gekomen. Neem nu volgend voorbeeld. Je werkgever roept je plots, zonder dat je het verwacht, naar zijn bureau… Je hebt helemaal geen idee waarvoor. Wanneer hij gewoon een beetje meer uitleg wil bij het verslag dat je voor hem opstelde, zakt de stress die je onderweg naar zijn bureaus even ervaarde ook weer snel weg. Als de stress wel langer aansleept maar je kan wel regelamatig wat rust en/of aleiding inlassen, hoeft stress ook niet noodzakelijk een probleem te vormen.

Ook hiervan geef ik even een voorbeeld... Je wordt op je werk gevraagd om de verantwoordelijkheid op te nemen voor een bepaald project. Dit duurt slechts enkele weken maar brengt wel heel wat extra werk, verantwoordelijkheid en daarbij horende stress teweeg. Het feit dat ze jou hiervoor vragen streelt je ego. Ze hadden evengoed iemand anders kunnen vragen. Als je eerlijk bent met jezelf zou je dit ook met veel plezier doen. Maar langs de andere kant besef je ook dat je er moet voor zorgen dat je andere werk niet blijft liggen... Als je ja zegt zou het dus wel heel druk worden. Dat besef je maar al te goed. Je zegt ja... Tijdens die weken dat het project loopt, sta je zeker wel onder wat extra stress. Maar eens het project is afgelopen neemt de werkdruk opnieuw normale proporties aan en verdwijnt ook je stress opnieuw. 

Stress als gevolg van?

Het woord stress wordt in onze samenleving dus vaak als iets negatiefs aanzien. Zoals ik je hierboven meegaf hoeft dit niet noodzakelijk zo te zijn! Maar wat is nu meestal de oorzaak van stress? En wat kan je er aan doen?

Meestal komt stress gewoon voort uit het hebben van bepaalde angsten. Hierin zijn er twee soorten angst te onderscheiden:

  • De angst om 'niet goed genoeg te zijn'
  • De angst 'iets niet onder controle te hebben'

Indien één van bovenstaande angsten de oorzaak zijn van je stress, is het hebben van stress niet het probleem. Neen, het niet willen toegeven aan die angsten en daar niets aan doen is dan de essentie van het probleem. Liever thuisblijven, in je bed liggen wenen of iets dergelijks dan aan mensen in je omgeving aangeven dat ergens bang voor bent. En daar is nochtans helemaal niets mis mee. Trouwens, jij bent meer dan OK!

Tot uiting komen

Je kan die angsten zo hard als je wil proberen te onderdrukken… Op termijn blijft dit toch niet lukken hoor. Spijtig genoeg... Vroeg of laat uit die stress zich wel op één of andere manier. Je lichaam voelt die stress sowieso. En dan verschiet jij ervan dat je je niet goed in je vel voelt… Als je niet voldoende ‘ontlaadt’ dan is dat nochtans wel normaal. Stress kan zich om den duur gaan uiten op verschillende manieren. Mogelijke symptomen zijn:

En dat zijn er nog maar enkele…

Er iets aan doen

Het is dus voor jezelf van groot belang dat je er iets aan doet en actie onderneemt. Want jij wil deze symptomen toch niet zo laten? Het ergst mogelijke scenario is natuurlijk dat jij voor jezelf nog niet doorhebt dat deze kwaaltjes het gevolg zijn van stress. Maar als jij dit voor jezelf wel beseft en de angst onder ogen wil zien is het echt wel tijd om er iets aan te doen. Bewegen kan natuurlijk een oplossing bieden. Althans toch voor even… Maar als je echt blijvend het niveau cortisol (angsthormoon) in je lichaam wil terugbrengen naar een gezond niveau is praten een belangrijk gegeven om er iets aan te doen.

Het is belangrijk je angsten te delen met anderen. Ze onder ogen zien en ze benoemen. Het betrekken van anderen leidt er vaak toe dat je er iets aan kan gaan doen. Het lucht niet alleen op. Het kan je ook echt helpen. Met twee sta je altijd sterker dan alleen. Je hebt gewoon meer ideeën om iets te veranderen aan je angsten en situatie. Indien bijvoorbeeld jouw beste vriendin er ook geen raad mee weet, kan het nog altijd een oplossing zijn om een specialist in te schakelen. Maar in eerste instantie helpt het echt meestal om iemand die je vertrouwt er over te vertellen. Dat lucht op en helpt je veel kans al een heel stuk vooruit!

Je bent niet alleen

Het besef dat iedereen wel een bepaalde angst heeft, kan voor vele mensen als een echte opluchting worden ervaren. Indien je de dingen die ik hierboven beschrref voor jezelf herkent, weet dan dat iedereen zich wel eens minder in z'n vel voelt of het gevoel heeft iets niet of minder onder controle te hebben. Jij bent hiermee echt niet enige! Je zou er van versteld staan hoeveel mensen dezelfde angsten doormaken als jij. Maar dan moet je het wel laten weten natuurlijk… Het kan echt wel deugd doen om gelijkgestemde verhalen te aanhoren. Dit helpt je vaak al om over je angsten heen te komen.

Concluderend

  1. Ga op zoek waar je angst vandaan komt.
  2. Vind iemand waar je je angst mee kan en durft delen.

Door het delen van je angsten ga je meteen merken dat je stressniveau afneemt en misschien die kleine kwaaltjes na een tijdje ook verdwijnen. De volgende keer dat die angst de kop op steekt, kan het zo maar zijn dat je er heel anders mee omgaat en er geen last meer van hebt.  Je mag mij onderaan ook altijd even laten weten welke angsten jij hebt. Welk de oorzaak volgens jou is en wat je er aan doet of hebt gedaan? Op die manier inspireer je ook andere WordFit'ers...

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar