3 onbekende tips die je helpen afvallen

Hey hey, 

 

Regelmatig krijg ik van één van jullie een vraag toegestuurd. Zo ook vorige week van een zekere L. G..

Ik beantwoord deze vragen, omdat het nu eenmaal mijn missie is om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot een fitte levensstijl waarbij ze zich goed in hun vel voelen en bruisen van energie, met veel plezier

Het maakt niet uit of de vraag gaat over voedingbewegingrust/ontspanning of mindset... Al deze dingen dragen nu eenmaal bij tot een gezond, energiek en dus fit leven. 

 

Heb jij een vraag?

Stuur ze in

Hieronder de vraag van L.G.:

"Hallo. Ik heb eens een vraagje. Ik ben al heel lang opzoek naar een persoon die mij kan motiveren om fit te worden. Ik ben al een jaar aan het sporten nu, daar heb ik geen enkel probleem mee, doe het zelfs super graag en kan niet meer zonder maar het probleem is mijn eten. Ik was laatst 5 kg afgevallen maar deze zijn er door de feestdagen en examens terug bijgekomen. Ik weeg nu 61,5 kg en ben 1m66 groot dus heb geen overgewicht, maar zou heel graag 57 kg willen behalen. Heb jij enige tips om dit te bereiken en ook vol te houden? Krijg namelijk na 3 dagen gezond eten constant eetbuien waardoor het ni lukt. Alvast bedankt!" 

 

Hierbij mijn antwoord:

Hey L.,


In principe is het simpel. Neem meer energie op dan dat je verbruikt en er komt gewicht bij. Als je daarentegen minder eet dan dat je verbruikt, ga je normaal afvallen. Dat is de theorie achter de energiebalans… Maar in de praktijk blijkt dit bij sommige mensen toch niet te werken. Ondanks het feit dat ze meer gaan bewegen en minder gaan eten verliezen ze toch geen gewicht. Hoe komt dit toch vragen velen zich af…

Er zijn enkele dingen heel belangrijk:

 1. Hoe snel je ademt

 2. Je gedrag

 3. Portiebeperking

 

Op deze drie dingen ga ik hieronder iets dieper in.

1. Een te snelle ademhaling


Vaak is een te snelle ademhaling de oorzaak dat je, ondanks het feit dat je toch zo hard je best doet, je niet afvalt.. Je stofwisseling kan namelijk volledig ontwricht raken doordat je te veel ademhalingsfrequenties (in- en uitademing) per minuut hebt. Het overtollige vet in je lichaam wordt hierdoor (niet langer) herkend als brandstof en je lichaam gaat dit dus ook niet meer als energieleverancier aanspreken. Dus dan is het in ieder geval al onmogelijk om je vetpercentage naar beneden te krijgen. Rustig ademen heeft een belangrijke invloed op je stofwisseling. Door rustig te ademen ga je op termijn meer van je energiezuinige vetten als brandstof kunnen gebruiken. En dat is natuurlijk wel goed nieuws als je wil afvallen. Het is super belangrijk om te leren naar je buik in te ademen. Maar dat is nog niet alles…


Hoe adem je nu eigenlijk het best?

 • Je gaat inademen door je neus. Je inademing hoef je niet extra lang te maken. Wel ga je dus naar je buik ademen.
 • Tussen je in- en uitademing neem je een seconde rust door in jezelf ‘en’ te zeggen.
 • Adem uit door je mond en maak je uitademing bewust zo lang mogelijk. Dit kan eventueel gemakkelijker gaan door een ‘teutje’ te vormen met je lippen.
 • Na je (bewust verlengde) uitademing pauzeer je even. Zeker niet zo lang mogelijk maar net zo lang tot je weer behoefte hebt om opnieuw in te ademen. In het begin blijkt 2 seconden vaak genoeg. Deze pauze gebruik je ook om je speeksel door te slikken.

 • Dan adem je opnieuw in… en herhaal je het bovenstaande.


Je zou hiermee, afhankelijk van je doel, elke dag meerdere malen moeten proberen bezig te zijn! Als je gewoon meer energie en wil je beter in je vel wil voelen volstaat 2 maal een 15-tal minuten.Wil je ook gewicht verliezen? Dan raad ik je toch 5 maal per dag bewust aandacht te besteden aan die rustige en correcte ademhaling. Dit gedurende 100 dagen. Op die manier ga je je lichaam deze manier van ademen eigen maken. Dit gaat je dus echt heel wat gezondheidsvoordelen opleveren maar ook helpen gewicht te verliezen.

 

2. Bewust van je gedrag?


Wat betreft je gedrag: je gaat echt bereid moeten zijn om in de toekomst aanpassingen door te voeren in je dagelijkse gewoontes! Anders gaat het je niet lukken om echt, blijvend gezond te leren eten. Daardoor ga je sowieso enkele kilootjes kwijtspelen. Maar misschien nog wel belangrijker je energieker en beter in je vel voelen. Dat klinkt misschien hard maar dat is nu eenmaal de realiteit. Ik ben liever eerlijk… Belangrijk is dus om na te denken over je gedrag, je gevoelens en je gewoontes die bij je voedingspatroon horen. Hierover nadenken gaat de ‘key to success’ vormen om te slagen!

 

Wat bedoel ik hiermee?

Het is dus niet alleen belangrijk eens echt goed na te denken over wat je eet. Minstens even belangrijk is het om stil te staan bij je gedrag terwijl je aan het eten bent of wat er gebeurde net voor je iets in je mond stopte. Vlak ervoor… Waarom eet je op die moment? Is het door honger? OK. Geen probleem! Maar stop je om eender welke andere reden iets in je mond? Door een vervelende situatie, stress, …? Dat is verkeerd! Daarvan moet je je bewust worden! Hier zoveel mogelijk over nadenken… Anders ga je je eetgewoontes nooit kunnen aanpassen. Het is namelijk zo dat een mens zich het minst bewust is van zijn hardnekkigste gewoontes… Ik wil je er maar op wijzen dat je zonder je gedrag aan te passen nooit gaat leren om gezond te eten en dus op termijn af te vallen.

 

3. Portiebeperking-dingen


En dan is er nog een derde belangrijke gegeven dat ik je zou willen meegeven. Iets dat ook een heel belangrijke rol speelt in gewicht verliezen. Je zou namelijk die dingen moeten laten waarover je geen portiebeperking hebt!

 

Portiebeperking?

Hiervan heb je misschien nog nooit gehoord. En nochtans is dit, als je afvallen, een heel belangrijk gegeven!

Stel jezelf eens volgende vraag: 'Waarvan kan ik blijven eten, ook al heb ik geen honger meer?'. Of met dat of dat wat ik vandaag heb gegeten, had ik gerust wat vroeger kunnen stoppen. Ik at er nog meer van uit goesting en niet meer van honger. Over die dingen heb je dus geen portiecontrole. Als je die dingen gaat weglaten of toch in ieder geval zoveel mogelijk gaat laten, ga je sowieso afvallen!

 

Nog tips?!

 

En dan zijn er nog enkele dingen hé:

 • je nooit overeten
 • je gezond verstand gebruiken (want eigenlijk weet jij best wel wat wel en niet thuishoort in een gezond voedingspatroon)
 • zoveel mogelijk natuurlijke/onbewerkte voedingsmiddelen eten
 • zoveel mogelijk variëren 
 • met niets overdrijven

 

Als je al die dingen gaat toepassen, ben ik ervan overtuigd dat je al een heel eind gaat komen.

 

 

Deze informatie die ik meegaf aan deze dame, gaat ook zeker jou helpen!

Succes ermee! 

 

En je weet: ook jij mag gerust een vraag stellen. Of door een mailtje te sturen (naar fh@wordfit.be) of door het contactformulier in te vullen.

Tot binnenkort!

 

Groetjes,

Frédéric Heylen

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

Inspiratie om lekker te eten?

Ontdek heel wat lekkere RECEPTEN
KLIK hier

 

 

Op zoek naar inspiratie voor je ontbijten?

Download dan zeker hieronder even ons GRATIS EBOOK

Overheerlijke ONTBIJT-ideeën

Ontvang je gratis versie van de
"Overheerlijke ONTBIJT-ideeën".

 

 

Kan jouw leven een boost gebruiken?

Ja, misschien wel...
Het kan

 

 

Wil jij dit ook?

 

Een leven waarin je je goed voelt.

Goed voelt met wie je bent.

Met de keuzes die je maakt.

 

Een leven waaruit je zoveel als mogelijk kan uithalen...

Dat jij als je op je sterfbed kan terugkijken op zoveel mogelijk dingen die je met plezier deed.

 

Hiervoor is energie super belangrijk.

 

Ik help al sinds 2011 mensen om met meer energie door het leven te kunnen.

Uit de praktijk bleek dat mensen al mega hard geholpen zijn door rekening te houden met 2 dingen:

 1. ademhaling

 2. een correcte, neutrale, lichaamshouding

 

Die 2 zaken bundelde ik dan ook in de 2 Basismodules op de WordFit-academie.

Wil jij hier op je gemak wat meer over te weten komen?

 

Ontdek hieronder meer over de WordFit-acadamie en wat dit voor jou kan betekenen.

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

ERVARINGEN VAN ANDEREN?

ONTDEK ZE HIER
Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar