14 tips om te slagen in je doel WordFit.be Leefstijlcoaching

Hey hey,

 

Fit worden, zijn of blijven… Het draait om je gezond en energiek voelen. Met goesting en energie door het leven gaan.

Is er iets belangrijker dan jezelf goed in je vel te voelen? Liefst zo lang mogelijk zodat je zoveel en zo lang als mogelijk kan genieten....

Daarvoor is mentale kracht belangrijk. Ik bedoel daarmee dat je ook mentaal alles op een rijtje hebt. Of tenminste probeert. Het hebben van mentale kracht is dus ook belangrijk.

Jezelf zijn, luisteren naar je lichaam en geest en daardoor zoveel mogelijk dingen doen waar je je goed bij voelt. Daardoor doe je die dingen meestal ook goed. Je ervaart succes. Al is dat gegeven natuurlijk heel relatief

 

Succesvol zijn betekent voor mij dat als je dan echt zoveel mogelijk dingen doet vanuit je hart.

Frédéric Heylen

 

En dat je het blijft volhouden ook al kom je onderweg obstakels tegen. Maar als je die belemmeringen dan kan aanzien als een uitdaging, daar zo positief mogelijk mee omgaat en er uit leert, dan ben je volgens mij succesvol in je leven. En dan is de kans nu eenmaal groot dat je je goed in je vel voelt.

Dat dat dan in sportieve prestaties tot uiting komt, je als dienstverlener mooi werk levert, een goede ouder of bijvoorbeeld zus bent, je onderneming het goed doet, je een positieve bijdrage levert als geïnspireerde en goede werknemer, je mensen beroert via social media kanalen, of zoals Nelson Mandela of de Dalai Lama zoveel mogelijk mooie waarden probeert mee te geven aan zoveel mogelijk mensen, …

Eén ding moet je wel aan de dag leggen wil je dit doen… En dat is mentale weerbaarheid.

 

In dit artikel geef ik 14 tips voor meer mentale veerkracht.

 

 

Veertien dingen die van jou ook een succesvolle persoon gaan maken. Iemand die slaagt in zijn of haar doelen. In de eerste plaats om fit te worden. Maar de zaken die ik je hier vandaag meegeef gaan je ook nog van pas komen bij andere zaken die je gaat ondernemen in je leven. Op dat jij je voor de rest van je leven, je goed in je vel blijft voelen. Bruisend van energie, fysiek maar dus ook mentaal. Je mindset is nu eenmaal ook belangrijk.

Ik zet enkele heel belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Welke dingen doe je beter niet? Gewoon omdat ze tijd- en energieverlies zijn… Tijd en energie die je beter steekt in je beter voelen!

Welk zij de do’s?

 

Lees deze tips zeker maar aandachtig door.

1. ‘Stop met jezelf veroordelen’

Als je negatieve emoties op een gebalanceerde manier kan benaderen heb je zelfcompassie.  Je moet die gevoelens dus niet onderdrukken maar ook niet overdreven uitvergroten. Deze balans kan je vinden doorje eigen emoties naast die van anderen te ‘leggen’ en op die manier je eigen situatie in een ruimer perspectief te gaan zien. Je eigen negatieve gevoelens met een open geest bekijken is dus ook een teken van zelfcompassie. Met die heldere kijk ga je er dan bewust je aandacht op richten zonder jezelf hierin te verliezen. Op een niet-oordelende maar beschouwende manier naar je eigen gevoelens en gedachten kijken en deze niet per se willen veranderen of al helemaal niet willen onderdrukken is dus de sleutel. Je niet identificeren met je negatieve gevoelens en emoties en je er al helemaal niet door laten opslokken… Stop dus met jezelf te be- of  al zeker te veroordelen. Dat zullen anderen al wel doen. Maar weet je wat, fuck them! Jij bent OK zoals je bent.

2. Klaag niet over de omstandigheden

Ondanks het feit dat je uiteraard aardig tegenover jezelf moet zijn en je voor jezelf moet kunnen erkennen en er mee ‘dealen’ dat het leven niet altijd perfect is. Niet altijd rozengeur en maneschijn… Mens zijn betekent nu eenmaal dat je af te rekenen krijgt met dingen die je leed, verdriet of angsten opleveren. Maar wat je niet moet doen is klagen over de omstandigheden waarin je verkeert. Jij bent uiteindelijk als enige verantwoordelijk voor je eigen geluk. Als jij beweerd dat je dingen worden aangedaan is de kans groot dat de oorzaak ook (mede) bij jou ligt. Neem je eigen verantwoordelijkheid op voor je gedragingen en dingen die je dagdagelijks onderneemt. En OK, het leven is lang niet altijd fair. Waarom sterven er anders kindjes? Weet jij het? Kan jij een reden geven? Ik niet! Maar kijk in de eerste plaats naar je eigen aandeel in jouw eigen levensverhaal. Trek lessen uit hetgene je doormaakt. En wees dankbaar voor het feit dat je elke dag als mens mag en kan bijleren. ‘Ok, dat was dat. I move on!’

3. Bewaar je kracht maar voor jezelf

Geef een ander niet de kracht of macht om je minderwaardig te laten voelen. Jij bent OK zoals je bent. Probeer zoveel mogelijk je eigen daden en emoties onder controle te houden. Tracht ook om in alle omstandigheden en in contact met andere mensen krachtig te zijn en te reageren. Je moet anderen nooit boven jou laten staan.

 

Laat je niet tegenhouden door obstakels Wordfit mindset

4. Veranderingen moet je niet uit de weg gaan

Omarm ze juist. En verwelkom uitdagingen. Heb geen schrik voor het onbekende. Stilstaan is erger dan vooruitgaan. Een omgeving en situaties die veranderen en daardoor misschien wat onzeker aanvoelen zouden je juist energiek en scherp moeten maken. Zie veranderingen en uitdagingen als een mogelijkheid om het beste in jezelf naar boven te halen. Aanzie het ook echt zo!

5. Houd je niet bezig met dingen waar je toch geen grip op hebt

Dingen waar je toch geen vat op hebt zoals het verkeer, bagage die onderweg is kwijtgeraakt maar zeker ook andere mensen… Je kan er toch niets aan veranderen! Stop je energie er dan ook niet in. Dat is pure verspilling! Ok, je moet beseffen dat er zich vroeg of laat een vervelende situatie zal voordoen maar daarop heb jij meestal geen controle. Dat heb je wel over je eigen gedrag en houding. Zie die dingen dan ook als het enige dat je kan inzetten om goed als mogelijk om te gaan met de vervelende situatie die zich op dat moment aandient.

6. Stop met altijd goed doen willen doen voor anderen

Wat je wel moet doen is altijd vriendelijk en respectvol zijn tegenover andere personen. Maar dat is wel iets anders dan altijd anderen willen ‘pleasen’. Als je iemand anders ergens een plezier mee kan doen, moet je dat natuurlijk niet nalaten. Maar durf jezelf wel uit te drukken. Als het er over gaat, gaat het er over. Dus als jij je er echt niet goed bij voelt, doet het dan niet! Raakt de andere van streek? Probeer zo goed en respectvol mogelijk om te gaan met andermans mening en emoties. Maar je moet echt niet per se altijd goed willen voor een ander! Ik schreef eerder al een ander blogartikel over 'Meer aan jezelf denken'.

7. Je hoeft echt geen risico’s uit de weg te gaan

Af en toe moet je eens durven! Natuurlijk moet jezelf niet in gevaar brengen. Het is belangrijk om de risico’s en mogelijk positieve ‘outcome’ tegen elkaar af te wegen. Wees je bewust van het ergst mogelijke scenario, zonder je te gaan focussen op het feit dat het kan mislopen, maar ga nooit verder dan een situatie waarvan je voor jezelf weet dat je het mentaal nog gaat aankunnen mocht het mislopen.

8. ‘Move on’

Iedereen heeft zijn verleden. Met ongetwijfeld boeiende levenslessen. Uit die ervaringen moet je leren maar blijf daarbij niet hangen in het verleden! Energie stoppen in ‘hoe goed het vroeger niet was’ of in teleurstellingen die je ooit hebt ondergaan is zinloos. Mijmer niet over het verleden. Stop het meeste van je energie in het creëren van een zo goed mogelijke heden en toekomst.

 

Never give up. Move on ;-) WordFit.be

9. Leer uit je fouten

Maak niet telkens weer dezelfde fouten. Sommige mensen blijven toch steeds dezelfde dingen doen, ook al weten ze welk resultaat het gaat teweeg brengen. Als je op voorhand weet dat de uitkomst negatief gaat zijn, is ook dit verloren energie. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen gedrag en moet dan ook leren uit eerder gemaakte foute keuzes. Durf daarvoor ook in eigen boezem te kijken en inzichten positief in te zetten om zo in de toekomst wel succeservaringen op te doen.

10. Gun iemand anders ook succes

Jaloers zijn op wat een ander (wel) heeft, helpt je ook niet vooruit. Je verliest er enkel je energie door als je constant focust op wat een ander bezit of kan. Wees gewoon blij voor die anderen. Natuurlijk kan je wel opmerkzaam voor hetgene andere personen succesvol maakt en die zaken ook integreren in je daden, gedrag, instelling en houding. Maar wil jij je goed in je vel voelen, bruisen van energie en succesvol zijn zal je er wel zelf voor moeten werken. Kansen gaan zich dan sowieso aandienen…

11. Laat je niet uit je lood slaan door mislukkingen

Schrap opgeven of falen uit je woordenboek. Elke fout die je maakt is een kans om het de volgende keer beter te doen. Zelfs mensen die heel succesvol zijn geven toe ook mislukkingen te hebben ervaren. Zo lang het maken van fouten je dichter bij je uiteindelijke doel brengt is er totaal geen probleem!

12. Durf ook eens alleen te zijn

Koester de tijd die je met jezelf doorbrengt. Gebruik deze om te reflecteren, dingen te plannen of echt productief aan de slag te gaan. Je moet echt niet altijd in het gezelschap van anderen te zijn om gelukkiger te worden. Laat ook je humeur niet afhangen van andere personen. Apprecieer zowel alleen zijn als het samen zijn met mensen die je genegen

13. ‘Nobody owes you something’

De wereld is jou niets schuldig hé. Je mag dan nog zo goed hebben gestudeerd in je leven, je goed voorbereiden op alles wat het leven brengen gaat, … Niets garandeert je dat je daarom een goed loon of een comfortabel leven gaat kunnen leiden. Leef in het moment en maak het beste van datgene de wereld dan te bieden heeft. Wees wel bereid om gewoon zelf inspanningen te willen leveren en probeer je tegelijkertijd aan te passen aan het moment zelf. Dan maak jij het zelf en voor je eigen wel waar hoor!

14. Heb geduld!

Ik zet er een uitroepteken achter omdat ik het zelf hiermee ook niet altijd makkelijk had of soms nog heb. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren en motiveren tot een gezonde en energieke levensstijl. Daarvoor heb ik heel wat inspanningen geleverd. In Leuven Lichamelijke Opvoeding gestudeerd, mijn job als autoverkoper opgegeven, nog extra opleidingen gevolgd, een community op Facebook opgestart, heel veel wetenschappelijke artikels gelezen, zelf ook heel veel geschreven, … Allemaal om uiteindelijk heel wat mensen te kunnen begeleiden. Maar dat kwam dus niet over één nacht ijs. Het moest stap per stap gebeuren… Maar ik wou zo graag! Heb jij een doel of plan? Accepteer dan dat dit wel heel wat tijd kan nodig hebben voordat je ook effectief resultaten gaat zien. Blijf je energie er in stoppen, zet stappen, vier af en toe onderweg eens een tussentijds succesje maar verwacht niet meteen resultaat! Echte verandering kost nu eenmaal tijd. Net zoals ik me er bij heb moeten neerleggen dat mensen in Vlaanderen in 2014 jaar geleden nog niet klaar waren om online begeleid te worden en ze dat nu wel zijn. 

 

Wil je deze tips ook op papier kunnen afdrukken? Stuur me even een mailtje naar info@wordfit.be en dan bezorg ik je het!

Misschien helpt een papieren versie je om er actief mee aan de slag te gaan en ook te blijven? 

 

Alvast veel succes en plezier ermee! Ook met het fit worden en blijven... ;-).

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

 

 

JIJ ZIN IN EEN LEVEN MET MEER ENERGIE?

Goed in je vel voelend...
KLINKT INTERESSANT

 

 

 

 

Heb jij het gevoel wel wat ondersteuning te kunnen gebruiken in het aanpassen van je levensstijl?

Ja? Maar geen zin om elke keer face to face af te spreken met een coach...

 

Dan kan de info die je terugvindt in de WordFit-academie je ongetwijfeld helpen.

Hieronder wat meer info.

 


Dat wat je gewoon hoeft te weten. Als 1e stap...

Ontdek die dingen die ik al jarenlang meegeef aan m'n cliënten.

Omdat ik heb gemerkt dat iedere persoon ermee geholpen is.

 

Kleine aanpassingen die echt een groot verschil betekenen. 

 

 

 

GETUIGENISSEN?

Ontdek inspirerende verhalen...
Check ✔️

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Eerder op zoek naar recepten?

 

 

Lekkere LUNCH-recepten

Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".

 

 

Meer 'in to sport'?

Spierverstevigende oefeningen...
Laat maar komen

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

  

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar